06 iun. 2016

Despre cele 5 tipuri de cupluri

In urma unei cercetari timp de patru decenii, dr. John Gottman a descoperit ca exista 5 categorii de cupluri, si anume: Cuplurile care evita Conflictele; Cuplurile Volatile; Cuplurile Validante; Cuplurile Ostile si Cuplurile Ostil-Detasate.

Fiecare tip de cuplu este foarte diferit de celelalte, si are atat avantaje, cat si dezavantaje, iar in cartea sa Principia Amoris, dr. Gottman foloseste ecuatii de iubire pentru a le explica pe fiecare in parte.

De asemenea, acesta considera ca primele trei (Cuplurile care Evita Conflictele, Cuplurile Volatile, Cuplurile Validante) reprezinta categoriile de cupluri fericite, pe cand ultimele doua (Cuplurile Ostile, Cuplurile Ostil-Detasate) au mariaje nefericite, ba chiar ajung si la divort.

Prezentam in continuare cum descrie dr. Gottman fiecare cuplu in parte, pentru a va putea autodiagnostica relatia:

1. Cupluri care evita Conflictele

Acest tip de cuplu minimizeaza incercarile de persuasiune si de argumentare,  punand accentul pe lucrurile pe care ei le au in comun.

Acestia evita conflictele, evita sa isi exprime nevoile pe care le au unul de la celalalt, si se felicita pentru relatia lor fericita.

Dr Gottman sustine ca la acest tip de cupluri, faptul ca evita conflictele le creeaza un echilibru intre independenta si interdependenta, avand limite bine stabilite, dar fiind oameni cu vieti si interese separate.

Acest lucru nu denigreaza calitatea ariilor in care interesele lor se intersecteaza si ei depind unul de celalalt.

Pe cat de independenti sunt, pe atat de bine rezoneaza si se conecteaza in anumite arii si, desi se exprima destul de putin emotional, ei isi pastreaza un raport de pozitiv – negativ undeva la 5-1.

2. Cupluri Volatile

Aproape opus celor mentionati mai devreme, cuplurile volatile sunt foarte emotionale.

Conflictele incep cu argumente, si continua de-a lungul intregii dispute, insa dezbaterile lor sunt caracterizate de mult amuzament, rasete si umor.

Le place sa argumenteze si contraargumenteze, insa nu ajung sa se insulte si sa devina nerespectuosi unul cu celalalt.

La fel ca la cei care evita conflictele, raportul pozitiv -negativ este de 5 la 1.

In cadrul acestor cupluri nu exista reguli clare, se cearta mult pe seama rolurilor pe care trebuie sa le intruneasca fiecare, se exprima destul de mult trairile si gandurile negative, incluzand furia si insecuritatile, dar nu si dispretul.

Partea lor buna este ca stiu sa se conecteze unul cu celalalt si pun pret pe sinceritate si pe comunicare.

3. Cupluri Validante

Al treilea tip de cuplu fericit, este cel caracterizat de naturalete si calm.

Ei sunt intr-un fel expresivi emotional, dar mai mult neutri, situandu-se undeva intre cuplurile volatile si cele care evita conflictele.

Ei sunt foarte suportivi si intelegatori cu punctele de vedere ale partenerului, si de cele mai multe ori empatizeaza cu emotiile acestuia.

Diferentele dintre ei le dau uneori batai de cap, dar doar unele, nu vor sa priveasca lucrurile per ansamblu, ci sunt dispusi sa faca compromisuri si sa priveasca lucrurile cu calm.

In timpul conflictelor, acestia se exprimala un nivel mediu emotional, de aceea si raportul lor pozitiv-negativ este 5-1.

4. Cupluri Ostile

Cupluri Ostile – sunt asemanatoare cu cele validante, insa ambii parteneri sunt extrem de defensivi, dr. Gottman mentionand ca in acest caz, barbatul este de obicei cel care valideaza, iar sotia cea care evita.

De asemenea, un fapt care aduce o lumina proasta asupra acestui tip de cuplu, sunt acuzatiile si criticile negative, de tipul „tu intotdeauna…” si „tu niciodata…”.

In timpul conflictelor fiecare partener isi sustine parerea si nu renunta in favoarea celuilalt. In aceste cupluri, Cei 4 Cavaleri ai Apocalipsei isi fac simtita prezenta (critica, defensivitatea, dispretul si interiorizarea).

Puteti citi aici despre 

REPARAREA GRESELILOR: SECRETUL CUPLURILOR FERICITE SI DURABILE

CUPLU FERICIT: ARATAND COMPASIUNE PARTENERULUI ITI POTI IMBUNATATI RELATIA

5. Cupluri Ostil-Detasate

Aceste cupluri sunt ca doua forte armate angajate intr-o singuratica si frustranta distantare.

Partenerii se jignesc in timpul conflictelor si sunt detasati emotional, ba chiar resemnati.

Dr Gottman a descoperit ca in aceste cupluri, barbatul este tipul care valideaza, iar sotia este volatila.

Cresterea intensitatii conflictelor are loc intre cei doi validatori, dar la un moment dat, unul dintre ei va da inapoi. Problema este ca cel volatil nu il va lasa sub nicio forma pe validator sa se retraga.

Fiind o stare atat de tensionata intre ei si negestionandu-si in niciun fel conflictele, acestia ajung in cele din urma la divort.

De ce ajung ei atat de repede la divort? Raspunsul are legatura cu cea de-a doua faza a iubirii si anume Increderea.

In ecuatia iubirii exista o explicatie. Cuplurile Ostile reusesc sa isi gestioneze negativitatea, in timp ce, cuplurile Ostil-Detasate nu reusesc.

sursa: https://www.gottman.com/blog/the-5-couple-types/

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *