18 dec. 2019

8 modalitati prin care infertilitatea poate afecta relatia de cuplu

Asa cum infertilitatea cauzeaza stres emotional individului, ea poate afecta si relatia de cuplu.

A incerca sa faci un copil poate fi extrem de epuizant, poate sa creeze conflict si tensiune in cuplu, dar totodata poate sa faca cuplul mult mai puternic. Toate in acelasi timp!

In continuare iti voi prezenta cele mai comune provocari cu care se confrunta un cuplu care incearca sa faca un copil, urmate de cateva sugestii pe care le poti pune in aplicare pentru a putea gestiona aceasta perioada dificila din relatia voastra.

Iata care sunt cele mai comune provocari cu care se confrunta cuplul cand vine vorba de infertilitate:

Stresul sexual cand incerci sa concepi un copil

Viata ta sexuala poate fi prima victima a stresului atunci cand incerci sa concepi.

Daca la inceput a striga catre partener “Hai sa facem un copil” poate fi extrem de excitant, dupa luni intregi de incercari, poate deveni ultimul lucru pe care ai vrea sa-l auzi.

Stresul sexual poate fi si mai comun la cuplurile care au un program stabilit cu exactitate in functie de perioadele fertile. Cercetarile au descoperit o crestere in ceea ce priveste disfunctiile sexuale-atat pentru femei, cat si pentru barbati- cand este utilizat un orar pentru relatiile sexuale.

Si, pentru ca sexul este o modalitate de apropiere de partener, stresul in viata intima poate sa duca la tensiune in intreaga relatie de cuplu.

Dezacorduri intre parteneri asupra momentului de a cere ajutor

Cand este momentul oportun sa ceri ajutor? Ei bine, din punctul de vedere al medicului tau, aceasta este o intrebare destul de dificila.

Daca ai incercat timp de un an sa faci un copil, fara niciun rezultat, este posibil sa ai nevoie de un consult. Daca ai peste 35 de ani, ajutorul cerut trebuie sa aiba loc dupa 6 luni de incercari nereusite. Daca insa, ai simptome sau factori de risc pentru infertilitate, ar trebui sa discuti cu medicul tau cat mai rapid.

Anumite cupluri nu au nicio problema in a cere ajutor imediat cum vor sa faca un copil.

Insa, ce se intampla daca un partener doreste sa apeleze la ajutor specializat, iar celalalt nici nu vrea sa auda de acest lucru? Atunci incepe conflictul.

Dezacorduri in ceea ce priveste confesarea catre alte persoane despre problema cu care va confruntati

Cu exceptia cazurilor in care o femeie sau un barbat vrea sa aiba de unul singur un copil cu ajutorul unui donator, infertilitatea este o problema a cuplului.

A vorbi cu alte persoane despre problema cu care va confruntati este o decizie pe care ar trebui sa o luati amandoi. Daca va puneti de acord in ceea ce priveste persoanele carora le povestiti despre problema voastra, totul este perfect. Daca nu, lucrurile pot sa devina complicate.

Poate partenerul nu vrea sa vorbeasca despre aceste lucruri, infertilitatea fiind un subiect extrem de intim si sensibil. Cel care doreste sa vorbeasca despre acest subiect cu ceilalti se poate simti izolat si fara suport social daca nu o face. Iar aceste dezacorduri pot duce la mai multa tensiune in cuplu si la o capacitate mai mica de a gestiona situatia.

Frica de a nu fi parasit de partener

“Imi este frica sa nu plece pentru ca sunt cel/cea infertil/a”. Este o frica extrem de comuna pe care, de cele mai multe ori, partenerul nu are curajul sa o exprime celuilalt.

Daca rel...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *