Stresul este pretul platit pentru viata moderna, cu toate avantajele ei si piatra de temelie a bolilor de civilizatie, in toate formele lor.
Se spune ca un psiholog ii invata pe cursantii lui despre „managementul stresului”. A luat un pahar de apa si s-a plimbat prin sala… in liniste. Toata lumea astepta o intrebare de genul „este pe jumatate plin sau pe jumatate gol?”.
La un moment dat s-a oprit, a ridicat paharul si si-a intrebat cursantii: „Cat de greu este acest pahar cu apa?” Mirati, cursantii au dat raspunsuri: intre 250 si 500 ml. Raspunsul psihologului a fost urmatorul: „Greutatea absoluta nu conteaza. Conteaza cat timp il vei tine ridicat.
Timp de un minut, nu e nicio problema. O ora – o durere de brat. O zi – iti paralizeaza bratul. In fiecare din aceste 3 cazuri greutatea paharului nu se schimba. Se schimba doar timpul… si cu cat e mai lung, cu atat mai greu este.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
De unde vine stresul si unde se duce?
Stresul si grijile din viata sunt asemenea paharului cu apa. Daca te gandesti putin la ele… nu se intampla mare lucru. Daca te gandesti mai mult la ele incepe sa te doara sufletul.
Daca te gandesti tot timpul la ele – iti paralizeaza mintea si nu mai poti sa faci nimic. Sa poti pune paharul jos inseamna sa te poti elibera de stres.
(EXERCITII DE RELAXARE)
Stresul exista prin simplu fapt ca traim in societate si trebuie sa ne adaptam in permanenta. Stresul e o problema de perceptie si raportare la ceea ce ti se intampla. Din pacate stresul este identificat cu evenimente externe, obiective, “care ni se intampla” si pe care nu le putem controla.
Aceasta este insasi cauza cronicizarii lui: stresul, ajungi sa il porti cu tine daca nu poti sesiza ca panoul sau de comanda, de unde se poate regla intensitatea este tot in tine. Cand stresul ajunge la cote alarmante si se cronicizeaza, s-a instalat cu siguranta un soi de cerc vicios din care iesirea e tot mai grea si e nevoie de ajutor specializat.
Stresul – exista totusi solutii? Putem face cu adevarat managementul stresului?
Atat de des se vorbeste despre stres incat ne-am obisnuit sa traim cu el si ne ingrijoram doar atunci cand el ajunge sa produca efecte vizibile, palpabile, dureroase care incep sa ne deranjeze: mai exact toate bolile de civilizatie, la baza carora el se afla.
Una dintre terapiile care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului in materie de gestionare a stresului cu efecte pozitive pe termen lung este ceea ce la origine a fost denumita SFBT (Solution Focused Brief Therapy): Terapia Scurta Centrata pe Resurse si Solutii.
In managementul stresului, SFBT se concentreaza pe istoria si sursa problemelor, explorate pas cu pas. Se identifica cu exactitate scopurile terapiei si se genereaza o descriere exacta a ceea ce poate fi viata pacientului atunci cand acel scop ar fi fost indeplinit ori problema pacientului ar fi rezolvata.
Stresul are o legatura majora cu ingrijorarea, tensiunea, greutatea pe care acea ingrijorare o aduce cu sine.
Una din tehnicile cele mai des folosite, cea numita “miracolul asteptat in viitor” (proiectia a ceea ce s-ar intampla daca sursa stresului ar fi peste noapte rezolvata) are rolul de a descoperi resurse si capabilitati de autovindecare si repliere emotionala care rezida in interiorul pacientului, dar de care el nu este constient.
Aceasta cautare de resurse si referinte pozitive din interiorul pacientului, prin SFBT il ajuta in cel mai eficient mod pe acesta sa iasa din blocajele care il fac de cele mai multe ori sa rateze solutia.
Stresul este un blocaj in sine, pentru ca, desi resursele interne exista, pacientul nu le mai poate vedea de unul singur si isi accentueaza si mai mult ingrijorarea. Doar privirea din afara, ghidajul terapeutic il pot face sa iasa dintr-un frame al stresului in care acesta este blocat.
Daca vrei sa afli care este nivelul tau de stres, acceseaza acest link (testul DASS 21)