19 iun. 2017

Inteligenta Emotionala este Cheia unui Cuplu Durabil

Asigura-te ca angajamentul fata de partener este mai puternic decat angajamentul de a castiga. Inteligenta emotionala te va ajuta, iar casnicia ta va avea de castigat!

Un studiu pe termen lung a 130 cupluri,  a scos in evidenta faptul ca barbatii care le permit sotiilor sa ii influenteze au casatorii mai fericite, iar riscul de a divorta este mai mic.

Sa luam exemplul Cristinei si al lui Petru. Petru crede ca un parteneriat egal este cheia unei casnicii fericite si durabile, insa actiunile sale vorbesc diferit.

Petru: „Eu si cu baietii mergem sa pescuim in acest weekend. Plecam in seara asta.”

Cristina: „Dar prietenele mele vin la noi vineri si am nevoie de ajutor in seara asta ca sa fac curatenie. Am vorbit despre asta. Cum ai putut sa uiti? Nu puteti pleca maine dimineata?”

Petru: „Ai uitat de plecarea mea cu baietii? Nu pot schimba programul de plecare. Plecam in cateva ore.”

Cristina fierbe de furie. Ea il numeste „ticalos egoist” si iese ca o furtuna din bucatarie.

Simtindu-se coplesit, Petru isi toarna un pahar de vin si deschide televizorul pentru a se uita la un meci de fotbal. Cand Cristina se intoarce in camera sa-i vorbeasca, el ii arunca o privire rece. Ea incepe sa planga, iar el o anunta ca trebuie sa repare masina si paraseste incaperea. Astfel de certuri sunt pline de acuzatii. Ceea ce este clar este faptul ca Petru nu este dispus sa accepte influenta Cristinei.

Respingerea influentei

Aceasta casatorie poate supravietui unor momente de furie, de plangeri sau critici. Cuplurile se gasesc insa in dificultate atunci cand raspund negativitatii tot cu negativitate, in loc sa repare greselile pentru a depasi conflictul. Studiile au aratat ca 65% dintre barbati maresc negativitatea in timpul unui conflict.

Raspunsul lui Petru arata ca el nu aude nemultumirea Cristinei. In schimb, el raspunde cu defensivitate si chiar trimite inapoi nemultumirea lui: De ce ea nu si-a amintit de planurile lui?

NU RENUNTATI LA CASATORIA VOASTRA! INCERCATI ACESTE 10 LUCRURI

Cei patru calareti ai apocalipsei – critica, defensivitatea, dispretul si interiorizarea – sunt semne care arata ca un barbat se opune influentei sotiei sale.

Care este secretul Amorului a la Longue?

Nadia Gorduza – Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Terapist & Trainer

Rolul sotiei este esential in a face o casnicie sa mearga, tratandu-si sotul cu respect si admiratie, si avand o inteligenta emotionala ridicata.

Cercetarile arata ca majoritatea sotiilor fac deja acest lucru, chiar si in casatoriile nefericite. Asta nu inseamna ca femeile nu se supara sau ca nu sunt dispretuitoare fata de sotii lor. Exprimarea punctului de vedere nu se face jignindu-l pe celalalt. Pur si simplu inseamna ca ele ii lasa pe sotii lor sa le influenteze luarea deciziilor, luand in considerare opiniile si sentimentele lor. Datele sugereaza ca barbatii din pacate nu le intorc aceasta favoare.

Din punct de vedere statistic, cercetarile efectuate arata ca exista o sansa de 81% ca o casatorie sa ajunga in colaps atunci cand un barbat nu doreste sa imparta puterea.

CARE ESTE SECRETUL AMORULUI A LA LONGUE?

Ce pot invata barbatii de la femei in materie de inteligenta emotionala?

Exista mitul ca barbatii sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus. Desi este doar un mit, barbatii si femeile se simt deseori straini unii fata de ceilalti. Acest lucru incepe in copilarie. Aunci cand se joaca, baietii se concentreaza mai mult la castig si nu la emotiile lor sau ale celorlalti jucatori. Daca unul dintre baieti este ranit, el este ignorat. La urma urmei, „jocul trebuie sa continue”.

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *