07 sept. 2019

De ce partenerii de cuplu incep sa semene unul cu celalalt dupa multi ani petrecuti impreuna? Iata care este explicatia acestui ciudat fenomen

Probabil ai observat si tu o conexiune intre doi parteneri care dureaza de foarte multi ani si ti-ai pus de multe ori intrebarea daca nu cumva cei doi par a semana din punct de vedere fizic.

Dupa mult timp petrecut impreuna, partenerii incep sa imprumute unul de la celalalt diverse gesturi, expresii faciale sau expresii verbale. Insa, partea ciudata este ca unii parteneri par de parca ar fi frate si sora.

Iata care poate fi explicatia acestui lucru ciudat!

Anumite cercetari au studiat acest fenomen si rezultatele au aratat ca, de fapt, tindem sa ne alegem parteneri care seamana in ceea ce priveste trasaturile cu noi, dar si cu parintele nostru de sex opus. Cei mai semnificativi factori care intervin in aceasta asociere sunt culoarea parului, a ochilor si varsta parintilor. Ar putea parea ciudat, insa cercetarile arata ca daca parintii aveau varsta inaintata atunci cand te-ai nascut, vei cauta un partener care este mai in varsta decat tine.

Psihologul social Robert Zanjons a comparat fotografiile de la nunta anumitor cupluri cu fotografiile lor dupa 25 de ani. Studiul sau a aratat ca desi in ziua nuntii cei doi parteneri nu aveau similaritati faciale, 25 de ani mai tarziu acestia aratau surprinzator de similar. Un alt lucru extrem de interesant descoperit in studiul psihologului a facut referire la satisfactia maritala. Cu cat partenerii erau mai satisfacuti in relatia lor de cuplu, cu atat similaritatile erau mai accentuate.

Pe de alta parte, anumite cercetari sustin ideea impartasirii experientelor similare. In timpul vietii petrecute alaturi de partener, un cuplu experimenteaza aceleasi evenimente pozitive, cat si negative. Toate experientele prin care cuplurile trec impreuna in decursul anilor de casnicie le va afecta modalitatea de exprimare, limbajul trupului si dispozitia emotionala. Ar putea suna ciudat, insa sunt anumite cercetari care arata ca istoria poate fi scrisa pe fata unei persoane si s-a descoperit ca anumite cupluri au chiar si aceleasi riduri in aceleasi locuri.

Psihologia evolutionista sustine ideea conform careia noi suntem atrasi de parteneri sau de potentiali parteneri care au similaritati faciale cu ale noastre. Astfel, persoanele cu fenotip asemanator tind sa fie atrase unele de altele. Aici este vorba si de transmiterea genelor. Cu cat doi parteneri seamana mai mult, cu atat sansele sunt mai mari sa semene si copilul si sa isi transmita cu succes genele mai departe prin acesta.

O alta teorie este cea a sistemului imunitar. Sistemul imunitar reflecta stilul nostru de viata, incluzand obiceiuri, exercitii fizice si rutinele zilnice. Un grup de cercetatori a concluzionat ca partenerii care erau casatoriti de mult timp, aveau si acelasi tip de sistem imunitar.

Teoria oglindirii spune ca atunci cand doi parteneri au o relatie extrem de profunda, de cele mai multe ori acestia se vad in oglinda unul pe celalalt. Adica, cei doi parteneri isi oglindesc unul in celalalt obiceiurile si limbajul corpului. Acest lucru arata ca exista confort emotional si incredere in relatia lor. Cercetatorii au aratat ca atunci cand unul dintre cei doi parteneri a renuntat la un obicei, de cele mai multe ori l-a urmat si celalalt, luand aceeasi decizie.

Chiar daca poate nu impartasesti similaritati fizice cu partenerul tau, exista foarte multe do...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *