03 iul. 2016

Defensivitatea – O Atitudine Apocaliptica

Defensivitatea este unul dintre Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsei, ceilalti trei fiind: Critica, Dispretul si Interiorizarea.

Defensivitatea este, de asemenea, cea mai blanda atitudine dintre cele patru, pentru ca nu ataca... si persoana respectiva cu siguranta nu a facut nimic rau. Niciodata nu face.

Pe de alta parte, defensivitatea este foarte complicata, intrucat doar pare blanda si nevinovata. In realitate, este un raspuns natural la un atac perceput. Stim cu totii cat de usor este sa ne aparam, chiar si in legatura cu faptul ca suntem defensivi!

Cand ne permitem noua insine sa devenim defensivi in mod obisnuit in relatia cu partenerul, ne invatam sa gestionam problemele doar stergandu-le din minte si schimbandu-ne perspectiva. Le negam existenta si apoi dam vina direct sau indirect pe partener, fara sa ne asumam faptele. Ganditi-va insa, ca atunci cand suntem defensivi, daca ni se aduce la cunostinta o anumita problema, raspundem ori prin indignare, ori prin contraatac, ori chiar ne prefacem victime inocente. Iata cum arata victimizarea:

„Nu stiu despre ce vorbesti/ Nu s-a intamplat/ Nu exista.”

Sau

„N-am fost eu!”

Privind in alta parte sau negand existenta unei probleme nu e o actiune pasiva. A privi in alta parte nu e ceva ce se intampla pur si simplu. Este o decizie constienta sa nu ne asumam si sa nu ne pese. Daca unul dintre parteneri alege, in mod direct sau indirect, sa nu isi asume, toata responsabilitatea pica pe umerii celuilalt.

Cititi in continuare un interviu despre defensivitate cu Drs. John si Julie Gottman. Cand au fost intrebati cum ar trebui sa se gandeasca partenerii de cuplu la defensivitate si antidotul ei, Dr. John Gottman a raspuns astfel:

„A incerca sa se ajusteze nivelul de defensivitate, este munca...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *