14 sept. 2017

Probleme de cuplu? Incercati sa dormiti mai mult!

Probleme de cuplu…A inceput ca o simpla conversatie despre ziua de nastere a unuia dintre copii. Dar a escaladat rapid intr-o adevarata ruptura maritala. Ea il acuza de neglijarea familiei, iar el o acuza ca tipa.

“Fie ce-o fi “, a spus ea. “Pleaca. Pleaca.”

“Si unde sa ma duc?”, a raspuns el.

“Nu stiu”, ii spuse ea. “Nu mai vreau sa vorbesc cu tine”.

Acesti parteneri au facut parte din cele 43 de cupluri care au participat la un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Ohio, studiu care a explorat modul in care interactiunile maritale influenteaza sanatatea unei persoane.

Fiecare cuplu care a participat la acest studiu – la fel ca si cuplurile din lumea reala – a avut parte de o forma de conflict marital de rutina. Subiectele fierbinti au inclus gestionarea banilor, petrecerea timpului impreuna ca o familie sau o ruda care influenteaza relatia.

Chiar daca subiectele de discutie erau universale in randul cuplurilor, modul in care se efectuau acestea nu era. Unii parteneri s-au certat constructiv si chiar au dat dovada de bunatate, cu toate ca aveau probleme de cuplu, in timp ce altii – cum ar fi cuplul de mai sus – au fost ostili si negativi.

Care este de fapt cauza celor mai multe probleme de cuplu?

Ce a facut insa diferenta?

Cuplurile ostile erau cel mai probabil cele care nu dormeau destul de mult.

Cand oamenii dorm mai putin, este ca si cum ar privi lumea prin niste ochelari intunecati. Starile lor de spirit sunt mai proaste si sunt mai morocanosi. Lipsa de somn afecteaza relatia si apar probleme de cuplu.

Barbatii si femeile din studiu au fost casatoriti timp de 3 pana la 27 de ani. Acestia au raportat numar de ore diferite de somn – de la 3 ore si jumatate si pana la 9 ore pe noapte. Fiecare cuplu a efectuat doua vizite la laborator, unde partenerii au fost rugati sa vorbeasca despre problemele care au cauzat cel mai mare conflict in relatia lor.

Apoi, cercetatorii au analizat inregistrarile video ale discutiilor lor utilizand tehnici de notare bine stabilite pentru a evalua interactiunile pozitive si negative si raspunsurile ostile sau constructive. Dupa ce toate datele au fost analizate, a aparut un model clar.

Cuplurile aveau mai multe sanse sa fie ostile – cum ar fi cuplul de mai sus – atunci cand ambii parteneri functionau la mai putin de 7 ore de somn noaptea.

probleme de cuplu lipsa de somn

In mod deosebit, cuplurile cu mai mult de 7 ore de somn inca se certau intre ele, inca aveau probleme de cuplu, dar tonul conflictului lor era diferit. Luati in considerare acest cuplu care discuta despre cheltuielile si provocarile bugetare.

“Vrei sa incerci sa preiei bugetul?”

“Nu pot. Nu vreau.”

“Inteleg.”

“Pur si simplu esti prea rabdator/are. Poti sa-mi spui ca sunt nebun/a.”

“Nu esti nebun/a.”

Desi acest cuplu a indicat ca ei au discutat in mod regulat despre problemele legate de bani, somnul adecvat pare sa le ofere rabdarea de a aborda conflictul intr-un mod constructiv.

Aveti probleme de cuplu? Acestea va pot afecta sanatatea

Ideea ca un somn mai bun face ca o casnicie sa fie mai buna nu este cu totul noua. Un numar mare de cercetari sugereaza ca persoanele care au lipsa de somn sunt mai neplacute si chiar ostile in interactiunile lor sociale decat cele care au un somn adecvat.

Oamenii tind sa foloseasca mai multe cuvinte negative atunci cand nu dorm destul de mult fata de zilele in care au avut un somn adecvat. Un studiu din 2010 a constatat ca barbatii au mai multe sanse de a se certa cu partenerele lor dupa o noapte in care nu au dormit bine.

Intr-un studiu din 2014, cuplurile care au raportat lipsa de somn in decursul unei perioade de doua saptamani au raportat si mai mult conflict marital zilnic decat cei care au avut un somn mai bun.

Cum pot anumite probleme de cuplu combinate cu privarea de somn sa devina toxice pentru sanatatea unei persoane? Fiecare partener din prezentul studiu a oferit probe de sange, inainte si dupa cearta cu partenerul.

S-a constatat ca, atunci cand partenerii erau privati de somn, nu numai ca aveau mai multe sanse de a avea conflicte ostile, dar aveau si niveluri mai ridicate de proteine inflamatorii in sange dupa aceste conflicte.

Lipsa de somn nu numai ca afecteaza relatia de cuplu, ci face ca neintelegerile dintre parteneri sa influenteze intregul organism din punct de vedere fizic.

Exisa insa si cateva vesti bune. Atunci cand un partener s-a odihnit mai mult, a fost posibil sa se atenueze impactul privarii de somn asupra celuilalt partener. Cuplurile cu un partener odihnit au fost mai putin susceptibile de a se angaja in discutii ostile, decat atunci cand ambii parteneri au fost lipsiti de somn.

Problemele de somn dintr-o relatie nu sunt neobisnuite. S-a constatat recent ca aproape 25% dintre cupluri dorm in paturi separate. Alte cercetari arata ca un partener de pat afecteaza calitatea somnului celuilalt partener.

Astfel, inainte de a concluziona ca o relatie este in dificultate, cu multe probleme de cuplu, partenerii care in mod regulat experimenteaza un conflict trebuie sa ia in considerare nu numai relatia si modul in care gestioneaza conflictele, ci si obiceiurile de somn.

Sursa: mobile.nytimes.com


Citeste mai multe despre relatii de cuplu:

REPARAREA GRESELILOR: SECRETUL CUPLURILOR FERICITE SI DURABILE

INTR-O RELATIE, DACA NU TE CERTI, INSEAMNA CA NU COMUNICI

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *