20 mart. 2017

3 sfaturi pentru a decripta eficient FURIA unei persoane

Furia este descrisa adesea ca fiind o „emotie secundara”, deoarece oamenii tind sa o foloseasca pentru a-si proteja primele emotii, care sunt vulnerabile si coplesitoare.

In cartea sa „Emotional Intelligence”, Daniel Goleman ne spune ca furia face ca sangele sa curga catre mainile noastre si astfel ne este mai usor sa lovim un inamic sau sa tinem in mana o arma.

Potrivit psihologului, „emotiile sunt, in esenta, impulsuri de a actiona, planurile instantanee pentru a te descurca in viata, pe care evolutia le-a intiparit in noi”.

Bataile inimii cresc si hormonii din organism o iau la fuga – inclusiv adrenalina – si creeaza un val de energie suficient de puternic pentru a actiona in forta. In acest mod, furia a fost inradacinata in creierul nostru pentru a ne proteja.

Furia ca un aisberg

Gandeste-te la furie ca la un aisberg, o bucata mare de gheata care pluteste in oceanul deschis. Cea mai mare parte a aisbergului este insa sub apa.

In mod similar, atunci cand suntem furiosi exista, de obicei, multe alte emotii ascunse.

Furia unei persoane este usor de remarcat, insa poate fi dificil sa observi toate emotiile, sentimentele care stau la baza acestei furii.

De exemplu, Radu crede ca are o problema cu furia. Daca sotia i-ar cere ceva, el ar critica-o.

Lui Radu nu-i plac reactiile pe care le are, dar simte ca nu poate face nimic in aceasta privinta.

Insa, atunci cand a inceput sa faca psihoterapie a observat spatiul existent intre furie si actiunile sale si a deschis astfel o cale spre o intelegere mai profunda.

El nu avea cu adevarat o problema cu furia. In schimb, se simtea ca si cand sotia i-ar face niste cereri imposibile.

Cautand sa-si inteleaga si sa-si accepte furia, mai degraba decat sa o repare sau sa o elimine, a inceput sa-si imbunatateasca casnicia recunoscandu-si furia ca fiind un semnal care-i atrage atentia asupra stabilirii unor limite pentru ceea ce ar face sau nu.

Povestea lui Radu subliniaza un concept important.

Asa cum spune si Susan David, autoarea cartii „Emotional Agility”:

Sentimentele noastre pot fi mesagerii de care avem nevoie sa ne invete lucruri despre noi insine si sa ne ofere noi perspective catre directiile importante din viata”.

Punctul ei de vedere este ca sub sentimentul de furie se ascunde mult mai mult.

Furia este un protector al sentimentelor primare

Sub furia lui Radu se afla epuizarea si sentimentul ca nu era destul de bun pentru sotia lui. Astfel, furia il proteja de o rusine profunda si dureroasa.

A invata sa recunosti furia ca protector al sentimentelor noastre primare poate fi un lucru incredibil de puternic.

Poate duce la discutii care vindeca, care le permite atat cuplurilor, cat si copiilor si parintilor sa se inteleaga mai bine unul pe celalalt.

Mai jos este ceea ce se numeste „Aisbergul Furiei”, deoarece arata emotiile primare care se ascund sub el. Este uneori jena, singuratatea, epuizarea sau frica.

furia si emotiile primare

3 sfaturi pentru a asculta furia. Mai multe despre managementul furiei 

Unul dintre cele mai dificile lucruri despre cum sa asculti furia copilului sau a partenerului, mai ales atunci cand este...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *