03 oct. 2019

De ce toate relatiile tale sunt mereu la fel?

In timp, romantele noastre tind sa pice prada anumitor tipare, fie aceastea bune sau rele.

Cand te afli in agonia de dupa despartire, prietenii si familia ta probabil ca vor incerca sa te consoleze spunand ca persoana cu care ai fost impreuna era oribila, nu ti se potrivea si ca meriti mai mult. O sa regrete ca s-a despartit de tine. Oricum nu te merita.

Este dragut sa auzi asta si chiar sa fie si adevarat. Ai avut niste lucruri de invatat din aceasta relatie, iti spui. Data viitoare vei putea sa alegi pe cineva mai potrivit.

Ce ai putea face pentru a avea parte de o relatie diferita?

Sa iti alegi un nou partener care este diferit de oamenii de care te indragostesti de obicei ar putea sa te ajute sa ai parte de o altfel de relatie. „Daca avem un ’tip’, o buna solutie este sa ne gasim o persoana diferita cu care sa formam o relatie”, spune Matthey Johnson, cercetator la Universitatea din Alberta.

Cu toate acestea, un nou partener diferit de ceilalti nu este neaparat suficient pentru a scapa de inertia relatiilor. Conform unui studiu recent realizat de Johnson si colegii, probabilitatea de a fi la fel de fericit sau la fel de trist ca in relatia anterioara este destul de ridicata.

Acest studiu a fost desfasurat in Germania si a avut ca subiecti peste 500 de oameni care au fost urmariti in timp ce schimbau relatiile, intr-un interval de opt ani (cercetatorii defineau ca relatie semnificativa aceea care dura minim un an). In patru etape diferite ale studiului, cercetatorii au rugat fiecare participant sa dea o nota diferitelor aspecte ale relatiilor acestora, precum cat de des faceau sex sau cat de des se certau.

Nu este neaparat suprinzator faptul  ca multi oameni isi vedeau relatiile mult mai negative dupa ce acestea se terminau. Amintirile neplacute pe care oamenii si le formeaza dupa terminarea relatiei „coloreaza intreaga viziune” a persoanei si a opiniei acesteia, chiar daca au avut mai multe momente frumoase decat urate, spune Johnson. Oamenii au dat note mai mari relatiilor lor cand acestea erau inca in stadiile timpurii – nu a fost un soc nici aici. Odata ce faza lunii de miere se termina, subiectii raportau aceeasi calitate a relatiei ca a celei anterioare.

Care este explicatia studiului?

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *