13 mart. 2017

Repararea GRESELILOR: Secretul cuplurilor fericite si durabile

Potrivit Dr. Gottman, intr-o relatie, ambii parteneri sunt disponibili din punct de vedere emotional doar 9% din timp. Acest lucru lasa 91% din relatie prada lipsei de comunicare. Repararea greselilor si a interactiunilor negative este cheia succesului cuplurilor fericite. Iata de ce:

Specialistii afirma ca, in esenta, fiecare cuplu este configurat pentru esec. Este imposibil sa fii disponibil partenerului tau din punct de vedere emotional 100% din timp. De aceea repararea greselilor joaca un rol esential in viata cuplurilor durabile.

Chiar si o mama care nu a reusit sa fie receptiva si disponibila 50% din timp poate face ca un copil sa devina un adult sanatos care sa aiba relatii sanatoase.

Modul in care un copil se descurca cu esecurile si schimbarile zilnice este direct legat de gradul in care parintii creaza un mediu propice unei legaturi sigure de atasament si de felul in care acestia isi repara greselile.

La fel se intampla si in relatiile noastre romantice. Diferenta dintre „cuplurile fericite” si „cuplurile nefericite” nu este ca in relatiile fericite nu se fac greseli. Cu totii facem. Modul in care partenerii procedeaza in repararea greselilor si interactiunilor negative este ceea ce separa „Maestrii” de „Perdanti”.

Repararea greselilor si interactiunilor negative este cheia succesului in acest plan

Chiar si intr-o casnicie buna (citeste aici mai multe despre un secret al casniciei fericite):

  • Cuplurile au momente urate de cearta
  • Partenerii isi spun lucruri josnice unul altuia
  • Sunt critici si defensivi
  • Devin asemenea unui „perete de piatra”

Cuplurile fericite fac aceleasi lucruri pe care le fac si cuplurile nefericite, dar la un moment dat, au o conversatie in urma careia isi revin.

Diferenta dintre „Maestrii” si „Perdanti” este ca primii repara greselile in mod eficient. Aceste cupluri sunt dispuse sa-si recunoasca propria responsabilitate in cadrul conflictului, astfel incat pot incepe procesul de reparare a greselilor.

Isi dau seama ca relatia este mai importanta decat problema. Scopul repararii este sa inteleaga ce a mers prost si cum sa faca ca urmatoarea conversatie sa fie mai constructiva.

Poate fi eficienta repararea greselilor si a interactiunilor negative?

Dr. Gottman a studiat incercarile de a repara interactiunile negative si greselile, punand intrebarea: „Cum incearca oamenii sa faca lucrurile mai bine?”

Exemplele de incercari includ:

Stii, eu nu cred ca vreunul dintre noi il asculta acum cu adevarat pe celalalt. Poate ca ar trebui sa o luam de la inceput.”

„Am nevoie de o pauza. Putem vorbi despre asta in 20 de minute?”

„Imi pare rau. Imi doresc sa nu fi spus asta”.

Dupa ce a studiat mai mult de 3000 de cupluri, Dr. Gottman a constatat ca modul in care s-a incercat repararea unei greseli nu a prezis neaparat si eficienta incercarii. Unii oameni incearca sa faca aceasta sa repare ce au gresit intr-un mod cald si afectuos, iar partenerul pur si simplu nu remarca. Alte cupluri au incercat sa repare intr-un mod mai putin afectuos si au avut mai mult succes.

Intr-o cercetare, Dr. Gottman a studiat un cuplu vorbind despre natura muncii lor. Sotul nu stia exact cand vine acasa pentru cina.

Ea a raspuns: „Ei bine, copiilor li se face foame si nu doresc sa inceapa cina fara tine, vor deveni astfel nervosi si va trebui sa ma descurc cu ei”.

El a spus: „De ce nu le dai o gustare?”

Sotia s-a uitat la el intr-un mod care lasa sa se inteleaga: „Bineinteles ca le dau o gustare!”

Cand ea i-a aruncat acea privire, el si-a dat seama ca trebuie sa repare greseala, asa ca a zambit.

A fost incercarea lui de a repara printr-un zambet mare si stupid.

Apoi ea a inceput sa rada. A fost eficient. A schimbat modul in care cei doi se scufun...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *