05 oct. 2017

Cum valsam cu eleganta intre Intimitate si Independenta in Cuplu?

Cum putem obtine echilibrul dintre intimitate si independenta in cuplu? Prima data departe de partener – este un ritual de trecere pentru majoritatea cuplurilor noi.

De exemplu, Ioana a pleacat intr-o scurta calatorie de afaceri. S-a simtit trista sa fie departe de casa si i s-a facut repede dor de Mihai. Lui Mihai, pe de alta parte, i-a suras idea de a petrece singur o noapte, simtea nevoia de independenta, dar in acelasi timp se simtea si vinovat de acest lucru.

Amandoi sunt introverti. Isi iubesc prietenii si comunitatea, dar nimic nu este mai linistitor decat o seara impreuna, singuri acasa. Aceste momente sunt prielnice pentru construirea Hartilor Iubirii, pentru a se cunoaste mai bine.

Insa, Mihai este mai mult un introvert clasic: ii place sa fie complet singur pentru a se reincarca. El are nevoie de o lipsa a stimulilor externi pentru a-si putea identifica sentimentele si a-si putea evalua bunastarea interna.

Multe dintre dorintele celor doi se suprapun, insa exista si variatii și uneori acestea devin o sursa de stres in relatia lor.

Un partener il ignora adesea pe celalalt nu din rautate, ci din cauza nevoilor lor de intimitate si independenta. Relatia reprezinta un echilibru. Exista momente cand te simti atras de partenerul tau si momente in care simti nevoia de a te retrage si de a-ti reface autonomia.

Potentialul de conflict apare atunci cand partenerii cad in diferite puncte ale spectrului in functie de nevoile lor. Unii oameni isi doresc o conexiune mai frecventa, in timp ce altii isi doresc o mai mare independenta in cuplu.

independenta si intimitate in cuplu

Mihai este constient de nevoia sa de a obtine o mai mare independenta in cuplu, dar are adesea probleme in a-si exprima opinia. El se teme ca Ioana va interpreta nevoia lui de independenta ca respingere.

Mai mult decat atat, adesea este dificil pentru el sa identifice aceasta nevoie speciala, deoarece ii place foarte mult sa fie impreuna cu Ioana; timpul lor impreuna este placut, astfel ii este usor sa uite ca singuratatea este importanta pentru bunastarea emotionala.

Ioanei, in schimb, ii place sa faca impreuna cu el chiar si lucruri administrative: comisioane, treburi marunte in gospodarie, sa rezolve diverse probleme. Intimitatea este valoroasa pentru ea chiar si in activitatile de rutina ale vietii.

Ea este constienta de necesitatea lui Mihai de a-si petrece singur timpul uneori. In astfel de situatii, Ioana se ofera sa mearga la o cafenea pentru dupa-amiaza sau sa faca diverse comisioane numai pentru ca Mihai sa poata fi putin singur. Este un act mic, care ofera recompense uriase pentru relatie si pentru ambii parteneri.

Problemele apar atunci cand fie Mihai nu isi exprima nevoia, fie cand Ioana se simte nesigura in relatie. Cele doua probleme sunt adesea legate. Daca Mihai isi ignora nevoia de independenta in cuplu, abundenta intimitatii da nastere la resentimente. El se retrage emotional si nu mai raspunde la ofertele de conectare ale Ioanei.

...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *