Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva se defineste printr-o aderenta stricta a persoanelor afectate la pastrarea ordinii si controlului asupra mediului, in detrimentul flexibilitatii si al deschiderii fata de experientele noi.
Studiile arata ca aceasta tulburare este cea mai intalnita in populatia generala dintre tulburarile de personalitate, cu o prevalenta cuprinsa intre 2,1 % si 7,9 %, iar studiile arata ca in Statele Unite ale Americii 1 din 100 de persoane sunt diagnosticate.
Caracteristicile de baza ale tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva sunt infatisate la persoanele afectate prin perfectionism, dorinta de a fi totul intr-o ordine absoluta, rigiditate, dificultate in a se adapta la ambiguitate, dificultate in exprimarea emotiilor si existenta meticulozitatii in sarcini.
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva face parte din grupul tulburarilor de personalitate caracterizate prin anxietate si comportamente tematoare.
Se pare ca tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva este intalnita de doua ori mai des la barbati decat la femei, dar diagnosticul trebuie realizat cu grija, evaluarea fiind facuta in functie de mediul sociocultural al persoanei suspectate, deoarece unele culturi si traditii pun foarte mult accent pe productivitate si munca, nefiind vorba de o tulburare in acest caz.
Care este profilul psihologic al persoanelor afectate de tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva?
Persoanele cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva sunt atat de preocupate de perfectiune incat nu pot finaliza aproape niciodata munca la timp. Eforturile depuse inevitabil nu se incadreaza in asteptarile lor, asa ca isi refac munca de multe ori pana ajung sa fie multumite. De asemenea, depun mult efort in a se gandi cum sa-si prioritizeze munca pana a se apuca in mod concret de realizarea acesteia.
Ele se concentreaza pe detalii pe care altii le percep ca fiind banale, se pierd in acestea si nu reusesc sa vada imaginea de ansamblu. Rigiditatea lor le afecteaza relatiile sociale si insista sa faca lucrurile in locul celorlalti, mai degraba decat sa ajunga la un compromis. Zelul lor de munca le impiedica sa participe sau sa se bucure de activitati sociale si relaxante. Tind sa fie zgarcite cu banii. Le este dificil sa ia decizii si le amana sau le evita din teama de a face alegerea gresita.
Ele tind sa fie inflexibile si prea rigide in situatiile ce tin de moralitate si etica, sunt prea formale in relatii si le este dificil sa isi exprime sentimentele. Ele sunt predispuse sa se supere in situatii in care nu sunt capabile sa mentina controlul asupra mediului lor fizic sau interpersonal, desi furia nu este exprimata in mod direct. Persoanele cu aceasta tulburare pot fi deosebit de atente la statutul lor relativ in relatiile de dominare-supunere si pot prezenta o deplina consideratie fata de o autoritate pe care o respecta si o rezistenta excesiva fata de o autoritate pe care nu o respecta. Este greu sa se relaxeze si sa se bucure de activitati placute, deoarece se ingrijoreaza de costurile unor astfel de „escapade relaxante”.
Care este cauza aparitiei tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva?
Ca si in cazul celorlalte tulburari de personalitate, nu a fost identificata o cauza singulara, ci mai mult o interactiune a unor factori ce au determinat exprimarea tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva.
Mai multe teorii sugereaza ca persoanele afectate ar fi putut fi crescute de parinti care nu erau foarte disponibili sau, atunci cand erau, manifestau un comportament de control excesiv sau, in extrema opusa, mult prea protectiv. De asemenea, cei cu tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva ar fi putut fi pedepsiti cu asprime in copilarie. Trasaturile tulburarii s-au dezvoltat ca un fel de mecanism de coping pentru a evita pedeapsa, printr-un efort de a fi „perfecti” si ascultatori.
Studiile arata ca si genetica poate juca un rol, dar acest lucru nu a fost bine studiat, iar factorii culturali sunt si ei implicati in dezvoltarea trasaturilor de personalitate obsesiv-compulsive.
Care sunt simptomele tulburarii de personalitate obsesiv-compulsiva?
- Rigiditate si incapatanare
- Se preocupa excesiv cu detalii, liste, reguli, ordine si organizare, astfel incat scopul principal al sarcinii se pierde
- Perfectionism excesiv, ceea ce duce la probabilitate scazuta de realizare a proiectelor
- Dedicare excesiva fata de munca si productivitate, afectand relatiile sociale si activitatile relaxante
- Rigiditate morala si inflexibilitate etica
- Nu sunt capabili sa renunte la obiectele uzate sau nefolositoare chiar daca nu reprezinta valoare sentimentala
- Impune reguli pentru a realiza sarcini impreuna cu alte persoane si daca acestea nu sunt respectate de catre ceilalti, refuza sa le delege sarcini, preluand controlul in totalitate
- Cheltuie restrictiv, banii trebuie economisiti pentru eventuale catastrofe.
Diagnosticul de tulburare se stabileste atunci cand aceste trasaturi duc la o afectare semnificativa a functionarii sociale, profesionale si/ sau familiale. O persoana nu trebuie sa aiba toate aceste simptome pentru a avea tulburare de personalitate.
Care este tratamentul pentru tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva?
Printre cele mai utilizate metode este psihoterapia ce are ca scop diminuarea asteptarilor rigide ale persoanelor afectate si este orientata catre a le face pe acestea sa invete cum sa isi evalueze relatiile apropiate, cum sa se recreeze si sa se distreze, diminuand accentul pus pe munca si productivitate.
Tehnicile de relaxare sunt utilizate in terapie pentru eficientizarea acesteia si pentru a le determina pe persoanele afectate sa scape de stresul si comportamentul de control.
Care este diferenta dintre tulburarea de personalitate-obsesiv compulsiva si tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD)?
Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD), este o tulburare de anxietate caracterizata prin ganduri profunde care produc disconfort si sunt greu de controlat (obsesii), insotite de comportamente repetitive (compulsii) care au scopul de a reduce anxietatea produsa de aceste ganduri. Spre exemplu, compulsia poate fi spalatul pe maini excesiv, iar gandul profund din spatele acestui ritual este frica de a nu se imbolnavi de la bacteriile aflate pe maini.
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva (OCPD) face parte din grupul tulburarilor de personalitate, iar caracteristicile de baza sunt preocupare cu ordinea, perfectionismul (in jurul oricarui lucru, de la curatenie la ordine si sarcini profesionale), in detrimentul flexibilitatii, deschiderii si eficientei, indiferent de impactul asupra altora.
OCD este definita prin prezenta obsesiilor si ritualurilor, in timp ce comportamentele din OCPD nu sunt dirijate de gandurile incontrolabile sau de comportamentele irationale repetate la nesfarsit, fara vreo aparenta cauza.
Persoanele afectate de OCD sunt constiente de gandurile si compulsiile lor nerezonabile si nedorite, in timp ce persoanele afectate de OCPD considera ca modalitatea lor de a se comporta este cea mai potrivita si de cele mai multe ori se simt confortabil cu impunerea sistemului propriu de reguli.
Deseori, OCD interfereaza in mai multe domenii ale vietii persoanei, inclusiv viata profesionala, sociala si de familie. De obicei, OCPD interfereaza cu relatiile interpersonale, dar face ca munca sa functioneze. Nu este chiar locul de munca afectat de trasaturile OCPD, ci, mai degraba, relatiile cu colegii sau chiar cu angajatorii pot fi tensionate.
De obicei, persoanele cu OCPD nu cred ca au nevoie de tratament. Ele cred ca daca toti ceilalti s-ar conforma regulilor stricte personale, lucrurile ar fi bune. Amenintarea de a pierde un loc de munca sau o relatie datorata conflictelor interpersonale poate fi motivul pentru a veni la terapie. Acest lucru este in contrast cu persoanele cu OCD, care se simt torturate de gandurile si ritualurile lor nedorite si sunt mai constiente de exigentele nerezonabile pe care simptomele lor le pun pe ceilalti, adesea simtindu-se vinovate din cauza acestui lucru.
Simptomele OCD tind sa fluctueze in asociere cu anxietatea de baza. Deoarece OCPD este definita prin inflexibilitate, comportamentele tind sa fie persistente si greu de schimbat pe termen lung.
Daca te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, poti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
![Nadia Gorduza psihoterapeut specializat in metoda Gottman](https://www.idtherapy.ro/wp-content/uploads/2020/02/nadia-goruza.jpg)
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.