Multi oameni vor experimenta evenimente traumatice in viata lor, inclusiv copiii si adolescentii.
Unii cercetatori estimeaza ca pana la 40% dintre copii si adolescenti vor experimenta cel putin un eveniment traumatic in viata lor. In timp ce majoritatea oamenilor sunt capabili sa „revina” la normal dupa un astfel de eveniment la cateva zile, saptamani sau luni, altii se lupta sa faca fata experientei si amintirii traumatice. Aceste persoane, inclusiv copiii si adolescentii, pot dezvolta ceea ce este cunoscut sub numele de PTSD sau tulburare de stres post-traumatic.
Evenimentele traumatice includ adesea violenta fizica, un accident, un dezastru natural, razboi sau abuz sexual. Este posibil sa fi experimentat ei insisi aceste evenimente sau sa fi asistat la un eveniment tragic al altcuiva.
Daca un copil sau un adolescent dezvolta PTSD depinde de multi factori, inclusiv de gravitatea traumei, cat de frecvent apare evenimentul in viata sa si cum reactioneaza membrii familiei la eveniment.
Un copil sau adolescent cu PTSD simte ca nu poate scapa de impactul traumei. Incearca sa evite persoanele sau situatiile care le amintesc de eveniment. Uneori vor experimenta amintiri sau „flash-back-uri” ale evenimentului sau pot avea cosmaruri despre acest lucru, cosmaruri care se simt foarte reale. Aceste memento-uri constante fac din viata de zi cu zi o adevarata provocare, in special pentru tinerii care s-ar putea lupta sa exprime ceea ce simt si traiesc.
Simptome comune de PTSD la copii si adolescenti
Evita situatiile care ii fac sa-si aminteasca evenimentul traumatic
Au cosmaruri sau flashback-uri despre traume
Se joaca intr-un mod care repeta sau le aminteste de trauma
Actioneaza impulsiv sau agresiv
Au senzatie de nervozitate sau anxietate frecvent
Experimenteaza amortirea emotionala
Au probleme cu concentrarea la scoala
Tratarea tulburarii de stres post-traumatic la copii si adolescenti
Este important sa ne amintim ca, desi copilul sau adolescentul prezinta simptome care par a fi legate de tulburarea de stres post-traumatic, este posibil ca aceste simptome sa scada in intensitate si sa dispara in cateva luni..
Insa, acest lucru nu inseamna, totusi, ca nu trebuie sa va consultati cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale pentru o evaluare amanuntita a simptomatologiei si pentru a discuta optiunile de tratament atunci cand apar simptome.
PTSD este tratabil, asa ca nu ezitati niciodata sa cereti ajutor si sa vedeti ce functioneaza cel mai bine!
Iata cateva optiuni de tratament comune pentru copiii si adolescentii care se confrunta cu tulburare de stres posttraumatic.
Terapia cognitiv-comportamentala – TCC este una dintre cele mai eficiente si des utilizate forme de psihoterapie, iar terapeutii pot folosi strategii si tehnici axate pe traume pentru a lucra cu copiii si adolescentii. Un terapeut cognitiv-comportamental axat pe traume ajuta la dezvoltarea identitatii unui copil si corecteaza gandurile irationale sau ilogice pe care le-ar putea avea despre trauma in sine sau despre persoanele si situatiile pe care le intalneste in viata de zi cu zi. TCC include, de obicei, psihoeducatia, tehnici de relaxare si tehnici de coping pentru stresul survenit in urma traumei.
Terapia prin joc – Acest tip de terapie poate functiona deosebit de bine pentru copiii mai mici care se lupta sa-si comunice reactiile la traume si perceptia asupra a ceea ce s-a intamplat. Terapeutii formati in acest tip de terapie folosesc artoterapia, jocurile si alte interventii pentru a ajuta copilul sa proceseze o trauma.
Desensibilizarea si reprocesarea prin miscari oculare – EMDR este o tehnica care este din ce in ce mai populara printre profesionistii din domeniul sanatatii mintale. Terapia incorporeaza exercitii ghidate de miscare a ochilor, in timp ce un copil isi aminteste evenimentul traumatic si lucreaza in acelasi timp la nivelul cognitiilor si raspunsurilor emotionale pe care le are despre acel eveniment traumatic.
Medicatie – Nu exista niciun medicament care „vindeca” PTSD, dar uneori antidepresivele si medicamentele anti-anxietate pot ajuta la ameliorarea simptomelor la unii copii, dar doar in paralel cu psihoterapia pentru o eficacitate mai mare a tratamentului.
Simptomele PTSD coincid frecvent cu alte tipuri de boli mintale sau duc la alte probleme pentru copiii si adolescentii care au trecut printr-o trauma, inclusiv la consumul de substante, comportamente riscante si auto-vatamare. Este posibil ca aceste probleme sa fie abordate in timpul tratamentului, pentru a proteja copilul si a-l ajuta sa-si revina complet.
Ca parinte, nu vrei altceva decat ce este mai bun pentru copilul tau. Asadar, daca ii privesti cum sunt „tinuti ostatici” de simptomele traumei te poate face sa te simti neputincios si lipsit de idei de unde ar trebui sa incepi. Cel mai bun mod pentru a incepe este sa asculti copilului si sa alegi sa nu ignori simptomele si luptele prin care trece.
Aliaza-te cu prietenii, familia si profesionistii care te sprijina atat pe tine, cat si pe copilul tau. Cauta resurse la scoala copilului, la cabinetul medicului sau la orice centru de sanatate mintala, care te poate indrepta in directia corecta.
Ajuta-l pe copilul tau sa invete sa accepte trauma si sa se recupereze din ea!
Trebuie sa ne amintim, PTSD este tratabil, iar copilul si adolescentul poate avea un corp si o minte sanatoasa, fara simptome si control deplin al propriului destin!
Ce pasi poti face, fa-i astazi pentru a-ti ajuta copilul sa treaca de traumele trecute si sa vada spre viitorul sau cu siguranta si incredere!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.