Aceasta tulburare se remarca printr-un tipar cronic de evitare a relatiilor sociale din cauza unei frici profunde de respingere. Persoanele afectate de tulburarea de personalitate evitanta traiesc intr-un model de viata caracterizat prin inhibitie sociala extrema, sentimente de inadecvare si sensibilitate la respingere.
Cunoasteti pe cineva care pare a fi extrem de rusinos in situatiile sociale, se simte inconfortabil si este extrem de sensibil la critica si respingere?
Tulburarea de personalitate evitanta face parte din grupul tulburarilor de personalitate caracterizate prin comportamente anxioase si tematoare.
Se pare ca aceasta tulburare poate fi gasita la aproximativ 2,4% persoane din populatia generala si este la fel de frecventa atat la femei, cat si la barbati.
Aceasta debuteaza, in principiu, in copilaria mica si se caracterizeaza prin teama de straini, situatii noi si timiditate sau izolare. Dupa copilarie, timiditatea poate disparea si nu mai este vorba de existenta unei tulburari de personalitate, insa daca aceasta persista si in adolescenta si la adultul tanar si devine si mai intensa, poate fi vorba de tulburare de personalitate evitanta.