11 apr. 2017

Intr-o relatie, daca nu te certi, inseamna ca nu comunici

Intr-o relatie, exista multe lucruri daunatoare acesteia pe care cuplurile le zic sau le fac, iar cercetatorii incearca sa atraga atentia asupra lor, pentru a ne ajuta.

Cei 4 cavaleri ai apocalipsei intr-o relatie

Dr. Gottman a identificat 4 tipare de comunicare negative care prezic daca un cuplu va ramane impreuna sau nu: critica, dispretul, defensivitatea si interiorizarea.

Ele mai sunt numite si Cei 4 cavaleri ai apocalipsei, pentru ca de multe ori aduc sfarsitul unei relatii daca nu sunt remediate. Cuplurile care prefera sa joace rolurile unor adversari, decat ale unor parteneri, sunt condamnate la divort, daca nu invata sa comunice si sa-si adapteze mesajele catre o mai buna colaborare. Un inamic la fel de mare al relatiilor este tacerea.

Tacerea e un uragan pentru o relatie

Exista cupluri care par ca nu se cearta niciodata, sunt mereu fericite si au o relatie minunata. Poate ca este asa.

Totodata, exista sansa ca fiecare dintre parteneri sa se fi obisnuit sa nu zica nimic atunci cand are parte de suparari sau nemultumiri, pentru ca ii pare ca toate celelalte lucruri merg bine in relatie si nu ar fi corect sa se planga. Astfel, devin tacuti.

Prin aceasta abordare, ranile raman ascunse, iar siguranta emotionala si intima se erodeaza treptat, amenintand cu distrugerea intregii fundatie pe care este construita relatia. Unul dintre parteneri sau chiar amandoi decid ca situatia pur si simplu nu merita efortul de a fi schimbata sau, mai degraba, nu stiu cum sa faca acest efort.

Astfel, cu trecerea timpului, toata aceasta internalizare a sentimentelor ii face sa se simta singuri, chiar si cand sunt impreuna. Apoi se ajunge la izolare si la lipsa sentimentului de iubire.

Dialogul este cheia pentr...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *