14 sept. 2017

Probleme de cuplu? Incercati sa dormiti mai mult!

Probleme de cuplu...A inceput ca o simpla conversatie despre ziua de nastere a unuia dintre copii. Dar a escaladat rapid intr-o adevarata ruptura maritala. Ea il acuza de neglijarea familiei, iar el o acuza ca tipa.

“Fie ce-o fi ", a spus ea. "Pleaca. Pleaca."

"Si unde sa ma duc?", a raspuns el.

“Nu stiu”, ii spuse ea. "Nu mai vreau sa vorbesc cu tine".

Acesti parteneri au facut parte din cele 43 de cupluri care au participat la un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Ohio, studiu care a explorat modul in care interactiunile maritale influenteaza sanatatea unei persoane.

Fiecare cuplu care a participat la acest studiu - la fel ca si cuplurile din lumea reala - a avut parte de o forma de conflict marital de rutina. Subiectele fierbinti au inclus gestionarea banilor, petrecerea timpului impreuna ca o familie sau o ruda care influenteaza relatia.

Chiar daca subiectele de discutie erau universale in randul cuplurilor, modul in care se efectuau acestea nu era. Unii parteneri s-au certat constructiv si chiar au dat dovada de bunatate, cu toate ca aveau probleme de cuplu, in timp ce altii - cum ar fi cuplul de mai sus - au fost ostili si negativi.

Care este de fapt cauza celor mai multe probleme de cuplu?

Ce a facut insa diferenta?

Cuplurile ostile erau cel mai probabil cele care nu dormeau destul de mult.

Cand oamenii dorm mai putin, este ca si cum ar privi lumea prin niste ochelari intunecati. Starile lor de spirit sunt mai proaste si sunt mai morocanosi. Lipsa de somn afecteaza relatia si apar probleme de cuplu.

Barbatii si femeile din studiu au fost casatoriti timp de 3 pana la 27 de ani. Acestia au raportat numar de ore diferite de somn - de la 3 ore si jumatate si pana la 9 ore pe noapte. Fiecare cuplu a efectuat doua vizite la laborator, unde partenerii au fost rugati sa vorbeasca despre problemele care au cauzat cel mai mare conflict in relatia lor.

Apoi, cercetatorii au analizat inregistrarile video ale discutiilor lor utilizand tehnici de notare bine stabilite pentru a evalua interactiunile pozitive si negative si raspunsurile ostile sau constructive. Dupa ce toate datele au fost analizate, a aparut un model clar.

Cuplurile aveau mai multe sanse sa fie ostile - cum ar fi cuplul de mai sus – atunci cand ambii parteneri functionau la mai putin de 7 ore de somn noaptea.

probleme de cuplu lipsa de somn

In mod deosebit, cuplurile cu mai mult de 7 ore de somn inca se certau intre ele, inca aveau probleme de cuplu, dar tonul conflictului lor era diferit. Luati in considerare acest cuplu care discuta despre cheltuielile si provocarile bugetare.

"Vrei sa incerci sa preiei bugetul?"

"Nu pot. Nu vreau.”

"Inteleg."

"Pur si simplu esti prea rabdator/are. Poti sa-mi spui ca sunt nebun/a.”

“Nu esti nebun/a.”

Desi acest cuplu a indicat ca ei au discutat in mod regulat despre problemele legate de bani, somnul adecvat pare sa le ofere rabdarea de a aborda conflictul intr-un mod constructiv.

© 2016 - 2019 ID Therapy. All rights reserved.