27 mai 2019

De ce apare gelozia in relatia de cuplu?

Ce putem face cu "gelozia de nestapanit" care apare in relatia de cuplu?

Fiecare persoana are zone de vulnerabilitate care dureaza in timp. Pentru a avea o relatie de succes, aceste vulnerabilitati trebuie intelese si onorate.

Acest lucru ne face sa vedem gelozia in mod diferit. In loc sa fie ceva ce trebuie evitat intr-o relatie, gelozia poate deveni o oportunitate de conectare. Din vulnerabilitate poate lua nastere dragostea, apartenenta, bucuria, curajul, empatia si creativitatea. Este sursa de speranta, responsabilitate si autenticitate.

Cand intelegem de ce suntem gelosi, putem sa gestionam situatia intr-un mod binevoitor si constructiv. Recunoasterea si imbratisarea vulnerabilitatilor partenerului, precum si a propriilor vulnerabilitati va va consolida relatia de cuplu.

Intelegeti care sunt factorii declansatori

Intr-o relatie, gelozia poate fi legata mai mult de propriile vulnerabilitati, decat de cele ale partenerului. De exemplu, este posibil sa fiti predispusi la gelozie daca ati avut experiente dureroase in trecut. Este important sa discutati cu partenerul despre aceste experiente, astfel incat sa puteti fi atenti amandoi la factorii declansatori si sa ii respectati.

Gelozia poate fi declansata de o subestimare a propriei persoane. Daca nu va simtiti atragatori si increzatori in voi, va poate fi greu sa credeti ca partenerul va iubeste si va apreciaza. Alteori, gelozia poate fi cauzata de asteptari nerealiste despre relatie. Nu este sanatos ca partenerii sa-si petreaca impreuna 100% din timpul lor. Este nevoie de un echilibru intre intimitate si independenta pentru a va sustine relatia.

Amintiti-va ca sentimentele nu sunt fapte. Va imaginati lucruri care nu sunt reale? Chiar se intampla cu adevarat? Daca raspunsul este negativ, renuntati la gandurile negative. Recunoasteti-le inainte de a le indeparta in mod constient.

Sentimentele de gelozie pot deveni problematice daca va afecteaza comportamentul si sentimentele fata de relatie ca si intreg. Iata cateva semne de comportamente geloase nesanatoase:

  • Verificati telefonul sau e-mailul partenerului fara permisiunea acestuia
  • Va jigniti partenerul
  • Presupuneti ca partenerul nu este atras de voi
  • Va terorizati partenerul intrebandu-l unde se afla pe tot parcursul zilei
  • Va acuzati partenerul ca minte, fara insa a avea probe

Daca recunoasteti oricare dintre aceste comportamente in relatia voastra, incercati sa intelegeti vulnerabilitatile din spatele lor. Daca aveti nevoie de ajutor supl...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *