25 iul. 2018

Invatati cand sa luati o pauza! Iubiti mai inteligent!

Posibilitatea de a schimba macazul in mijlocul unei discutii aprinse si de a lua o pauza este una dintre cele mai importante abilitati de relationare. Este, de asemenea, una dintre cele mai dificile.

O pauza va ofera timp sa va linistiti, sa va aprofundati perspectiva si sa reluati cu succes discutia cu partenerul. Cu toate aceastea, pentru a reusi, cateva practici de baza va pot fi de ajutor.

Din pacate, atunci cand apar conflicte, multi dintre noi pot face mai mult rau decat bine. Oprim prematur conversatiile sau ne impingem partenerul peste pragul de toleranta si, atunci cand se intampla acest lucru, ambii parteneri se pot bloca intr-o stare de interiorizare.

Dr. Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer

Dr. John Gottman, renumit pentru studiul sau privind stabilitatea maritala si predictia divortului, descrie ceea ce el numește "indignare indreptatita", care include obsesia asupra greselilor pe care credem ca partenerul nostru le-a comis.

Cand va simtiti indignati, aveti tendinta de a va vedea partenerul ca pe o problema. Acest lucru transforma potentiala putere de vindecare a unei pauze intr-o alta suferinta, largind distanta dintre voi.

Chiar daca sunteti intr-o relatie care nu este predispusa la volatilitate, sunteti in continuare vulnerabili deoarece sunteti constienti si de atitudinea nonverbala a partenerului. Puteti citi limbajul corpului, cum ar fi datul ochilor peste cap, evitarea contactului vizual, oftatul puternic si tonul dispretuitor al vocii. Aceste semne comunica dispret si erodeaza lent increderea si intimitatea.

Cum puteti lua o pauza intr-un mod care sa va sustina relația, sa va aduca mai aproape si sa va ofere o perspectiva care trece dincolo de vina?

Exista trei lucruri de care este nevoie sa tineti cont inainte de a lua o pauza in timpul unui conflict.

Cand este indicat sa luati pauza 

Momentul este foarte important. Nu este in regula sa opriti prematur discutia cu partenerul. Intr-o relatie sanatoasa, este important sa ramaneti acolo chiar si atunci cand partenerul spune lucruri cu care nu sunteti de acord.

Ascultarea non-defensiva, gasirea partii rezonabile a nemultumirii partenerului si oferirea asigurarii pot duce la evitarea escaladarii conflictului. Semnalele non-verbale, cum ar fi datul din cap si mentinerea contactului vizual, pot creste semnificativ probabilitatea de a avea o conversatie productiva.

Cu toate acestea, chiar daca faceti aceste lucruri, discutia poate scapa de sub control. Din acest motiv, atunci cand realizati ca este timpul sa va opriti, luati o pauza pentru a va calma si pentru a scapa de senzatia de inundare.

Este un punct sensibil. Pentru a face acest lucru bine, trebuie sa fiti amandoi capabili sa tolerati conflictul la un nivel scazut si totusi sa fiti constienti de momentul cel mai benefic pentru a opri o discutie aprinsa.

Cand fiecare fibra a fiintei voastre vrea sa se opreasca sau sa strige, aratati-i partenerului ca sunteti afectati, respirati profund si lasati-l pe acesta sa stie ca aveti nevoie de o pauza.

Ce sa faceti cu pauza

Odata ce ati recunoscut ca o pauza de la conflict este necesara, ceea ce faceti cu ea va determina daca timpul petrec...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *