26 iul. 2017

Perspectiva pozitiva in relatia de cuplu

Primele trei nivele din Casa Relatiei – construirea hartilor iubirii, impartasirea afectiunii si a admiratiei si intoarcerea catre partener – servesc drept temelie pentru perspectiva pozitiva. Acesta este cel mai important element al arhitecturii unei noi relatii.

Nu este suficient pentru a va scoate din necazuri, dar este esential. Daca relatia voastra este pozitiva sau negativa determina o multime de lucruri.

Determina modul in care vor avea loc discutiile conflictuale. Determina cat de repede vor fi facute incercarile de a repara greselile. Serveste chiar ca baza pentru romantism, pasiune si sex. Nu inseamna ca nu veti avea deloc probleme. Stabileste pur si simplu tonul pentru modul in care veti gestiona impreuna problemele.

7 PRINCIPII PENTRU O CASATORIE FERICITA (VIDEO)

Contul Bancar Emotional si perspectiva pozitiva

Puteti sa tineti cont de capacitatea voastra pentru perspectiva pozitiva, luand in considerare notiunea de Cont Bancar Emotional. Cuplurile care se afla in relatii stabile, fericite au un raport de interactiuni pozitive cu negative de 5:1, chiar si in timpul conflictului.

In termeni bancari, imaginați-va ca o interactiune negativa este egala cu retragerea mai multor bani din cont, iar o interactiune pozitiva (adica un depozit) valoreaza doar un ban. Asta inseamnă ca, pentru a va mentine contul bancar emotional, trebuie sa adaugati mult mai multi bani pentru a echilibra retragerile negative.

Dr. Gottman numeste acest lucru “lucrurile marunte mai des”. Teoria este ca eforturile mici, intentionate, consecvente in timp vor transforma profund traiectoria relatiei voastre si vor conduce spre o perspectiva pozitiva.

Si, la fel ca si in cazul tranzactiilor bancare reale, este mai usor sa incepeti devreme. Creati-va planul de depunere incepand chiar de astazi. Care ar fi banii vostri?

Daca doriti sa va asigurati ca relatia voastra ramane echilibrata, este nevoie sa va protejati investitia cu atentie, zi de zi. Luati in considerare modul in care incepeti si in care terminati in fiecare zi.

Puteti crea un ritual care sa intareasca perspectiva pozitiva a relatiei voastre? Puteti sa-i aratati partenerului o afectiune zilnica cu un sarut de 6 secunde sau cu o imbratisare prelungita? Puteti sa va faceti reciproc complimente sau sa-i multumiti partenerului intr-un mod nou? Raspunsul este da. Esecul in a face aceste lucruri poate crea un fel de scepticism si dispret care duce la necazuri.

Dar daca renuntati la prea multi bani? Daca sunteti constienti ca relatia voastra este interpretata printr-un filtru negativ, probabil inseamna ca exista ceva in neregula in primele trei nivele din Casa Relatiei.

Mergeti inapoi si lucrati la Hartile Iubirii. Impartasiti-va aprecieri unul celuilalt. Cautati oportunitati pentru a va conecta. Acesta este un efort pe parcursul intregii vieti. Munca lenta si stabila a unei relatii de durata si cu o perspectiva pozitiva.

Citeste mai multe despre relatii de cuplu:

ATASAMENTUL FATA DE PARTENER ITI INFLUENTEAZA CALITATEA RELATIEI

INTR-O RELATIE, DACA NU TE CERTI, INSEAMNA CA NU COMUNICI

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *