03 sept. 2017

Exista Casnicie dupa o Relatie Extraconjugala?

Da, exista, se numeste Casnicia numarul 2, si se poate reconstrui complet din temelii cu acelasi partener. Cum se face acest lucru, chiar dupa o relatie extraconjugala?

Prin Terapia de Cuplu – Metoda Gottman. Presupune 3 faze:
1. Faza 1 –  Ispasirea
2. Faza 2 – Punerea de acord
3. Faza 3 – Construirea atasamentului

Persoana al carei partener a fost implicat intr-o relatie extraconjugala sufera de Tulburarea de Stres Posttraumatic.

Acestia sunt hipervigilenti, au cosmaruri, tulburari de somn, au flash back-uri cu imagini ale partenerului care a fost implicat intr-o relatie extraconjugala, trec de la explozie emotionala la amortire emotionala, au ganduri intruzive, obsesive, sufera de depresie, cauta in permanenta semne sa vada daca partenerul sau mai este implicat sau nu in acea relatie extraconjugala.

Nadia Gorduza, Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Terapist & Trainer

In faza de ispasire, partenerul tradat are nevoie de timp si spatiu in care sa isi exprime sentimentele pe care le are, fara sa fie critic, sa fie dispretuitor, sau defensiv. E nevoie sa spuna: Ma simt tradat, ma simt devastat, ma simt ruinat emotional, ma simt furios, sunt obsedat, sunt terifiat, etc.

Mai mult, partenerul tradat are voie in aceasta perioada de ispasire sa puna oricat de multe intrebari doreste despre relatia extraconjugala, cu exceptia celor legate de sex, care nu vor face altceva decat sa ii inrautateasca starea. Si are atat nevoie, cat si voie, sa ceara oricat de multe explicatii isi doreste pentru a se asigura ca in acest moment nu este in continuare tradat, ca de exemplu: extrase de cont, lista de telefoane, sa sune oricand se simte in nesiguranta si sa i se si raspunda la telefon in orice conditii. Partenerul care a tradat, in aceasta faza a ispasirii trebuie sa treaca prin acest proces care poate dura si cateva luni si este liber sa isi exprime regretele.

TRANASPARENTA TOTALA ESTE CHEIA.

In faza 2, se intra in analiza relatiei, ce se intampla intre parteneri in termeni de empatie si gestionarea conflictelor, etapa care este foarte dificila in cuplurile in care unul dintre parteneri a fost implicat intr-o relatie extraconjugala. Partenerii sunt ajutati sa se puna de acord intre ei gradual.

In faza 3, cea a Construirii Atasamentului, partenerii sunt invatati cum sa isi construiasca ritualuri de conexiune. Isi pot relua viata sexuala, daca isi doresc si sunt pregatiti. Dar partenerul tradat este cel care trebuie sa isi dea acordul. Stiind tot acest proces de refacere a casniciei, e indicat sa va ganditi de 2 ori inainte de a avea o relatie extraconjugala.


Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.

Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *