Tulburarea de personalitate dependenta face parte din grupul tulburarilor de personalitate caracterizate prin gandire si comportament temator si anxios. Aceasta se defineste printr-o nevoie excesiva a unei persoane de a avea cineva grija de ea, ceea ce duce la un comportament supus, alaturi de temeri legate de separare.
Tulburarea de personalitate dependenta poate crea un stres profund atat pentru cei ce sufera de aceasta afectiune, cat si pentru cei dragi. A trai cu tulburare de personalitate dependenta poate fi o provocare si este de inteles ca multi oameni o considera dificil de gestionat. Cu toate acestea, exista o multime de optiuni pentru ajutor, modalitati de a face fata si de a trai o viata fericita si sanatoasa.
Caracteristica de baza a tulburarii de personalitate dependenta este reprezentata de nevoia indelungata a unei persoane de a avea cineva grija de ea. Astfel, se agata de persoanele din jur, dezvoltand teama de a fi abandonata sau separata de cei importanti din viata sa.
Studiile arata ca prevalenta acestei tulburari in populatia generala este de aproximativ 1%, fiind intalnita mai des la femei decat la barbati. De asemenea, aceasta tulburare trebuie definita in context cultural, deoarece anumite norme si valori culturale pot promova tipuri de comportamente dependente, nefiind vorba de o tulburare mintala (exemplu: casatoriile aranjate de parinti in anumite culturi traditionale).
Care sunt caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate dependenta?
Persoanelor afectate de aceasta tulburare le este foarte greu sa faca anumite lucruri pe cont propriu, ei au nevoie de sfaturi chiar si pentru cele mai mici decizii. Copiii si adolescentii cu aceasta problema ii pot pune pe parinti sa le aleaga hainele pentru scoala, mancarea si chiar prietenii. Adultii le permit si chiar ii roaga pe cei din jurul lor sa ia deciziile importante pentru ei. In anumite cazuri, aceste persoane le pot incredinta parintilor responsabilitatea de a le cauta un partener si de a decide daca se vor casatori cu acesta, nefiind vorba in acest caz de respectarea unei traditii culturale.
In ceea ce priveste relatiile de cuplu, persoanele cu tulburare de personalitate dependenta evita foarte mult responsabilitatile. Acestea se vor baza pe partenerul de viata sa ia decizii importante pentru familie: unde sa locuiasca, ce job ar trebui sa aleaga, in ce vacante sa mearga. In cazul in care relatia de cuplu ajunge la final, aceste persoane sunt inspaimantate de perspectiva de a trai singure.
Aceste persoane sunt foarte sensibile la critica si preocupate cu frica de a fi respinse sau abandonate. La locul de munca evita pozitii de responsabilitate, nu doresc promovari si nu isi ating potentialul.
Sunt deseori pesimiste si au incredere in sine scazuta, nu sunt convinse de abilitatile si calitatile lor, fiindu-le aproape imposibil sa le puna in valoare. Criticile si dezaprobarile vin ca o confirmare a inutilitatii lor imaginare. Tocmai de aceea, prefera sa fie dominati de cei din jur, sa fie supusi si sa le faca pe plac celor din jur, tocmai pentru a evita o posibila ruptura a relatiei sau o posibila confruntare cu cei din jur.
Cum apare tulburarea de personalitate dependenta?
Ca la majoritatea tulburarilor de personalitate, cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, fiind vorba de o interactiune a factorilor de mediu, genetici si psihologici, insa in ceea ce priveste tulburarea de personalitate dependenta s-a descoperit ca sunt anumiti factori de risc ce predispun persoana la dezvoltarea unei astfel de tulburari. Acesti factori de risc se refera la istoric de boli cronice sau existenta unei anxietati de separare in copilarie sau adolescenta. Unii autori considera ca stilul de parenting autoritar sau, in cealalta extrema, stilul de parenting mult prea protectiv pot fi factori de risc in aparitia tulburarii.
Care sunt semnele prin care putem identifica o tulburare de personalitate dependenta?
- Dificultati foarte mari in luarea deciziilor zilnice, obisnuite in absenta sfaturilor si a validarii lor de catre cei din jur.
- Nevoie excesiva de a prelua altcineva “conducerea” anumitor parti importante din viata personala.
- Dificultate in a avea opinii contradictorii cu cei din jur, tomai din frica de a pierde ajutorul sau suportul celor apropiati.
- Dificultate in a face lucrurile pe cont propriu din cauza increderii in sine scazute.
- Persoanele afectate ar face orice pentru a primi suportul si grija din partea celorlalti.
- Dificultate in a fi singure, deoarece se tem ca nu pot avea grija de ele.
- Cand o relatie ajunge la final, persoanele afectate de tulburare cauta imediat o alta persoana care ar putea sa le ingrijeasca.
- Persoanelor afectate de tulburarea de personalitate dependenta le este teama sa nu fie abandonate.
Afectiuni asociate cu tulburarea de personalitate dependenta
Persoanele cu tulburare de personalitate dependenta sunt, de asemenea, susceptibile de a suferi de depresie, anxietate si tulburari de dispozitie. De asemenea, aceste persoane ar putea fi mai inclinate sa consume alcool si substante nocive. Cercetarile au constatat ca 28,04% dintre persoanele cu tulburare de personalitate dependenta sufera, de asemenea, de dependenta de alcool si 27,34% din cauza dependentei de droguri.
Care este tratamentul tulburarii de personalitate dependenta?
Ca si in cazul celorlalte tulburari de personalitate, psihoterapia este forma preferata de tratament in cazul tulburarii de personalitate dependenta.
Terapia cognitiv-comportamentala se concentreaza pe modelele de gandire nepotrivite si a credintelor care stau la baza acestei gandiri, precum si pe luarea deciziilor importante in viata si pe initierea de relatii sanatoase.
In cazul in care tulburarea este asociata si cu alte afectiuni, pot fi administrate si antidepresive sau anxiolitice in cazul depresiei si anxietatii.
Ce putem face in plus pentru a avea grija de noi in cazul tulburarii de personalitate dependenta?
- Multi oameni care sufera de probleme de sanatate mintala, in general, au gasit exercitiile fizice utile, in special exercitii care se axeaza atat pe minte, cat si pe corp, cum ar fi yoga. Inotul, alergarea si mersul pe jos sunt adesea recomandate ca modalitati de a ajuta la ameliorarea depresiei si a anxietatii.
- Gradinaritul este o alternativa excelenta la exercitiile mai traditionale, deoarece este o activitate activa si incurajeaza, de asemenea, un stil de viata in aer liber.
- Meditatia si aromoterapia pot fi, de asemenea, instrumente utile si sunt deosebit de bune pentru cei care sufera de anxietate. Multe locuri ofera acum cursuri in aceste zone si exista o multime de resurse online disponibile, inclusiv tutoriale video.
- Specialistii recomanda scrierea si auto-reflectia ca un instrument important pentru persoanele cu tulburare de personalitate dependenta. Ei cred ca scrierea despre experientele din copilarie va permite sa analizati incidentele dintr-o perspectiva noua, mai matura. Acest lucru poate duce la noi perspective si poate ajuta la “renuntarea” la trecut. Este recomandat sa discutati cu un terapeut sau cu un medic inainte de a incerca aceasta metoda particulara.
- Este important sa aveti un rol activ in ingrijirea dumneavoastra si sa participati pe deplin. Luati-va timp pentru a afla mai multe despre tulburarea de personalitate dependenta si pentru a participa la sesiuni de terapie si alte intalniri medicale.
- Crearea unui plan de actiune ar putea fi o modalitate eficienta de a ajuta la gestionarea comportamentelor mai severe cauzate de tulburare. Un plan de actiune poate fi, de asemenea, utilizat ca instrument de prevenire zilnic, prin listarea pasilor si a sarcinilor care trebuie indeplinite, cu scopul de a gestiona si de a minimiza simptomele pe termen lung. Lucrati cu un medic sau terapeut pentru a crea un plan de actiune personalizat pentru utilizarea la domiciliu.
Daca te regasesti intr-una din situatiile de mai sus, poti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.