19 iul. 2017

Cum sa spargeti tacerea in relatia voastra

Conflictul sau tacerea in relatia de cuplu? Conflictul constant, lipsa cronica de respect si tradarile serioase devin foarte frecvente atunci cand vorbim despre relatiile nereusite. Este usor de inteles ca relatiile esueaza atunci cand conflictul este permanent.

Totusi, aceste cupluri au un avantaj fata de acele cupluri care evita conflictele. Cel putin isi vorbesc, chiar daca se cearta, pentru ca daca un cuplu nu se cearta inseamna ca nu comunica.

Unii parteneri evita conflictul pentru ca ei cred ca pastreaza astfel pacea. Isi spun ca orice i-ar deranja nu merita sa fie discutat. Nu e mare lucru. Cercetarile Dr. Gottman au aratat ca, pentru cei care evita conflictul, aceasta abordare este suficient de buna. Acestia cred ca functioneaza.

Totusi, aceste cupluri sunt expuse riscului de a se indeparta, avand o interdependenta zero in timp si, astfel, de a ramane cu o relatie formata din doua vieti paralele, fara sa se conecteze vreodata, mai ales atunci cand copiii pleaca de acasa. Problemele nediscutate se adauga una dupa alta pana cand tensiunea va atinge un punct critic.

In cele din urma, partenerii explodeaza sau, mai rau, termina relatia. Ei incearca sa vorbeasca, dar, in acest moment, este adesea prea tarziu. Nu mai au combustibil in rezervor pentru a se lupta pentru relatia lor. Au terminat si atat. Poate la un moment dat unul sau ambii parteneri s-au luptat. Au incercat sa se inteleaga mai bine. Au lucrat la asta.

Dr. Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer

Cu toate acestea, imbunatatirile nu au reusit sa se mentina, nimic nu a functionat si nevoile nu au fost indeplinite, astfel incat unul sau ambii parteneri au decis ca este mai bine sa se retraga emotional din relatie si sa nu mai lupte pentru ea.

Uneori, tacerea in relatia de cuplu este o alegere deliberata. Nimeni nu striga si nu foloseste un limbaj lipsit de respect. Cu toate acestea, cei care prefera tacerea aud la sfarsit mesajul: “Ai incetat sa mai contezi. Nu meriti timpul sau atentia mea”. Cum sa spargeti tacerea in relatia voastra? Incepeti prin a recunoaste acest lucru.

SALVEAZA-TI CASNICIA PRIN TERAPIA DE CUPLU – METODA GOTTMAN! (VIDEO)

Cateva fraze pentru a sparge tacerea in relatia voastra

  • Hei, nu am vorbit cu adevarat in ultima vreme. Am simtit “X” si nu am stiut cum sa o aduc in discutie.
  • Putem verifica? Stiu ca am disparut si nu am mai vorbit. Nici macar nu sunt sigur ca pot explica totul, dar as vrea sa incerc, daca vrei sa ma asculti, in timp ce eu incerc sa clarific totul.
  • Nu sunt sigur ce se intampla aici, dar simt ca nu am vorbit cu adevarat in momentul X. Ai timp ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *