Cu totii avem parte de stres. Oriunde, oricand.
El poate fi de intensitate medie sau poate fi extrem de intens. Poate fi de scurta durata sau de lunga durata. Stresul poate duce la atacuri de panica, tristete si iritabilitate.
Pentru a nu lasa stresul sa te controleze, exista cateva metode de coping care te pot ajuta sa il gestionezi.
William James spunea ca cea mai eficienta arma impotriva stresului este abilitatea de a alege dintre un gand sau altul.
Stresul poate sa iti defineasca experientele vietii, dar poate fi si ceva care te motiveaza. In loc sa te ingrijorezi tot timpul, ai putea folosi stresul ca un motivator pozitiv.
Daca il lasi sa patrunda, stresul te poate opri.
Iata cateva modalitati eficiente prin care poti sa gestionezi stresul adecvat:
Imparte-ti lista ”To-do” in bucati mai mici
Prima etapa este sa iti scrii pe o foaie tot ceea ce ai de facut. Apoi, ce faci? Incepi cu sarcina cea mai usoara sau cu cea mai grea? Incepi cu cea mai urgenta sau faci un mix?
Daca imparti in bucati mai mici lista, vei vedea ca stresul va fi mai mic.
Incepe prin a prioritiza lista de sarcini. Care sunt obiectivele tale pe termen lung? Ce iti aduce cea mai mare satisfactie? Poti incepe prin a lucra la acele sarcini care te vor ajuta in viitor cel mai mult, abordand in acelasi timp acele sarcini care sunt urgente pentru nevoile din viata ta.
Iata cum poti sa imparti lista de sarcini in bucati mai mici:
- Scrie sarcinile pe care le ai de facut in maniera aleatoare
- Poti sa insemnezi acele sarcini care sunt urgente si le poti aseza intr-o ordine a importantei.
- Ia un calendar si planifica cand vei aborda fiecare sarcina
- Prioritizeaza ceea ce ai de facut in fiecare zi si urmareste aceasta metoda.
- Incepe din nou atunci cand se acumuleaza alte sarcini
O lista de sarcini este mai mult decat gestionarea timpului, este despre prioritati. Atunci cand iti stii prioritatile, esti mai putin stresat in legatura cu alegerile pe care ar trebui sa le faci.
Gaseste-ti o metoda terapeutica de relaxare
Poate fi chiar psihoterapie, care te va ajuta sa gestionezi momentele stresante din viata, dar pot fi si mici placeri pe care alegi sa le satisfaci.
Poti sa faci exercitii, sa scrii intr-un jurnal, sa vorbesti cu un prieten, sa asculti muzica, sa meditezi, sa gatesti, sa citesti o carte sau sa te uiti la serialul favorit. Ceea ce faci, tine de ceea ce iti aduce cea mai mare placere.
Odata ce ai gasit o metoda eficienta de relaxare, stresul tau va scadea si abilitatea de gestionare a stresului va creste.
Programeaza-ti pauze
Este foarte important sa iti reincarci bateriile. Cand iti creezi o lista cu ce ai de facut in ziua respectiva, intreaba-te cand este momentul potrivit pentru o pauza? Acest lucru nu inseamna ca procrastinezi, ci iti acorzi timpul necesar sa iti reincarci bateriile pentru a putea fi productiv in continuare.
A ne programa pauze este un lucru pe care multi dintre noi uita sa il faca.
Mediteaza
Meditatia si mindfulness-ul te pot ajuta sa elimini tensiunea din corp, minte si suflet. Prin intermediul acestora tu vei putea invata cum sa iti folosesti resursele interne pentru a te dezvolta si pentru a creste.
Uneori, meditatia poate ajuta la eliminarea stresului mai mult decat orice alta strategie. Meditatia ne aduce in momentul prezent. Ingrijorarile au legatura cu viitorul, iar stresul este un raspuns emotional la aceste ingrijorari.
Mindfulness-ul ne ajuta sa utilizam momentul prezent in beneficiul nostru. Poti sa fii meditativ chiar si atunci cand realizezi niste sarcini simple. Inseamna sa te pozitionezi de fiecare data cand faci ceva in momentul prezent. Poti sa gatesti, sa te speli pe maini, sa mananci sau sa te plimbi. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa respiri, sa te concentrezi pe respiratie si sa iti lasi gandurile sa zboare.
Fii recunoscator
Opreste-te pentru un moment din ce faci. Gandeste-te la toate lucrurile pe care le ai in viata ta. In loc sa vezi ceea ce iti lipseste, incearca sa te focalizezi pe tot ceea ce ai bun acum.
Ai resursele, ai tehnici, ai oameni in jurul tau, ai tot ce ai nevoie pentru a duce o viata linistita. Si atunci cand esti in impas, poti cere ajutor.
Acest lucru nu inseamna ca elimini durerea dintr-o situatie, dar constientizezi ca stii ce sa faci cu ea. Stresul nu te defineste si nu decide pentru tine. Poti folosi tot ceea ce ai acum pentru a face diferenta.
Poti face zilnic o lista de recunostinta pe care sa scrii 3 lucruri pentru care esti recunoscator in ziua care a trecut. Gandurile tale au putere asupra ta. Daca vei constientiza zilnic ca exista minim trei lucruri pentru care esti recunoscator, vei vedea cum automat, nivelul stresului va scadea si te vei simti mai bine.
Gaseste-ti motivatia
Sa ne gasim motivatia pentru a face ceva anume poate fi destul de dificil.
Studiile au aratat ca exista trei pasi care te pot ajuta sa fii motivat. Trebuie sa ai o atitudine pozitiva, sa te recompensezi si sa ii lasi pe ceilalti sa te preseze. Poate suna ciudat, nu?
Insa, atunci cand decizi sa ai o atitudine pozitiva, iei decizia sa nu lasi negativitatea si stresul sa te defineasca sau sa intre in obiectivele tale. Recompensarea te ajuta sa iti fie recunoscute meritele si te va face sa ramai motivat. Iar presiunea celor din jur te poate ajuta sa mergi mai departe in vederea atingerii obiectivelor tale.
Cere ajutor
Atunci cand te confrunti cu o anumita situatie din care nu vezi nicio iesire, incearca sa gasesti ajutor. Vorbeste cu cei din jurul tau, cu siguranta au o alta perspectiva. Daca stresul este prea mare si prea presant, vorbeste cu un specialist. Acesta te va ajuta sa gasesti modalitati eficiente de gestionare a stresului si te va ajuta sa vezi perspective diferite asupra situatiei.
Stresul apare in vietile tuturor. Nu il putem opri. Ceea ce putem face, este sa ne gasim modalitatile adecvate prin care il putem gestiona intr-un mod sanatos si putem fi fericiti.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania