14 mai 2017

4 reguli si 7 pasi pentru a va destresa si a va pastra mariajul echilibrat

Trebuie sa invatam cum sa facem fata presiunilor si tensiunilor din afara relatiei, pentru a ne pastra mariajul echilibrat.

Un mod simplu de a face asta este sa va reuniti la sfarsitul zilei si sa vorbiti despre cum v-a mers. Specialistii o numesc conversatia “Cum ti-a fost ziua, draga?” sau Conversatia care te destreseaza.  Multe cupluri au deja acest obicei, doar ca il practica gresit.

Astfel, niciunul dintre parteneri nu reuseste sa se relaxeze, ci doar sa creasca tensiunea dintre ei, pentru ca la sfarsit amandoi simt ca nu au fost ascultati.

4 reguli pentru a mentine mariajul echilibrat si a avea grija de iubirea din cuplu

Inainte sa dati drumul discutiei, puneti-va de acord cu cateva lucruri.

Regula 1: Sincronizati-va

Unii oameni vor sa se descarce imediat ce au intrat pe usa, altii au nevoie de putin timp singuri ca sa-si revina inainte sa interactioneze.

Daca nu se discuta despre aceste asteptari, tensiunea in cuplu va creste si niciunul dintre parteneri nu se va simti satisfacut. Mariajul echilibrat presupune, in primul rand, sa va puneti de acord asupra unui moment care sa va convina amandurora in fiecare seara.

Regula 2: Dedicati-va si fiti prezenti 20-30 de minute

Unele cupluri nu petrec destul timp impreuna si de aceea nu au ocazia sa-si cultive iubirea. Aveti rabdare si oferiti-va sansa de a va conecta cu adevarat in timpul acestei conversatii.

Regula 3: Lasati deoparte discutiile propriu-zise despre mariaj

Aceasta discutie ar trebui sa fie despre ceea ce vi se intampla in afara relatiei voastre, asa ca nu discutati aspecte legate de casnicie. Concentrati-va pe alte domenii si oferiti-va unul altuia sprijin si compasiune, prin ascultare activa, fara sa judecati.

Regula 4: E loc pentru toate sentimentele

Discutia de seara este o oportunitate de a va descarca de probleme care va cauzeaza stres, suparare, frica sau furie. Daca aceste sentimente va creeaza o stare de disconfort, ar trebui sa incercati sa intelegeti de ce; de multe ori este vorba de anumite restrictii din copilarie vizavi de exprimarea sentimentelor negative.

Aceste momente petrecute impreuna pot fi si despre micile victorii de peste zi, la munca sau in viata de parinte, nu doar despre frustrari.

Mariajul echilibrat se bazeaza si pe impartirea succeselor, nu doar a supararilor.

7 pasi pentru o discutie destresanta, esentiala pentru a mentine mariajul echilibrat

Diminuati stresul si acumulati intimitate emotionala mai usor prin ascultare activa in timpul acestei conversatii. Iata cum:

Vorbiti pe rand.

Aveti 15 minute fiecare pentru a va plange de tot ce va nemultumeste.

Oferiti compasiune.

Nu va lasati mintea sa cutreiere departe, ci ramaneti concentrat si puneti intrebari. Lasati deoparte telefoanele si uitati-va in ochii celuilalt atunci cand vorbeste.

Nu oferiti sfaturi nesolicitate.

E normal sa vrem sa-i rezolvam problemele si sa incercam sa-i alinam suferinta celuilalt. Dar daca partenerul nu va cere ajutorul, nu-i oferiti sfaturi si solutii, doar lasati-l sa va planga pe umar si incercati sa schimbati doar felul in care se simte.

Rezolvarea problemelor isi are si ea locul ei, dar mereu dupa intelegerea persoanei. Aparent, mai mult barbatii au tendinta aceasta de a-si salva partenerele, chiar daca nu e responsabilitatea lor. Uneori, femeile vor doar sa fie ascultate si intelese.

Aflati aici mai multe despre PROGRAMUL GOTTMAN

Exprimati-va intelegerea si validati-i sentimentele.

Partenerul trebuie sa auda de la tine ca ai inteles tot ce ti-a spus. Iata cateva fraze care te pot ajuta:

  • Acum ca mi-ai spus asta, inteleg perfect de ce esti suparat/a.
  • Asta suna ingrozitor.
  • Sunt total de acord cu felul in care vezi problema.
  • Si eu m-as simti stresat/a.
  • Asa ceva m-ar fi facut si pe mine sa ma simt prost.

Fii de partea lui/ei

Exprima-ti sprijinul fata de punctul lui/ei de vedere chiar si daca ti se pare ca greseste. Daca nu ii iei apararea, se va simti iritat/a. Cand are nevoie de sprijin emotional, partenerul tau nu vrea sa fie judecat sau sfatuit. Rolul tau este sa oferi empatie.

Noi vs toata lumea

Daca partenerul iti da de inteles ca se simte singur cand are vreo problema, spune-i ca esti acolo pentru el/ea si ca veti trece peste toate impreuna.

Ofera afectiune

Atingerile sunt cele mai puternice moduri prin care ne putem iubi partenerii. In timp ce vorbeste, tine-l/o de mana sau pune-ti mana pe umarul lui/ei. Arata-i ca il/o iubesti orice s-ar intampla. Mariajul echilibrat presupune sa aveti aceasta conversatie in fiecare zi, sigur va avea efecte pozitive asupra calitatii casniciei voastre si o va consolida.

Va veti simti, cu siguranta, mai bine, stiind ca partenerul e de partea voastra si va iubeste.


Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *