27 oct. 2017

Despartirea in cuplu: cum poti face fata sfarsitului unei relatii

Despartirea in cuplu nu este deloc un lucru usor, mai ales daca relatia a fost una serioasa si de durata. Motivele pentru o despartire sunt multe, iar efectele pe care aceasta le poate avea asupra unei persoane duc uneori la perioade dificile de tranzitie si pot necesita ajutorul unui psihoterapeut.

Ce este despartirea?

Cuplurile implicate intr-o relatie romantica isi iau deseori angajamente, ca mutatul impreuna, petrecerea unor momente impreuna si renuntarea la intalniri romantice cu alti oameni. Despartirea va aparea, in multe cazuri, cand unul dintre parteneri nu-si mai doreste sa onoreze aceste angajamente.

Uneori, ambii parteneri isi pot dori terminarea unei relatii. Poate fi suparator si dureros cand celalalt nu-si doreste ca relatia sa ia sfarsit. Unul dintre parteneri poate alege sa puna capat relatiei printr-o disparitie subita si renuntarea la orice contact cu cealalta persoana. Aceasta metoda este foarte traumatizanta si stresanta, pentru ca relatia ramane intr-un statut incert, iar cel lasat in urma nu are parte de o incheiere propriu-zisa.

In functie de cum simte fiecare dintre cei implicati, o despartire poate fi considerata un lucru pozitiv sau negativ.

Terminarea unei relatii se poate face si fara griji sau suparari, acesta fiind cazul relatiilor ocazionale, mai usor de incheiat si de lasat in urma.

Posibile cauze ale despartirilor in cuplu

Despartirile se produc din multe motive. In unele cazuri, este clar ca o relatie nu functioneaza. Semnele unei relatii problematice pot include abuz emotional sau fizic, o aventura a partenerului sau pur si simplu o stare de nemultumire generala.

Alt motiv pentru care cuplurile aleg sa se departa este faptul ca isi doresc si pretuiesc lucruri diferite in viata. Este posibil ca valorile sa fi fost diferite de la inceput sau poate s-au schimbat pe parcursul relatiei, pe masura ce fiecare s-a mai dezvoltat si a mai crescut. In alte cazuri, unul dintre parteneri a descoperit ca are sentimente pentru altcinceva sau pur si simplu si-a pierdut interesul si atractia fata de cealalta persoana. Poate fi dificil sa iti pastrezi onestitatea fata de cel cu care te vezi in ceea ce priveste astfel de situatii, de teama ca ai putea sa-l ranesti.

Uneori, este pur si simplu vorba de incompatibilitate, indiferent de sentimentele pe care si le poarta sau de placerea pe care o simt atunci cand petrec timp impreuna. Cand o relatie nu are succes si cei implicati sunt nefericiti sau se simt incomod, mai mult decat se simt fericiti atunci cand petrec timp impreuna, pot decide ca cel mai bun lucru pentru amandoi este sa se desparta.

Initierea unei despartiri in cuplu

Retragerea emotionala dintr-o relatie, atunci cand persoana respectiva este gata sa mearga mai departe in viata, poate parea un lucru mai usor decat initierea unei conversatii dureroase despre despartire.

<...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *