Aceasta tulburare se remarca printr-un tipar cronic de evitare a relatiilor sociale din cauza unei frici profunde de respingere. Persoanele afectate de tulburarea de personalitate evitanta traiesc intr-un model de viata caracterizat prin inhibitie sociala extrema, sentimente de inadecvare si sensibilitate la respingere.
Cunoasteti pe cineva care pare a fi extrem de rusinos in situatiile sociale, se simte inconfortabil si este extrem de sensibil la critica si respingere?
Tulburarea de personalitate evitanta face parte din grupul tulburarilor de personalitate caracterizate prin comportamente anxioase si tematoare.
Se pare ca aceasta tulburare poate fi gasita la aproximativ 2,4% persoane din populatia generala si este la fel de frecventa atat la femei, cat si la barbati.
Aceasta debuteaza, in principiu, in copilaria mica si se caracterizeaza prin teama de straini, situatii noi si timiditate sau izolare. Dupa copilarie, timiditatea poate disparea si nu mai este vorba de existenta unei tulburari de personalitate, insa daca aceasta persista si in adolescenta si la adultul tanar si devine si mai intensa, poate fi vorba de tulburare de personalitate evitanta.
Care sunt caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate evitanta?
Persoanele cu tulburare de personalitate evitanta sunt atat de ingrozite de respingere si de critici, incat nu sunt, in general, dispuse sa intre in relatii fara reasigurari multiple de acceptare. Ca rezultat, ele pot avea putine relatii apropiate in afara familiei. De asemenea, ele tind sa evite activitatile de grup la locul de munca sau cele de agrement cu colegii din teama respingerii. Prefera sa ia masa singure, la birourile lor. Pot evita iesirile si petrecerile de la locul de munca, cu exceptia cazului in care sunt absolut sigure de acceptare.
Persoanele cu personalitate evitanta au interes si sentimente de atasament fata de ceilalti oameni. Cu toate acestea, teama de respingere le impiedica sa-si satisfaca nevoile de afectiune si acceptare. In situatii sociale, ele tind sa evite conversatiile cu ceilalti. Se tem de jena publica, iar gandul ca altii le-ar putea vedea in ipostaze vulnerabile le face sa devina si mai nervoase si inadecvate in situatiile sociale. Au tendinta sa ramana in rutina lor si sa exagereze riscurile sau eforturile implicate in incercarea de lucruri noi.
Cand se afla in situatii sociale, unei persoane cu tulburare de personalitate evitanta poate sa ii fie teama sa se exprime natural pentru a nu spune ceva gresit, sa nu se blocheze sau sa greseasca in vreun fel. De asemenea, petrece mult timp analizand ce se intampla in jurul ei pentru a primi semnele de aprobare de care are nevoie.
Frica de respingere a acestor persoane este atat de puternica, incat prefera singuratatea decat sa isi asume vreun risc in a se conecta cu cei din jur.
Care sunt simptomele tulburarii de personalitate evitanta?
Tulburarea de personalitate evitanta se caracterizeaza prin trei simptome majore:
- Inhibitie sociala
- Sentimentul de a fi inadecvat
- Sensibilitate exagerata la aprecierile negative
Aceste simptome majore se manifesta prin urmatoarele:
- Evita activitatile care presupun contacte cu ceilalti din cauza fricii de critica, dezaprobarii si a respingerii.
- Se implica in relatii cu ceilalti doar daca este sigur de simpatia lor.
- Este temator si rezervat in relatii pentru a nu se face de rusine, a nu fi ridiculizat sau umilit.
- Este constant preocupat de posibilitatea unei critici in diverse conjuncturi sociale.
- Cand se afla in situatii sociale noi este inhibat si are sentimente de inadecvare.
- Se considera inferior altora si inapt din punct de vedere social.
- Nu se implica in activitati noi si nu isi asuma riscuri de teama sa nu fie criticat sau sa ajunga intr-o ipostaza jenanta.
Care sunt cauzele aparitiei tulburarii de personalitate evitanta?
Cauza exacta a tulburarii de personalitate evitanta nu este cunoscuta. Cu toate acestea, se pare ca atat genetica, cat si mediul joaca un rol. Studiile arata faptul ca tulburarea de personalitate evitanta apare mai des in anumite familii, ceea ce sugereaza ca tendinta de a dezvolta tulburarea ar putea fi transmisa in familii prin intermediul genelor lor.
Tulburarea in sine este probabil declansata de influente de mediu, cum ar fi respingerea parintilor sau a colegilor, ceea ce poate afecta stima de sine a unei persoane si simtul valorii acesteia.
Tulburarea de personalitate evitanta si Anxietatea sociala
Multi specialisti considera ca tulburarea de personalitate evitanta este insotita si de anxietate sociala, iar uneori poate fi dificil de diagnosticat daca este anxietate sociala sau tulburare de personalitate evitanta.
Cu toate acestea, studiile arata ca persoanele cu tulburare de personalitate evitanta experimenteaza anxietate si evitare in toate ariile vietii, in timp ce o persoana cu anxietate sociala are frici specifice in anumite contexte: frica de vorbit in public sau de scena.
Care este tratamentul tulburarii?
Persoanele cu tulburare de personalitate evitanta pot solicita tratament deoarece doresc sa construiasca relatii mai puternice si sa reduca cantitatea de primejdie pe care o resimt in public sau la locul de munca. Tratarea oricarei tulburari de personalitate poate fi dificila, deoarece multe dintre simptome au fost experimentate de o persoana mai multi ani si sunt bine sedimentate.
Psihoterapia este una dintre cele mai utilizate metode de tratare a tulburarii. Aceasta poate fi terapie cognitiv-comportamentala, care se concentreaza pe reducerea modelelor de gandire negativa si pe dezvoltarea abilitatilor sociale.
Uneori, psihoterapia de grup este folosita pentru a ajuta oamenii in a crea un spatiu sigur de construire a unor relatii solide.
Psihoterapia de familie se poate dovedi folositoare, astfel incat membrii familiei sa inteleaga situatia si sa poata oferi un mediu de sustinere care promoveaza cresterea si asumarea riscurilor sanatoase.
Daca te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, poti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.