01 mai 2017

Mariaj fericit si durabil: Iertarea este marele secret

Studiile recente au aratat, in mod clar, ca iertarea face parte din seria de ingrediente pentru un mariaj fericit.

De fapt, capacitatea de a cere si a acorda iertare este unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la un mariaj fericit si de durata. Sa te ierti pe tine si pe cei din jur inseamna sa fii dispus sa recunosti faptul ca esti doar un om si ca oamenii se mai ranesc uneori.

De asemenea, inseamna si ca esti dispus sa nu mai joci rolul unei victime si sa preiei controlul asupra propriei vieti. Cheia catre o mai buna conexiune intre parteneri este iertarea, pentru ca ajuta la eliminarea ranilor emotionale si a rusinii.

Intr-un mariaj, resentimentele duc la distantare emotionala si sexuala

Andra simte manie si ura fata de Robert de cand a aflat ca el tine legatura prin mesaje cu fosta lui prietena, Simona. El si-a cerut scuze, dar Andra nu vrea sa ii ofere iertarea. Il trateaza cu raceala si il ignora, iar de ceva timp ii tot repeta faptul ca nu mai are incredere in angajamentul lui fata de mariajul lor.

Andra pur si simplu nu poate sa treaca peste aceste resentimente si nu crede ca cei doi sunt doar prieteni. Aceasta problema e prea importanta si nu poate sa renunte.

Pentru ca a tot adunat astfel de sentimente fara sa discute despre ele, ea si-a pierdut increderea in intentiile lui Robert si nici nu vrea sa mai incerce sa repare relatia.  E nevoie de timp pentru amandoi.

Pentru Andra sa incerce sa-i acorde incredere lui Robert si sa nu sara direct la concluzii negative, si pentru Robert sa demonstreze increderea prin fapte si vorbe. Daca acest tipar negativ nu se schimba, sentimentele lor s-ar putea transforma in dispret si vinovatie. De aici, pentru mariajul lor n-ar mai fi cale de intoarcere.

De ce este iertarea importanta intr-un mariaj fericit?

De multe ori, puterea de a ierta este vazuta ca o slabiciune, iar sa ierti poate inseamna ca incurajezi sau scuzi un anume comportament. Totusi, intr-un mariaj fericit, este chiar invers si iertarea este considerata un punct forte.

Asa arati bunavointa si compasiune fata de partenerul tau. Daca ierti pe cineva, iti va fi mai usor sa uiti, sa te vindeci si sa mergi mai departe cu viata ta. Iertarea este despre a-ti oferi tie, mariajului tau si familiei un viitor asa cum il meritati - liber de povara furiei si a ranilor emotionale.

O viata in care sa nu te lasi dominat de resentimente si probleme nerezolvate si in care altii nu au putere asupra ta. Inainte sa para ca ii ajuta pe ceilalti sa scape nepedepsiti, iertarea te ajuta intai de toate pe tine.

Iata 7 modalitati in care iertarea face un mariaj fericit:

1.Noteaza 3 moduri in care emotiile negative au avut/au impact asupra mariajului tau.

Ia in calcul si emotiile negative pe care inca nu le-ai procesat. Poti vorbi cu un prieten sau cu un psihoterapeut specializat pentru a te descurca mai usor.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *