07 apr. 2017

Sistemele pentru comanda emotiilor: Cum construim relatii pozitive

Doctorul neurolog Jaak Panksepp afirma ca sistemele pentru comanda emotiilor sunt prezente in creierul fiecarei persoane si sunt 7 la numar.

Fiecare sistem de comanda coordoneaza raspunsurile emotionale, comportamentale si fizice necesare pentru anumite functii legate de supravietuire, inclusiv odihna, procreare si auto-aparare.

Dr. John Gottman a etichetat aceste sisteme numindu-le, de exemplu, “senzualist” sau “comandant suprem”,  pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga cum functioneaza fiecare.

Conform cartii “The Relationship Cure”, procesul de constientizare a asemanarilor si deosebirilor emotionale din relatia voastra reprezinta o parte importanta a ofertei si raspunsului la cererile de conectare emotionala.

Sistemele pentru comanda emotiilor  - iata care sunt cele 7 

Ce sunt de fapt sistemele pentru comanda emotiilor? Imaginati-va sistemul nervos ca pe o cale ferata si emotiile ca pe un tren. Sistemele pentru comanda emotiilor sunt liniile ferate pe care ruleaza emotiile.

Pentru ce sunt responsabile sistemele pentru comanda emotiilor:

  1. Bufon: joaca si distractie
  2. Senzualist: atractie si pofta
  3. Constructor de cuib: afiliere, prietenie, preocupare si educare
  4. Comandant suprem: stapanire, control si putere
  5. Explorator: cautare, invatare si stabilire obiective
  6. Stapan al energiei: odihna, gasirea de alimente si mentinerea sanatatii
  7. Paznic: vigilenta, aparare si evitarea pericolului
sistemele pentru comanda emotiilor - cum se formeaza

Toti avem diferite niveluri de confort in cadrul fiecarui sistem. De exemplu, Maria nu se simte la fel de confortabil in sistemul “Bufon”, asa cum se simte sotul ei Alexandru.

In timp ce Alexandru este fericit atunci cand se joaca cu fiul lor de 7 ani, Maria se simte mai confortabil cu sistemul de comanda “Paznic” si se concentreaza pe protejarea acestuia pentru a nu se rani. Fiecare sistem este o cheie a abilitatii cuiva de a raspunde la amenintare, iubire sau joaca.

Sistemele pentru comanda emotiilor lucreaza impreuna de cele mai multe ori pentru a atinge obiectivul propus. De exemplu, “Stapanul energiei” ar putea apela la “Explorator” pentru a cauta hrana, sau “Constructorul de cuib” poate apela la “Paznic” pentru a-si proteja copilul si a fi atent la pericole.

Cum se formeaza sistemele pentru comanda emotiilor 

Sistemele pentru comanda emotiilor sunt modelate de temperament si de familie. Daca cineva a crescut intr-o familie in care parintii au fost mereu in cautarea pericolului, probabilitatea de a dezvolta sistemul “Paznic” este mai mare decat daca ar fi crescut intr-o familie care s-a axat mai mult pe joaca, glume si ras.

Experientele de viata influenteaza, de asemenea, dezvoltarea sistemelor pentru comanda emotiilor. Asa cum explica si Dr. John Gottman in cartea “The Relationship Cure”, “mediul in care traim infl...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *