02 mai 2020

Cum sa imbunatatesti comunicarea in cuplu si sa cresti intimitatea

Relatiile nu exista niciodata de la sine. Cand doua fiinte emotionale se reunesc, isi aduc propriile experiente si asteptari din trecut. De-a lungul timpului, aceste asteptari pot incorda o relatie si s-ar putea sa simti ca partenerului tau nu ii pasa, deoarece nu actioneaza asa cum crezi tu ca ar trebui.

Poate parea ca relatia se va deteriora inevitabil, dar in varful relatiilor este comunicarea. Si este unul dintre cele mai critice elemente in a va intelege reciproc si a va armoniza asteptarile.

Semnele care arata ca aveti nevoie sa va imbunatatiti comunicarea in relatie:

Oricat de mult timp sunteti impreuna, chiar si micile neintelegeri devin munti atunci cand comunicarea este deficitara. Comunicarea ineficienta va determina partenerii sa aduca insulte fata de celalalt, sa se retraga din situatie si chiar sa se detaseze emotional unul de celalalt.

Iata semnele care arata ca in relatia ta este o comunicare deficitara:

  • Ai probleme in a te adresa partenerului; vorbesti despre aceeasi problema inca o data fara a ajunge la un acord.
  • Pareti incapabili sa aveti o conversatie decenta fara a o transforma intr-un conflict.
  • Te temi sa aduci in discutie anumite subiecte.
  • Nu mai vorbiti semnificativ despre nimic.

Ce inseamna cu adevarat o comunicare eficienta?

Cel mai comun mit despre comunicare in relatii este faptul ca, daca vorbesti cu partenerul tau si impartasesti acelasi spatiu cu acesta mult timp, comunici eficient automat.

Comunicarea este mult mai mult decat „a vorbi si a auzi" ce spune cealalta persoana. Cum comunici eficient? Acorda atentie partenerului, impartaseste clar punctul tau de vedere, intelege partenerul, valideaza-i perspectiva si depasiti obstacolele intr-un mod constructiv.

De asemenea, comunicarea eficienta este si despre ce vorbesti cu partenerul.

Daca intotdeauna abordati subiecte de suprafata: „ Cum sunt copiii? ”„ Cum este munca ta?”„ Cum este mama ta? ”, comunicarea nu este profunda si eficienta.

In fiecare situatie de comunicare, sunt prezente doua elemente: partenerul si problema pe care o abordati. Atunci cand comunicati eficient, sunteti capabil sa va relaxati foarte tare cu partenerul si sa va confruntati cu problemele aparute.

Cum sa imbunatatesti comunicarea in relatie?

Comunicarea va construi sau va rupe o relatie de cuplu.

Iti poti imbunatati relatia astazi, chiar acum, practicand cateva dintre urmatoarele strategii de comunicare eficienta:

Doar fa-o: comunica!

Suntem atat de ocupati sa lucram, sa verificam temele, sa facem cina, sa elaboram planuri strategice ... cine are timpul necesar sa vorbeasca si sa-i spuna partenerului exact ce este in mintea noastra?

De asemenea, uneori, chiar si atunci cand avem timp, nu vrem sa deschidem acea cutie a pandorei. Este dificil sa discutam unele subiecte si suntem tentati sa le evitam. Inchiderea sentimentelor devine mai atragatoare decat sa avem o discutie aprinsa.

Alteori ne asteptam pur si simplu ca partenerii nostri sa stie ce vrem, gandim sau ce ne dorim.

Riscul cu aceste abordari este ca tensiunea va continua sa creasca si, in cele din urma, unul dintre voi se va bloca. Este mult mai bine sa scoti lucrurile la suprafata in mod regulat, decat sa astepti sa ai frustrari adunate care iti pot deteriora relatia.

Deci, prima strategie de comunicare este simpla: vorbeste! (chiar si atunci cand pare greu, nu este momentul potrivit sau nu este important).

 Asculta activ

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *