11 mart. 2020

Ce facem cand apare plictiseala in cuplu?

Ce facem cand apare plictiseala in cuplu?

Esther Perel spune ca avem nevoie de doua lucruri in relatie: stabilitate si dorinta

Din pacate, stabilitatea, de multe ori, omoara dorinta. Dar ce creeaza dorinta? Riscuri.

La inceputul relatiei ne luam foarte multe riscuri. Daca vom fi dezamagiti? Daca vom fi parasiti si vom ramane cu inima franta? Cat de mult imi place aceasta persoana? Este persoana potrivita? Imi pierd timpul?

Insa, perioada aceasta de dorinta, asumare a riscurilor, dureaza cam 1-2 ani. Apoi, urmeaza confortul si stabilitatea relatiei.

In timp ce stabilitatea este importanta si imperativa pentru succesul unei relatii, nu este neaparat extrem de entuziasmanta. Avem o casa de care trebuie sa avem grija si niste facturi de platit. Nu este neaparat partea cea mai senzuala a unei relatii.

Este normal sa apara plictiseala intr-o relatie de cuplu de lunga durata?

Este perfect normal sa ne plictisim la un moment dat in relatie. Si nu este vina nimanui.

Muncim din greu sa gasim persoana potrivita, persoana care ne completeaza, si sa traim fericiti pana la adanci batraneti, intr-o stare de uniune cu acea persoana, bineinteles.

De ce relatiile devin plictisitoare si de ce ne pierdem interesul?

La inceputul relatiei depunem extrem de mult efort in planificarea activitatilor, pentru a-l cunoaste pe celalalt partener, pentru a-l impresiona, ne facem surprize unul altuia, incercam experiente noi. Mergem la cina si vorbim ore in sir pentru ca avem atat de multe de impartasit si de invatat unul despre altul. Avem discutii extrem de interesante despre orice subiect si incercam sa vedem esenta unul in celalalt.

Apoi, se intampla viata. Intram in rutina zilnica, poate facem cativa copii, apoi viata ocupata ne face sa punem intr-un con de umbra relatia noastra importanta. Serile de intalnire devin doar o cina fugitiva si un film, daca nu adormim intre timp.

Atunci cand mentionam cuvantul “intalnire” sau “date”, majoritatea oamenilor isi imagineaza doua persoane singure, care ies in cautarea partenerului potrivit. Insa, aceasta mentalitate este gresita!

Ar trebui sa nu incetam niciodata sa iesim la o seara de “date” cu partenerul/sotul/iubitul nostru.

Principalul motiv pentru care relatiile devin plictisitoare si intra in rutina este pentru ca partenerii nu mai ies la intalniri unul cu celalalt. Este atat de simplu.

Cat dureaza pana cand o relatie devine plictisitoare?

Cu totii am auzit de acei 7 ani si un pic. Timpul estimat pana cand fericirea dintr-o relatie incepe sa se diminueze.

Insa, fiecare cuplu este diferit si chiar conteaza cum si ce faci pentru a mentine entuziasmul in relatia ta. Daca te angajezi sa eviti rutina si mereu esti dispus sa faci un efort pentru a dinamiza lucrurile in relatia ta, vei vedea ca vei evita plictiseala in relatie.

Bineinteles, relatiile de cuplu au si ele suisuri si coborasuri, sunt momente cand relatia este mai interesanta si momente cand nu. Sunt momente cand poate, amandoi va concentrati pe alte lucruri import...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *