06 iun. 2016

Despre cele 5 tipuri de cupluri

In urma unei cercetari timp de patru decenii, dr. John Gottman a descoperit ca exista 5 categorii de cupluri, si anume: Cuplurile care evita Conflictele; Cuplurile Volatile; Cuplurile Validante; Cuplurile Ostile si Cuplurile Ostil-Detasate.

Fiecare tip de cuplu este foarte diferit de celelalte, si are atat avantaje, cat si dezavantaje, iar in cartea sa Principia Amoris, dr. Gottman foloseste ecuatii de iubire pentru a le explica pe fiecare in parte.

De asemenea, acesta considera ca primele trei (Cuplurile care Evita Conflictele, Cuplurile Volatile, Cuplurile Validante) reprezinta categoriile de cupluri fericite, pe cand ultimele doua (Cuplurile Ostile, Cuplurile Ostil-Detasate) au mariaje nefericite, ba chiar ajung si la divort.

Dr. Nadia Gorduza - Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Therapist & Trainer

Prezentam in continuare cum descrie dr. Gottman fiecare cuplu in parte, pentru a va putea autodiagnostica relatia:

1. Cupluri care evita Conflictele

Acest tip de cuplu minimizeaza incercarile de persuasiune si de argumentare,  punand accentul pe lucrurile pe care ei le au in comun.

Acestia evita conflictele, evita sa isi exprime nevoile pe care le au unul de la celalalt, si se felicita pentru relatia lor fericita.

Dr Gottman sustine ca la acest tip de cupluri, faptul ca evita conflictele le creeaza un echilibru intre independenta si interdependenta, avand limite bine stabilite, dar fiind oameni cu vieti si interese separate.

Acest lucru nu denigreaza calitatea ariilor in care interesele lor se intersecteaza si ei depind unul de celalalt.

Pe cat de independenti sunt, pe atat de bine rezoneaza si se conecteaza in anumite arii si, desi se exprima destul de putin emotional, ei isi pastreaza un raport de pozitiv - negativ undeva la 5-1.

2. Cupluri Volatile

Aproape opus celor mentionati mai devreme, cuplurile volatile sunt foarte emotionale.

Conflictele incep cu argumente, si continua de-a lungul intregii dispute, insa dezbaterile lor sunt caracterizate de mult amuzament, rasete si umor.

Le place sa argumenteze si contraargumenteze, insa nu ajung sa se insulte si sa devina nerespectuosi unul cu celalalt.

La fel ca la cei care evita conflictele, raportul pozitiv -negativ este de 5 la 1.

In cadrul acestor cupluri nu exista reguli clare, se cearta mult pe seama rolurilor pe care trebuie sa le intruneasca fiecare, se exprima destul de mult trairile si gandurile negative, incluzand furia si insecuritatile, dar nu si dispretul.

Partea lor buna este ca stiu sa se conecteze unul cu celalalt si pun pret pe sinceritate si pe comunicare.

3. Cupluri Validante

Al treilea tip de cuplu fericit, este cel caracterizat de naturalete si calm.

Ei sunt intr-un fel expresivi emotional, dar mai mult neutri, situandu-se undeva intre cuplurile volatile si cele care evi...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *