07 apr. 2017

Sistemele pentru comanda emotiilor: Cum construim relatii pozitive

Doctorul neurolog Jaak Panksepp afirma ca sistemele pentru comanda emotiilor sunt prezente in creierul fiecarei persoane si sunt 7 la numar.

Fiecare sistem de comanda coordoneaza raspunsurile emotionale, comportamentale si fizice necesare pentru anumite functii legate de supravietuire, inclusiv odihna, procreare si auto-aparare.

Dr. John Gottman a etichetat aceste sisteme numindu-le, de exemplu, “senzualist” sau “comandant suprem”,  pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga cum functioneaza fiecare.

Conform cartii “The Relationship Cure”, procesul de constientizare a asemanarilor si deosebirilor emotionale din relatia voastra reprezinta o parte importanta a ofertei si raspunsului la cererile de conectare emotionala.

Sistemele pentru comanda emotiilor  – iata care sunt cele 7 

Ce sunt de fapt sistemele pentru comanda emotiilor? Imaginati-va sistemul nervos ca pe o cale ferata si emotiile ca pe un tren. Sistemele pentru comanda emotiilor sunt liniile ferate pe care ruleaza emotiile.

Pentru ce sunt responsabile sistemele pentru comanda emotiilor:

  1. Bufon: joaca si distractie
  2. Senzualist: atractie si pofta
  3. Constructor de cuib: afiliere, prietenie, preocupare si educare
  4. Comandant suprem: stapanire, control si putere
  5. Explorator: cautare, invatare si stabilire obiective
  6. Stapan al energiei: odihna, gasirea de alimente si mentinerea sanatatii
  7. Paznic: vigilenta, aparare si evitarea pericolului

sistemele pentru comanda emotiilor - cum se formeaza

Toti avem diferite niveluri de confort in cadrul fiecarui sistem. De exemplu, Maria nu se simte la fel de confortabil in sistemul “Bufon”, asa cum se simte sotul ei Alexandru.

In timp ce Alexandru este fericit atunci cand se joaca cu fiul lor de 7 ani, Maria se simte mai confortabil cu sistemul de comanda “Paznic” si se concentreaza pe protejarea acestuia pentru a nu se rani. Fiecare sistem este o cheie a abilitatii cuiva de a raspunde la amenintare, iubire sau joaca.

Sistemele pentru comanda emotiilor lucreaza impreuna de cele mai multe ori pentru a atinge obiectivul propus. De exemplu, “Stapanul energiei” ar putea apela la “Explorator” pentru a cauta hrana, sau “Constructorul de cuib” poate apela la “Paznic” pentru a-si proteja copilul si a fi atent la pericole.

Cum se formeaza sistemele pentru comanda emotiilor 

Sistemele pentru comanda emotiilor sunt modelate de temperament si de familie. Daca cineva a crescut intr-o familie in care parintii au fost mereu in cautarea pericolului, probabilitatea de a dezvolta sistemul “Paznic” este mai mare decat daca ar fi crescut intr-o familie care s-a axat mai mult pe joaca, glume si ras.

Experientele de viata influenteaza, de asemenea, dezvoltarea sistemelor pentru comanda emotiilor. Asa cum explica si Dr. John Gottman in cartea “The Relationship Cure”, “mediul in care traim influenteaza modul in care se construiesc retelele nervoase din creier”.

De exemplu, o multime de lupte si de gadilaturi in copilarie pot influenta formarea sistemului care coordoneaza joaca – “Bufonul”.

Ce se intampla atunci cand sistemele pentru comanda emotiilor sunt neglijate

Atunci cand nu este indeplinit nivelul preferat de activare a unui anumit sistem de comanda, va veti simti in dificultate. De exemplu, daca sunteti o persoana care are nevoie de multa prietenie si conexiune (“Constructor de cuib”) si sunteti relocat intr-un oras nou pentru un loc de munca unde nu cunoasteti pe nimeni.

Cu siguranta, veti experimenta suferinta pentru ca nu apare necesitatea de conectare si afiliere. Daca sunteti un “Comandant suprem” si tanjiti dupa putere si control si va intalniti cu cineva caruia ii place sa comande, atunci apare inevitabil conflictul pentru putere.

Sistemele pentru comanda emotiilor influenteaza conexiunea emotionala intr-o relatie  

De exemplu, Elena este mai mult “Stapanul energiei” si este casatorita cu Radu, care este mai mult un “Bufon”. Radu vrea adesea sa mearga sa faca activitati distractive, in timp ce Elena este ingrijorata de sanatate si de faptul ca nu doarme suficient.

Invatandu-i pe Elena si Radu despre cele 7 sisteme de comanda a emotiilor, acestia au fost capabili sa vorbeasca despre diferentele dintre ei, astfel incat au inceput sa se inteleaga mai bine. Intelegandu-se mai bine, nu s-au mai simtit raniti atunci cand celalalt partener a dorit sa se exprime diferit.

Aceasta strategie poate fi aplicata si in cadrul prieteniilor sau relatiilor de munca. Daca nu va simtiti confortabil cu sistemul “Comandantul suprem”, dar veti obtine o promovare imediata si sunteti acum responsabil de o echipa mare de oameni, acest lucru poate fi foarte incomod.

Daca sunteti un “Explorator”, dar aveti un loc de munca unde nu se promoveaza creativitatea, curiozitatea, invatarea, atunci s-ar putea sa deveniti plictisit si letargic. Daca sunteti un “Constructor de cuib” si cel mai bun prieten se muta departe, s-ar putea sa va simtiti singur, pentru ca apare necesitatea de conectare cu cel mai bun prieten.

Intelegand atat propriile sisteme pentru comanda emotiilor, cat si pe cele ale partenerului, puteti invata cum sa treceti peste diferente intr-un mod constructiv pentru fiecare. Ca si rezultat, veti avea o conexiune intima mai profunda unul cu celalalt, deoarece fiecare dintre voi se simte inteles si apreciat.


Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *