29 iun. 2019

Ti se intampla des sa intri in relatii toxice? Iata de ce si cum sa opresti acest lucru!

De cate ori te-ai intrebat daca este ceva in neregula cu tine, de ce iti alegi mereu un partener gresit si te gasesti in relatii toxice? Chiar daca relatiile toxice par un mister nerezolvabil, ele nu sunt chiar atat de complicate cum par.

Da, exista un tipar de baza pentru alegerea relatiilor toxice, dar ca sa putem sparge acest tipar trebuie sa privim imaginea de ansamblu.

De exemplu, ai putea sa te trezesti intr-o relatie toxica pentru ca te-ai grabit sa intri in relatie si te-ai angajat prea repede in relatie, inainte sa cunosti persoana respectiva suficient de bine, ignorand semnalele de alarma si ramanand intr-un cerc vicios.

Dar din nou, trebuie sa privesti imaginea de ansamblu. Aceste simple motive nu te vor ajuta sa intelegi intensitatea problemei.

In acest articol, o sa aruncam o privire la motivele ascunse, dar si la solutiile pentru aceasta problema frustranta si persistenta.

Exista doua motive principale pentru care ajungem in relatii toxice in mod repetat:

  • conceptele noastre gresite despre cum trebuie sa fie o relatie
  • problemele noastre emotionale nerezolvate

Ambele probleme reies dintr-o aversiune culturala profunda si anume, cum sa ne stapanim emotiile...pentru ca nu stim cum sa o facem. Dar mai multe despre asta, mai incolo.

Mai intai sa vedem de ce conceptele gresite asupra modului cum ar trebui sa fie o relatie ne pot arunca in bratele persoanei gresite.

Despre conceptul gresit al relatiilor, prima cauza a relatiilor toxice:

Gandeste-te pentru o secunda, cum evolueaza o relatie toxica? De la inceput pana la final.

Modelul nostru este urmatorul si poate fi observat patternul in cadrul tuturor relatiilor toxice:

Prima data apare pasiunea.

De obicei, relatiile se bazeaza pe fizic. Odata ce se bazeaza pe fiziologie, atractia sexuala apare si avem suficiente elemente pentru a incepe o interactiune romantica.

Cu putine cunostinte despre cum se comporta cealalta persoana intr-o relatie, ajungem in faza a doua a relatiilor toxice:

Faza lunii de miere.

Acum, nu spun ca atractia si faza lunii de miere sunt toxice ele in sine. Nu, ele pot fi perfect normale, dar o sa iti dai seama cum acestea fac loc toxicitatii pentru a-si face aparitia neobservata...

In faza lunii de miere obiceiul este sa nu bagam in seama toxicitatea sau micile probleme aparente. Acest lucru se intampla deoarece vrem sa ascundem trasaturile noastre de personalitate pe care le consideram problematice astfel incat partenerul sa nu isi dea seama. Acest lucru se intampla si in cazul partenerului, deoarece si el isi ascunde anumite trasaturi pe care le considera problematice.

Dar este bine! Incepem sa ne „indragostim”, nu-i asa? Este normal sa ascundem trasaturile noastre neplacute. Asa functioneaza iubirea.

Gresit!

Toata conditionarea noastra sociala este gresita in ceea ce priveste acest aspect, deoarece, in contrast cu ceea ce crezi, iubirea este rationala. Sigur, este in principal emotionala, dar daca uitam de partea rationala, totul este pierdut.

Facem loc comportamentului toxic. Ignoram semnalele de alarma... si toate pentru iubire.

Dar asta face parte din urmatoarea faza. Faza lunii de miere, a idolatrizarii si a omisiunii nu este sustenabila. Si asa, toxicitatea incepe sa se extinda. Aici vedem urmatoarea faza...

Faza in care ne dam jos mastile

Aici, dupa un timp petrecut impreuna, intervine siguranta si dam drumul toxicitatii.

Exista destula incredere, investim destul in relatie pentru a nu mai ascunde aceste aspecte negative ale noastre.

Ca exemplu, asta se intampla cel mai des dupa ce cuplurile se casatoresc si nu au destule experiente cu cealalta persoana pentru a stii daca pot trai impreuna. Se poate intampla si mai devreme, fara a fi neaparat casatoriti.

Este important sa retinem ca aceasta este etapa cand partenerul toxic testeaza limitele.

In final se ajunge la separare.

Deja stii ce inseamna asta: conflict, deteriorare si eventual separare.

Dar ce are asta a face cu tine si norocul tau de a ajunge mereu intr-o relatie toxica?

Faptul ca acest model este gresit si nu te poti baza pe el.

Acest model este acceptat social ca fiind „normal” si credem ca lucrurile trebuie sa se desfasoare in acest mod. Trebuie sa respingi acest tip de model, iar in locul sau sa folosesti un model care se bazeaza pe sinceritate si transparenta.

In loc sa te grabesti sa dai totul intr-o relatie dupa ce "s-a aprins beculetul" (atractie fizica, faza lunii de miere, apoi angajament crescut), ar trebui sa o iei incet si sa cunosti cealalta persoana- cat de bine si de onest posibil.

Ce poti face pentru schimbarea conceptului gresit asupra relatiilor?

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *