01 nov. 2017

Separarea partenerilor le poate afecta sanatatea mintala

Separarea in cuplu iti poate cauza multa durere, iar povara emotionala provocata de aceasta are la baza mai multi factori:

  • Durata relatiei
  • Planurile de viitor ale fiecarui partener
  • Gradul de angajament al relatiei
  • Fericirea din relatie inainte de separare
  • Dorinta unuia dintre parteneri de a ramane in relatie
  • Motivele pentru care relatia s-a terminat: infidelitate, abuz sau alte probleme

Oamenii spun adeseori despre ei ca sunt cu inima zdrobita atunci cand trec printr-o separare in cuplu, iar procesul de suferinta este foarte similar cu cel resimtit in urma altor pierderi.

Durata timpului necesar pentru a trece peste o separare in cuplu poate varia foarte mult; cand o relatie pe termen scurt ia sfarsit, o persoana isi poate reveni dupa o zi sau doua, dar cand este vorba de o relatie pe termen-lung, suferinta dispare dupa luni sau chiar ani.

Pentru ca multe cupluri locuiesc impreuna pe termen-lung, de multe ori, o separare poate fi asemanata cu un divort si poate provoca o framantare interioara din cauza prieteniilor comune, a bunurilor impartasite si, ocazional, a problemelor de custodie.

Alteori, cuplurile se despart si se impaca, se despart dar inca mai fac sex sau raman prieteni pentru un timp dupa ce s-au separat. Totusi, cercetariile sugereaza ca, chiar daca unii oameni considera ca o impacare este un lucru bun, cuplurile care fac asta in mod constant sunt mai putin satisfacute de relatia in care se afla.

Despartirile sunt o cauza des intalnita a depresiei situationale, iar unii oameni sunt asa de afectati de pierderea partenerului incat au ganduri sinucigase. Psihoterapeutul sau alti specialisti in sanatate mintala intervin deseori si ii ajuta pe cei care au sentimente nerezolvate dupa ce au iesit dintr-o relatie.

Terapie pentru separarea in cuplu

In timpul unei despartiri, poti avea parte de stres, anxietate si depresie, mai ales daca relatia a fost una serioasa. Indiferent de situatie, la sfarsitul unei relatii, o persoana se poate simti trista, manioasa, confuza, sau in orice alt fel care sa indice ca este afectata emotional. Aceasta framantare interioara poate fi resimtita chiar si de partenerul care si-a dorit sau a initiat separarea.

Cand o separare in cuplu da nastere unor sentimente coplesitoare si greu de gestionat sau cand afecteaza capacitatea persoanei de a duce la bun sfarsit activitati de zi cu zi, un psihoterapeut sau un consilier poate fi un bun sprijin si o parte importanta a procesului de vindecare, in special cand dupa separare apar despresia, suferinta, stresul posttraumatic sau pierderea stimei de sine.

La terapie, o persoana poate vorbi despre orice emotii sau dificultati pe care le intampina si poate explora moduri prin care sa faca fata sentimentelor negative. Un psihoterapeut il poate ajuta sa-si proceseze vina si sa se impace cu faptul ca relatia respectiva s-a terminat.

Un psihoterapeut poate ajuta si la tratarea altor tulburari, ca gandurile sinucigase sau depresia de dupa separare.


Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *