28 mai 2019

Cum putem procesa un conflict pentru a ne salva relatia de cuplu?

Asa cum a demonstrat cercetarea Dr. John Gottman, nu conteaza din ce cauza va certati sau din ce cauza apare un conflict, ci cum va reparati relatia atunci cand exista diferente inevitabile de personalitate, perspectiva si nevoi personale.

Daca nu procesati aceste conflicte, atunci va puteti simti amandoi jigniti, singuri, neglijati si va indepartati unul de celalalt ca doua nave in deriva. De cele mai multe ori, cand vin la terapie, partenerii stau unul langa celalalt ca niste nave inamice, aproape distruse de razboi, dar inca pe linia de plutire.

Chiar daca dorim sa ne suprimam sentimentele ranite, acestea nu dispar. Strategia evitanta "trecem peste asta si mergem mai departe" functioneaza doar temporar, in cel mai bun caz. De fapt, aceasta abordare a unui conflict este adesea un raspuns care pleaca de la convingerea ca nimeni nu va fi vreodata acolo pentru noi atunci cand avem nevoie, astfel incat este mai bine sa nu incercam sa discutam anumite lucruri.

Din pacate, incidentele regretabile care nu au fost ulterior abordate distrug conexiunea pozitiva intr-o relatie, creand o prapastie intre parteneri.

Masca suferintei nerezolvate

 Ca oameni, ne straduim sa nu lasam o amintire sa plece pana cand nu am digerat-o din punct de vedere emotional. Probabil acest lucru a dus la supravietuirea noastra ca si specie. Creierul nostru ramane hipervigilent fata de lucrurile pe care le consideram nesigure.

Cu probleme semnificative lasate nerezolvate, devine aproape imposibil sa se stabileasca o conexiune emotionala sigura necesara unei relatii stabile.

Drept rezultat, perpetuam adesea insecuritatea in relatia noastra, chiar pentru lucruri marunte, pentru ca nu ne simtim in siguranta pentru a ne exprima emotiile cele mai profunde si mai vulnerabile, cum ar fi tristetea, suferinta, singuratatea, frica de abandon sau de respingere si rusinea de a nu fi "suficient" sau de a fi "prea mult".

In schimb, partenerul nostru vede o alta parte a noastra. El vede furia, gelozia, resentimentele si frustrarea. Ne ascundem emotiile in spatele unei masti mai dure si mai reactive. De aceea, partenerului nostru ii este greu sa observe dorinta noastra de dragoste si conexiune.

Vestea buna este ca daca invatam cum sa procesam un conflict regretabil, acest lucru ne ajuta in cele din urma sa ne reconectam si sa crestem. Astfel, partenerii care reusesc sa proceseze evenimentele dureroase din trecut reusesc sa construiasca o relatie la fel de puternica precum otelul.

Iata cum puteti face acest lucru pentru relatia voastra!

Pasul 1. Exprimati ce ati simtit in timpul incidentului neplacut

 Scopul acestui pas este doar de a enumera sentimentele pe care le-ati avut (suparare, lipsa de iubire, coplesire, jignire, etc.). Nu impartasiti de ce ati simtit aceste lucruri si nu comentati sentimentele partenerului.

Pasul 2. Impartasiti-va realitatile personale si validati-va reciproc

 Urmatorul pas este sa alegeti un vorbitor si un ascultat...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *