11 apr. 2017

Atasamentul fata de partener iti influenteaza calitatea relatiei

Afla din acest articol mai multe despre cum atasamentul fata de partener iti influenteaza relatia.

Ai fost vreodata intr-o relatie cu cineva care nu era pregatit emotional? Dar cu o persoana obositor de emotionala? Teoria atasamentului ne ajuta sa intelegem ce fel de stil avem si cum l-am dobandit. Aceasta teorie spune ca relatiile noastre cu cel/cea care ne-a ingrijit cand eram mici ne creeaza asteptarile vizavi de dragoste, in viata de adult.

De multe ori, este vorba de unul din parinti, care poate a fost mai atent sau mai neglijent. In functie de cum ne-a raspuns la nevoi, ajungem si noi in viata de adult sa cautam anumite trasaturi la un partener.

Atasamentul – cateva intrebari la care trebuie sa iti oferi un raspuns

Asa cum am scris mai sus, declansarea acestor nevoi de atasament este in stransa legatura cu modul in care am fost ingrijiti cand eram mici:

  • Era acea persoana neglijenta, atenta sau schimbatoare?
  • La cine apelai cand aveai o problema?
  • Ai avut pe cineva pe care chiar puteai conta?

Exista mai multe tipare referitoare la atasamentul la adulti, care modeleaza felul in care cuplurile interactioneaza si in care te poti identifica. Conform teoriei, daca te-ai simtit mereu protejat si in siguranta si cel care te-a ingrijit ti-a stat mereu de la dispozitie, ai un stil de atasament sigur, de protejare.

De aceea, e important pentru tine sa iti gasesti pe cineva la fel de disponibil, care sa fie langa tine si sa te apere. In schimb, daca ai un stil nesigur si iti gasesti pe cineva cu acelasi stil, nu te vei simti niciodata in siguranta in relatia voastra. Stilul nesigur se datoreaza celui care te-a ingrijit si care nu ti-a raspuns la nevoi. Acest stil de atasament se manifesta in 3 directii:

Atasamentul anxios

Copilul a fost derutat pentru ca persoana care l-a ingrijit era mereu schimbatoare si inconsistenta in actiuni. In consecinta, la maturitate, o astfel de persoana devine uneori prea atasata, lipicioasa si are probleme in a se increde in partener.

Atasamentul evitant

Neglijenta in copilarie sta la baza acestui stil. Cei care se jucau singuri ajung sa creada ca nu exista cineva care sa le indeplineasca nevoile. De aceea, la maturitate se eticheteaza ca fiind foarte independenti.

Atasamentul dezorganizat

Este cazul copilului care a fost traumatizat, abuzat sau a trait intr-un mediu haotic si s-a temut de cel care il ingrijea. Toate aceste stiluri influenteaza modul in care ne gasim un partener si modul in care ne comportam intr-o relatie (<...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *