Locul de munca poate fi o sursa inepuizabila de stres. Probabil de multe ori te afli in situatia in care ai foarte multe deadline-uri, multe sarcini de realizat si nu mai stii ce sa faci si incepi sa te stresezi foarte tare ca nu vei reusi sa duci la bun sfarsit toate responsabilitatile.
In timp ce o doza mica de stres la locul de munca este normala, stresul excesiv poate sa intervina in productivitate si in performanta, impactandu-ti intr-un mod negativ sanatatea emotionala, afectandu-ti totodata relatiile cu cei din jur, dar si viata de familie. Stresul poate fi responsabil chiar si de succesul si esecul la job.
Nu poti controla tot ceea ce se intampla in mediul tau de lucru, dar asta nu inseamna ca esti lipsit de puteri, chiar si atunci cand te afli intr-o situatie foarte dificila. Oricare ar fi obiectivele si cerintele de la locul de munca, sunt anumite lucruri pe care le poti face pentru a te proteja de efectele daunatoare ale stresului, sa-ti imbunatatesti satisfactia la locul de munca si sa-ti dezvolti starea de bine psihologica la locul de munca.
Cand devine stresul de la locul de munca excesiv?
Stresul nu este un lucru rau intotdeauna. El te poate face sa ramai concentrat, energic si sa faci fata provocarilor de la locul de munca. El este cel care te face sa fii alert pentru a preveni diverse accidente si cel care te tine pe un fagas normal in timpul unei prezentari. Din pacate, in societatea de astazi, locul de munca pare a fi de multe ori ca un roller coaster emotional. Foarte multe ore de stat la job, deadline-uri foarte stranse si cerintele ce sunt in crestere continua te pot face sa te simti coplesit, ingrijorat si secat de energie. Iar atunci cand stresul depaseste abilitatea ta de a te adapta, el inceteaza sa mai fie de folos si incepe sa iti cauzeze probleme atat din punct de vedere emotional, fizic, cat si in ceea ce priveste satisfactia la job.
Daca stresul la job intervine in performanta pe care tu o depui, in sanatate sau viata personala, este momentul sa actionezi!
Nu conteaza in ce domeniu profesezi, ce faci pentru a-ti trai existenta sau cat de stresant este job-ul, intotdeauna exista foarte multe solutii pe care le poti lua in calcul pentru a-ti reduce nivelul de stres si sa-ti recastigi simtul controlului la locul de munca.
Care pot fi cauzele comune ale stresului de la locul de munca?
Frica de a nu fi dat la o parte
Ore de lucru in plus datorita reducerii personalului
Presiune de a te ridica la asteptarile angajatorului, dar fara a-ti creste si satisfactia la job
Presiunea de a lucra la nivele optime de performanta intotdeauna
Lipsa controlului asupra modalitatii in care iti realizezi treaba
Ce poti face pentru a combate stresul de la job?
Identifica sursele de stres
Tipul de personalitate, experientele si alte caracteristici unice individuale influenteaza modalitatea in care raspundem si ne adaptam stresului. Situatiile si evenimentele ce sunt o sursa de stres pentru colegii tai, ar putea sa nu reprezinte acelasi lucru si pentru tine. In acelasi timp, tu poti fi sensibil la anumiti stresori, dar colegii tai sa nu fie afectati in aceeasi masura. Nu uita! Modalitatea in care fiecare persoana percepe sursele de stres sunt diferite si fiecare reactioneaza diferit de la un stresor la altul!
Ca sa incepi procesul de combatere a stresului la locul de munca, trebuie sa identifici ce situatii (stresori) au relevanta pentru tine si care sunt acele situatii ce iti produc stres.
Cum faci asta? Iata o modalitate:
Timp de o saptamana sau doua, monitorizeaza situatiile, evenimentele si oamenii ce iti produc o stare fizica, mintala sau emotionala negativa. Scrie-le pe o foaie si pastreaz-o. Adauga cate o mica descriere fiecarei situatii raspunzand la urmatoarele intrebari:
Unde te aflai in acel moment?
Cine era implicat in situatie?
Care a fost reactia ta?
Cum te-a facut sa te simti?
La final, evalueaza inventarul pe care l-ai creat. Poti sa descoperi cauze evidente de stres, precum o amenintare la adresa job-ului sau obstacole cu un anumit proiect, dar poti sa observi si mici cauze subtile si persistente, precum un loc de munca inconfortabil.
Abordeaza situatiile ce iti produc stres
Odata ce ai identificat ceea ce iti produce stres, ia in considerare fiecare situatie si incearca sa gasesti modalitati de rezolvare.
Sa presupunem ca esti in urma cu realizarea sarcinilor pentru ca a trebuit sa pleci mai devreme de la job ca sa iti iei copilul de la scoala si acest lucru este o sursa de stres. Incearca sa gasesti solutii: poate poti sa incepi munca mai devreme, iti poti scurta ora de pranz sau iti poti lua sa lucrezi acasa pentru a fi la zi cu sarcinile.
Insa, uneori, cea mai buna modalitate de a combate stresul este sa gasesti o cale prin care poti sa schimbi circumstantele ce il cauzeaza. Spre exemplu, poti gasi un after-school pentru copilul tau, pentru a nu mai fi nevoit sa pleci mai devreme de la munca.
Imbunatateste-ti abilitatile de time management
Cum faci asta?
Seteaza-ti obiective realiste
Fa-ti o lista cu prioritati
Imparte-ti timpul corespunzator
Pentru mai multe detalii despre cum sa ai un time management de succes, afla din articolul nostru, aici.
Incearca sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva
Atunci cand job-ul tau este stresant, poate parea ca iti acapareaza toata viata. Incearca sa abordezi si din alta perspectiva lucrurile:
Vorbeste cu colegii despre dificultatile pe care le intampini la job. Poate vei avea surpriza ca si ei sa treaca prin acelasi lucru, dar sa aiba pareri diferite despre situatia dificila.
Ia o pauza. Profita de pauzele de la locul de munca. Chiar si cateva minute de timp personal la locul de munca pot face diferenta. De asemenea, mergi in vacante, fie ca pleci un weekend sau o saptamana, deconecteaza-te. Ia-ti timp liber de la laptop, e-mail si inchide-ti telefonul cat de des poti atunci cand vrei sa petreci timp cu familia si cei dragi.
Implica-te in hobby-uri. Pentru a preveni burnout-ul, ia-ti timp pentru activitatile care iti fac placere, precum citit, socializare sau alte activitati ce iti fac placere.
Ai grija de tine. Fie ca este vorba de exercitii fizice regulate, de mentinerea unei diete echilibrate sau de grija pe care o acorzi somnului noaptea, pune-le in aplicare!
Daca te simti acaparat de tot stresul de la job si nu functioneaza nicio strategie, poti apela la un specialist.
Specialistii Idtherapy te pot ajuta sa faci fata stresului de la locul de munca si sa te simti mai liber si mai fericit atat la locul de munca, cat si in viata personala!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.