30 iul. 2019

Cum stii ca despartirea este cea mai buna solutie?

Anumite relatii nu vor reusi niciodata sa isi gestioneze problemele. Nu este un lucru placut sa te gandesti ca relatia ta de cuplu a ajuns la termenul de expirare, dar poate fi o realitate. Cateodata, misiunea noastra, a psihoterapeutilor de cuplu de a crea si mentine iubirea aprinsa in lume inseamna, uneori, sa te ajutam sa depasesti o relatie, pentru a putea trece la iubirea pe care o meriti si de care ai nevoie.

Intr-un interviu, John Gottman spunea ca daca ar putea sa ii dea un sfat sinelui sau mai tanar, ar fi sa puna capat unei relatii ce il facea sa sufere, cat mai repede posibil.

De ce sa prelungesti suferinta cand poti iesi si gasi ceva ce este potrivit pentru tine?

Noi, ca psihoterapeuti, nu suntem aici ca sa salvam casnicia cu orice pret si sa mentinem cuplurile impreuna oricum ar fi. Noi, ca psihoterapeuti, incercam sa ajutam oamenii sa descopere adevarul despre relatia lor de cuplu si sa isi dea seama ce este mai bine pentru ei si care este calea pe care doresc sa o aleaga- chiar daca acest lucru inseamna sa inceteze o relatie si sa caute una mai potrivita nevoilor lor.

Totodata, nu este doar gresit sa incerci sa salvezi masinaria unei relatii, uneori poate fi chiar foarte daunator daca nu exista niciun fel de sansa obiectiva ca acea relatie sa aiba salvare.

Spre exemplu, intr-o relatie, un caz concret, cei 4 cavaleri ai Apocalipsei (Critica, Defensiva, Dispretul si Interiorizarea) nu doar ca se aratau la ordinea zilei, dar si acaparau intreaga relatie de cuplu, facand-o sa fie de nesuportat. Acest cuplu despre care vorbim, tot incerca sa traga de relatia lor si mai mult si mai tare, ajungand la epuizare. Acest lucru a determinat ca ambii parteneri sa se simta distrusi ca indivizi, fiind o experienta emotionala traumatica pentru ambii, avand repercusiuni asupra abilitatii lor de a se conecta cu ceilalti intr-o maniera sanatoasa.

Stiati ca nici macar Cupidon, ingerul iubirii dragut, asociat intotdeauna cu dragostea, nu a fost dragut in conceptia originala a grecilor din antichitate? Cupidon te impusca cu o sageata plina de dorinta incontrolabila. Nu este greu pentru ceva atat de intens ca dragostea sa aduca oamenii la stari irationale, pentru a incerca sa faca lucrurile sa functioneze, in ciuda tuturor indiciilor ca acest lucru nu ar putea duce nicaieri.

Crede-ma, a te desparti si impaca cu cineva de 1000 de ori nu este cel mai placut lucru. Pana si John Gottman spunea ca a trecut printr-o experienta asemanatoare si ca si-ar dori sa poata da timpul inapoi pentru a inceta relatia cat de repede posibil. Acest lucru l-ar fi salvat si te-ar salva de multa suferinta.

Daca te afli intr-o situatie asemanatoare, iata cativa indicatori ca poate este momentul sa treci peste si sa mergi mai departe, nu doar pentru a evita suferinta, dar pentru a gasi o relatie mai buna, mai fericita si mult mai de succes in viitor:

Deconectare datorata unor diferente de personalitate serioase

Cateodata poate fi vorba de o tulburare mintala, precum narcisism clinic, ce poate bloca conexiunea autentica cu partenerul. In acest caz, celalalt partener incearca sa se adapteze narcisismului devenind suparat, nervos si frustrat, incepand sa se indoiasca de sine si chiar sa devina depresiv, anxios si sa se simta de neajutorat. Si nu este neaparat vina cuiva in acest caz, chiar daca, ar putea parea ca este vina persoanei ce sufera de narcisism. Pur si simplu nu exista conexiune reala intre cei doi parteneri si acest lucru este foarte evident, iar celalalt partener ar putea sa isi dea singur seama care este cauza si care este rezolvarea, despartirea fiind cea mai buna solutie.

In acest caz este foarte simplu. Daca partenerul accepta pur si simplu ca iubitul sau iubita cu tulburare de personalitate narcisica nu are de oferit empatia de care acesta are nevoie, el poate sa inceteze relatia, sa faca tratament antidepresiv si sa caute o relatie sanatoasa cu altcineva- o relatie ce poate aduce bucurie si conexiune, nu suferinta.

Exemple mai comune de despartire:

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *