23 sept. 2019

Cum poti gestiona eficient atasamentul anxios in relatia de cuplu?

Oamenii spun mereu ca „relatiile sunt dificile”, iar raspunsul meu este „nu, nu sunt.”

Dar stiti de ce spun asta? Deoarece nu relatiile in sine sunt dificile, ci noi oamenii le facem dificile.

De exemplu, cu cativa ani in urma, am avut un client care mi-a povestit despre relatia lui uimitoare cu o persoana. Era uimitor ca am gasit in sfarsit pe cineva care a avut o relatie buna inca de la inceput. Mi-a povestit ca in drumul spre casa, persoana aceea i-a spus: „Sunt foarte anxios in legatura cu relatia noastra. Pare mult prea perfecta. Mi-e frica ca ceva o sa mearga prost sigur si totul se va termina.”

Clientul a crezut ca persoana era nebuna! I-am explicat de ce a crezut asta. Exact din acelasi motiv pentru care v-am spus voua ca relatiile tind sa se strice. Persoanele sunt de vina. Atata timp cat comunicam cu partenerul sau partenera si suntem conectati, totul va fi in regula!

Fara prea multe detalii pot spune ca dupa doua luni clientul meu a fost evitat total de acea persoana. Era foarte ciudat din moment ce amandoi erau foarte indragostiti si amandoi se temeau ca nu o sa functioneze relatia. Comportamentul lor era diferit de ceea ce gandeau.

Dar cu cat ma gandeam mai mult la acest lucru mi-am dat seama ca s-ar putea sa fie vorba de problemele de atasament.

Probabil stiti sau intuiti ce reprezinta aceste probleme legate de atasament. Pur si simplu, totul se leaga de copilaria noastra. Cum interactionau parintii sau bonele cu noi – sau cum nu interactionau – a contribuit la modialitatea prin care noi ne atasam de persoane mai tarziu in viata.

Ce tipuri de atasament exista?

Cercetarile au scos la iveala diferite tipuri de atasament pe care oamenii tind sa le aiba. Asadar, sa vedem care sunt acestea.

Atasamentul securizant

Persoanele cu acest tip de atasament tind sa evite sa devina mult prea intime emotional cu ceilalti. Nu le este frica de despartiri si in general, sunt foarte sigure pe ele si pe relatiile lor.

Atasamentul evitant

Aceste persoane nu au nicio problema in a deveni emotionale si intime cu partenerul/a. Este posibil sa nu o faca de prima data, dar cu cat relatia este mai de durata, se distanteaza pentru a evita atasamentul puternic ca in ultima faza sa fie ranite. Acesta este tipul persoanei de care imi povestea clientul.

Atasamentul anxios

Indivizii care sufera de atasament anxios sunt chiar asta – anxiosi. Sunt anxiosi in legatura cu toate lucrurile legate de relatie si anxiosi cu ei insisi.

Cum probabil ca ati ghicit deja, oamenii care sunt siguri pe ei si au tipuri de atasamente securizante tind sa aiba relatii mai stabile – in special daca ambele persoane sunt sigure pe ele insele.

In schimb, pentru cei care prefera sa evite si pentru cei care sunt anxiosi, relatiile arata mult mai diferit. Comportamentul lor din relatii poate cauza o multitudine de probleme. Si lipsa constientizarii acestui lucru poate fi cireasa de pe tort pentru o reteta a dezastrului daca nu este tinut sub control.

In acest articol ne vom uita mai in detaliu la tipul celor cu atasament anxios.

Care sunt caracteristicile persoanelor care sufera de atasament anxios?

Sa fii anxios in legatura cu orice legat de viata ta nu este amuzant. Toti am experimentat pe pielea noastra un tip de anxietate din cand in cand, dar oamenii anxiosi experimenteaza asta in fiecare zi si acest tip de sentiment este la ordinea zilei.

Frica de abandon

Nimeni nu vrea sa simta cum este abandonat de o persoana. Nu se simte chiar bine nu-i asa? Dar oamenii cu atasament anxios tind sa se simta de parca sunt lasati balta de fiecare persoana pe care o intalnesc.

Daca tu sau cineva pe care il cunosti pare sa se simta asa mereu, atunci acesta este un semnal al fricii de abandon si trebuie tratat ca atare.

Cautarea constanta a atentiei

Deoarece aceste persoane sunt infricosate de abandon, ele simt nevoia de atentie constanta de la celelalte persoane. Ele cred ca daca sunt mereu in preajma altor persoane atunci acestea nu le vor putea abandona. Aceasta cautare a atentiei poate lua multe forme. Pentru unii poate lua forma mesajelor constante sau a apelurilor interminabile cu alte persoane. Chiar si pozele postate des pe social media poate fi un semn al acestei afectiuni. Ea mai poate lua forma comportamentelor auto distructive (consumul de alcool, droguri sau alte substante in exces)

Cautarea persoanelor care au grija de noi

Cineva care sufera de atasament anxios poate deveni ipohondru sau chiar sa inceapa sa aiba un comportament distructiv sau sa ajunga sa se raneasca singur. De ce? Daca cineva observa ca acesta este bolnav sau sufera va incearca sa il ajute si atunci acest lucru il face sa se simta dorit.

Daca cineva crede ca ai nevoie constanta de ingrijire nu te va abandona, nu?

Te ingrijorezi constant si analizezi mult prea mult orice lucru

Sa spunem ca o persoana cu atasament anxios iese la o prima intalnire. Chiar daca aceasta merge foarte bine, persoana cu atasament anxios s-ar putea sa inceapa sa isi faca griji daca cealalta persoana chiar o place sau daca doar se preface. Ar putea sa isi sune mai apoi prietenii si va incepe sa analizeze...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *