Simptomele stresului iti pot afecta sanatatea chiar daca nu iti dai seama de acest lucru!
Stresul ne afecteaza pe toti. Poti sa observi simptome ale stresului atunci cand ai treburi casnice, in momentele aglomerate de la locul de munca, cand iti gestionezi finantele sau cand incerci sa gestionezi anumite relatii. Stresul este peste tot. Daca putin stres este benefic, mult prea mult stres te poate dobori si poate cauza atat probleme fizice cat si mintale.
Primul pas in controlarea stresului este sa stii exact care sunt simptomele acestuia, insa uneori recunoasterea acestor simptome poate fi foarte dificila. Multi dintre noi suntem atat de obisnuiti cu stresul, incat nici nu mai realizam ca suntem stresati, pana in momentul in care acesta ne epuizeaza in totalitate si nu mai suntem capabili sa functionam asa cum ar trebui.
Ai putea crede ca o anumita afectiune medicala este de vina pentru durerile interminabile de cap, insomniile frecvente sau pentru scaderea productivitatii tale constante de la munca. Insa, daca analizezi mai atent, ai putea descoperi ca de fapt, stresul este responsabil de toate acestea.
Ce este stresul?
Stresul este reactia organismului la situatii nocive, fie ca sunt reale sau percepute. Cand te simti amenintat, in corpul tau are loc o reactie chimica ce iti permite sa actionezi in asa fel incat sa nu fii ranit. Aceasta reactie este cunoscuta drept lupta sau fuga sau raspunsul stresului. In timpul raspunsului la stres, pulsul creste, respiratia accelereaza, muschii se incordeaza si tensiunea arteriala este mult mai crescuta.
Stresul se desfasoara diferit de la persoana la persoana. Ceea ce cauzeaza stres pentru cineva, poate fi o sursa infima de stres pentru altcineva. Anumite persoane se duscurca mai bine in gestionarea factorilor de stres, in timp ce alte persoane nu. O doza mica de stres ne ajuta sa ducem la bun sfarsit sarcinile pe care le avem de rezolvat si sa evitam posibilele situatii in care am putea fi raniti. Corpul nostru este echipat sa duca un nivel scazut de stres, un nivel adaptativ, insa stresul accentuat pe termen lung, stresul cronic, poate avea repercusiuni extrem de daunatoare atat sanatatii fizice, cat si mintale.
Care sunt cele mai des intalnite efecte ale stresului?
Simptomele stresului pot sa iti afecteze atat corpul, cat si gandurile, emotiile si comportamentul. Daca esti capabil sa recunosti cele mai des intalnite simptome ale acestuia, vei putea sa le gestionezi mult mai usor. Stresul negestionat poate contribui la multe probleme de sanatate, precum probleme cardiace, obezitate sau diabet, tocmai de aceea simptomele sale nu trebuie neglijate!
Care pot fi simptomele fizice asociate stresului?
Dureri de cap
Tensiune musculara sau durere
Dureri in piept
Indigestie
Probleme cu somnul
Schimbari ale apetitului sexual
Oboseala
Care sunt efectele stresului la nivel emotional?
Anxietate
Lipsa motivatiei
Concentrare scazuta
Iritabilitate
Nervozitate
Sentiment de coplesire
Tristete
Depresie
Care sunt efectele la nivel comportamental?
Mancat excesiv sau lipsa poftei de mancare
Consum excesiv de substante sau alcool
Izolare sociala
Lipsa exercitiilor fizice
Consum de tutun in exces
Exteriorizarea furiei
Ce poti face pentru a gestiona stresul?
Daca regasesti aceste simptome expuse mai sus si la tine, este necesar sa faci pasi in gestionarea lor, deoarece vei avea multe beneficii asupra sanatatii.
Iata ce poti face!
Incearca sa deprinzi o rutina zilnica de a face exercitii fizice
Poti practica tehnici de relaxare, precum respiratia profunda, meditatie, yoga, tai chi sau masaj. Poti sa accesezi site-ul nostru aici pentru a descoperi cateva tipuri de exercitii de relaxare ce te vor ajuta foarte mult in gestionarea stresului!
Ridica-ti moralul. Dezvolta-ti simtul umorului si foloseste-l in diverse situatii ce pot fi o sursa de stres interminabil. Uneori, e bine sa mai facem haz de necaz, e un mecanism de coping sanatos!
Petrece cat mai mult timp cu prietenii si familia. Chiar daca tendinta ta este sa te izolezi social in momentele stresante, vei desoperi ca o iesire cu prietenii sau o dupa-amiaza petrecuta alaturi de familie iti va ridica moralul si vei avea un alt tonus mintal atunci cand te reintorci la treaba.
Petrece mai mult timp practicand hobby-urile preferate. Citeste o carte, asculta muzica sau iesi la o plimbare in locurile favorite. Acest lucru te va ajuta sa te deconectezi si sa ai o alta perspectiva asupra situatiei stresante in care te afli.
Organizeaza-ti mai bine sarcinile. Atunci cand suntem navaliti de diverse sarcini si deadline-uri, avem tendinta sa ne simtim acaparati si sa devenim foarte stresati. Incearca sa iti organizezi sarcinile pe care le ai de indeplinit si sa le imparti in bucati mai mici. Axeaza-te pe cele ce necesita indeplinire imediata si lasa-le la o parte pe cele ce mai pot avea amanare.
Cel mai important lucru este sa te axezi pe modalitati active de gestionare a stresului si nu pe cele inactive, precum pierderea timpului in fata televizorului sau navigand in nestire pe Internet fara scop. Desi intr-o prima faza ar putea parea relaxant sa faci acest lucru, pe termen lung vor creste nivelul stresului resimtit.
Fii sigur ca ai parte de orele necesare de somn in fiecare noapte si mananca sanatos, adoptand o dieta echilibrata. Incearca sa eviti utilizarea tutunului, a cafelelor in exces si a alcoolului.
Cand sa ceri ajutor specializat?
Daca nu esti sigur ca stresul este cel care cauzeaza simptomele pe care le ai sau daca ai facut pasi in controlarea acestor simptome, dar ele inca sunt acolo, apeleaza la un specialist. Medicul tau ar putea sa faca o evaluare consistenta pentru a verifica daca exista alte cauze potentiale pentru simptomele resimtite.
De asemenea, poti lua in calcul sa apelezi la un psihoterapeut ce te poate ajuta sa identifici cauzele si sursele stresului, apoi te va invata cum sa inveti modalitati sanatoase si utile de a-l gestiona.
De asemenea, apeleaza imediat la un specialist daca simti dureri in piept, daca respiri greu, daca ai dureri intepatoare in brate, transpiri si ai greturi.
Specialistii Id Therapy te pot ajuta in gestionarea stresului pentru a fi mai sanatos si fericit!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania