22 nov. 2019

10 semne ale unei relatii nesanatoase

Daca vei intelege anumite comportamente, iti vei putea da seama daca te afli intr-o relatie nesanatoasa si ce poti face pentru a schimba-o intr-una sanatoasa. De cele mai multe ori, aceste comportamente sunt utilizate pentru obtinerea controlului si a puterii in relatie si pot avea un impact negativ asupra starii tale de bine. In cazuri mai grave, aceste comportamente pot escalada chiar in violenta. Daca simti ca ceva nu este in regula in relatia ta de cuplu, asculta-ti instinctul si cauta ajutor.

Iata care sunt cele 10 semne ale unei relatii nesanatoase:

Intensitatea

A avea sentimente extreme sau comportamente iesite din comun, ar putea parea prea mult. Un exemplu ar fi atunci cand simti ca cineva este obsedat de tine sau cand partenerul mereu incearca sa fie cu tine si sa stea cu tine 24/7, incercand sa grabeasca mult prea mult evolutia naturala a relatiei de cuplu.

Gelozia

Gelozia este o emotie pe care mai toata lumea o experimenteaza. Insa, atunci cand cineva incearca sa te controleze din cauza geloziei, ea ar putea deveni extrem de nesanatoasa. Daca partenerul incearca sa iti controleze mesajele, iesirile cu prietenii, sa se supere daca ai activitati cu alte persoane sau daca se simte amenintat, te acuza cu tradarea si devine extrem de posesiv, inseamna ca te afli intr-o relatie nesanatoasa.

Manipularea

O relatie nesanatoasa este atunci cand partenerul de viata incearca sa te manipuleze. Atunci cand incearca sa iti influenteze deciziile, actiunile sau emotiile. Manipularea nu este intotdeauna usor de identificat, dar iti voi da cateva exemple pentru a iti da seama mai usor. Daca partenerul incearca sa te convinga sa faci anumite lucruri cu care nu te simti confortabil, te ignora pentru a iesi lucrurile asa cum vrea, utilizeaza cadouri pentru a-si cere iertare sau pentru a-ti influenta deciziile, exista posibilitatea sa te manipuleze. Iar aceasta manipulare este un comportament extrem de daunator relatiei voastre, transformand-o intr-una nesanatoasa.

Izolarea

Atunci cand partenerul te tine departe de prieteni, familie sau alte persoane importante din viata ta, inseamna ca ceva nu este in regula in relatia voastra.

In cazuri mai grave, partenerul te poate pune sa alegi intre el si prietenii tai, insistand ca petreci mai mult timp cu prietenii decat cu el. Daca partenerul incearca sa iti puna la indoiala sentimentele pe care le ai fata de prieteni si familie, inseamna ca relatia voastra se confrunta cu nevoia partenerului de a te face dependent/a de el.

Sabotarea

Un alt semn al unei relatii nesanatoase este sabotarea. Atunci cand partenerul incearca sa iti distruga intentionat reputatia, succesul sau realizarile pe care le ai. Acesta ar putea sa te indemne sa nu mergi la munca, la scoala, te poate impiedica sa iti termini treaba, ar putea sa vorbeasca despre tine pe la spate sau ar putea sa starneasca anumite barfe despre tine in grupul de prieteni, spunand lucruri private despre tine si despre relatia voastra.

Injosirea

Intr-o relatie nesanatoasa, partenerul ar putea sa te faca sa te simti rau cu tine insuti. Iti poate aduce remarci negative, poate sa foloseasca cuvinte jignitoare, ar putea sa faca glume pe seama ta cu caracter rautacios, te poate ataca si iti poat...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *