Tulburarea de Stres Post-Traumatic (PTSD) este o manifestare psihopatologica de o mare gravitate, deseori pe termen lung, cu simptome avand o legatura evidenta cu expunerea la un eveniment traumatic.
Tulburarea de Stres Post-Traumatic poate sa apara ca urmare a expunerii la evenimente stresante care implica o gravitate obiectiva extrema, cu amenintarea vietii sau a integritatii fizice proprii sau a altora.
Multe experiente traumatice si dramatice pot fi definite ca fiind evenimente stresante. Acestea includ atat experiente directe, cat si evenimente la care au fost martori, precum si simplul fapt ca stiu de evenimentele petrecute altora.
Dar pentru a favoriza aparitia Tulburarii de Stres Post-Traumatic (PTSD), evenimentul stresant trebuie sa implice o experinta de moarte (reala sau amenintare) sau o dauna serioasa, dupa unele definitii.
Cand o experienta nefericita se transforma in stres post-traumatic?
Evenimentele traumatice traite in mod direct includ conflicte militare, agresiune violenta personala (violenta sexuala, atac fizic, jafuri, furturi), rapiri, a fi luat ostatic, atac terorist, tortura, detentie ca prizonier de razboi sau in camp de concentrare, dezastre naturale sau provocate, accidente grave automobilistice, primirea unui diagnostic de maladii care pun viata in pericol. Pentru copii, evenimentele traumatice din punct de vedere sexual pot include experientele sexuale neadecvate din punct de vedere al dezvoltarii, fara violenta sau rani reale ori amenintatoare.
Evenimentele traite in calitate de martori includ observarea, ranirea grava sau moartea nenaturala a unei alte persoane datorata unei agresiuni violente, unui accident, razboi sau unei calamitati naturale, sau a se gasi pe neasteptate in fata unui cadavru sau parti dintr-un corp.