Stresul si anxietatea sunt experiente comune pentru foarte multi oameni. Statisticile arata ca aproximativ 70% dintre adultii din SUA spun ca experimenteaza stresul si anxietatea zilnic.
Iata 12 modalitati eficiente si rapide prin care poti sa reduci stresul si anxietatea!
Fa exercitii fizice:
Exercitiul fizic este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face ca sa reduci stresul si anxietatea.
Poate parea contradictoriu, dar stresul fizic exprimat prin efort fizic, il elimina pe cel mintal.
Beneficiile sunt mult mai mari daca faci exercitii intr-un mod regulat. Oamenii care fac exercitii fizice regulate au mult mai putine sanse sa experimenteze anxietatea decat cei care nu fac exercitii fizice.
Iata motivele din spatele acestui lucru:
Hormonii de stres: Prin intermediul exercitiilor fizice poti reduce nivelul hormonilor de stres-precum cortisol- pe termen lung. De asemenea, exercitiile ajuta si la eliberarea endorfinelor, hormoni care ajuta la imbunatatirea dispozitiei si pot actiona ca si ucigatori naturali ai durerii.
Somnul: Exercitiile fizice pot sa imbunatateasca si calitatea somnului, care este afectata de stres si anexietate.
Increderea in sine: Cand faci exercitii regulate te poti simti mult mai increzator si mai competent in propriul corp, ceea ce va duce la o crestere a wellbeing-ului.
Incearca sa gasesti o rutina care iti face placere si exercitiul fizic care iti place cel mai mult. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala. Poti sa alegi plimbatul sau alergatul prin parc, dansuri sau yoga.
Pe scurt, exercitiile fizice te pot ajuta la eliminarea stresului si la scaderea anxietatii prin eliberarea endorfinelor, imbunatatind calitatea somnului si imaginea de sine.
Poti lua in considerare aprinderea unor lumanari parfumate
Utilizarea uleiurilor esentiale sau a lumanarilor cu diverse parfumuri poate ajuta la eliberarea stresului si la ameliorarea anxietatii.
Iata cateva arome specifice pentru calmare:
Levantica
Bergamot
Musetel
Portocala
Utilizarea unor uleiuri esentiale pentru calmare si pentru reducerea anxietatii face parte din procesul terapeutic al aromaterapiei. Studiile au aratat ca aromaterapia poate reduce anxietatea si poate combate stresul zilnic si imbunatateste somnul.
Redu cantitatea de cafea
Cafeina este un stimulent gasit in cafea, ceai, ciocolata si bauturile energizante. Doze crescute poate produce anxietate.
Oamenii au diferite praguri limita pentru toleranta la cafeina.
Daca observi ca o anumita doza de cafeina iti face rau, te face mai anxios si mai irascibil, incearca sa reduci doza. Chiar daca anumite studii arata ca o doza mica de cafeina poate fi sanatoasa, acest lucru nu se aplica tuturor.
Scrie pe o foaie ce te nelinisteste
O modalitate prin care poti sa faci fata stresului este sa scrii acele lucruri stresante. O modalitate este sa asterni pe hartie factorii care iti cauzeaza stres, iar apoi poti sa scrii lucrurile pentru care esti recunoscator.
Recunostinta ajuta la eliberarea stresului si anxietatii si te ajuta sa te focalizezi pe gandurile si intamplarile pozitive din viata ta.
Petrece timp cu prietenii si apropiatii
Suportul social venit din partea familiei si din partea prietenilor te poate ajuta foarte mult sa treci prin perioadele stresante. A fi parte dintr-un grup de prieteni iti da sentimentul de apartenenta.
Un studiu a aratat ca femeile ce petrec timp cu prietenii si copiii elibereaza oxitocina, un eliminator natural al stresului. Un alt studiu a aratat ca femeile si barbatii cu putine retele sociale erau mult mai predispusi la simptome depresive si anxietate.
Razi cat de mult poti.
Este greu sa te simti anxios atunci cand ai o doza de ras. Este foarte benefic pentru sanatatea ta mintala si fizica.
Iata cum functioneaza:
Rasul potoleste raspunsul de stres, precum si tensiunea musculara prin relaxarea muschilor.
Studiile arata ca pe termen lung, cu cat razi mai mult, cu atat ti se va imbunatati sistemul imunitar si dispozitia.
Un studiu realizat pe oamenii ce sufereau de cancer a aratat ca oamenii aflati in grupul de interventie bazat pe doze zdravene de ras au experimentat mult mai putin stres referitor la boala decat cei aflati in grupul de control.
Incearca sa urmaresti un serial sau un film amuzant sau iesi cu prietenii care te fac sa razi cat mai mult.
Invata sa spui NU
Nu toti stresorii se afla sub controlul tau, insa multi dintre acestia, da.
Ia atitudine si schimba acei stresori care iti fac rau. Incearca sa spui NU mai des, mai ales daca esti genul de persoana careia nu ii place sa ii refuze pe cei din jur. Prioritizeaza si incearca, atunci cand poti, sa spui NU. Fii selectiv cu lucrurile pe care le faci, deoarece multe dintre ele iti pot cauza stres, iar ele pot fi evitate.
Incearca sa eviti procrastinarea
O alta modalitate de a evita stresul este sa eviti procrastinarea. Focalizeaza-ti atentia asupra prioritatilor si pe ceea ce ai de facut, pentru a nu ajunge in punctul in care esti speriat si stresat ca nu apuci sa finalizezi treaba la timp. Fa-ti o obisnuinta din a-ti realiza to-do list si organizeaza sarcinile pe pioritati.
Afla mai multe despre cum poti sa elimini procrastinarea din obisnuinta ta zilnica, aici.
Mergi la o clasa de yoga
Yoga a devenit o metoda extrem de populara de eliminare a stresului si a anxietatii. Desi stilurile de yoga difera intre ele, toate au un punct comun: sa te alaturi mintii si coprului tau!
Iar yoga face acest lucru prin cresterea constientizarii asupra mintii si corpului. Un studiu a aratat ca yoga practicata regulat poate avea efecte asemanatoare cu cele ale antidepresivelor si creste starea de bine psihologica pe termen lung, tratand depresia si anxietatea. Cu aceste dovezi, chiar merita sa incerci!
Practica mindfulness
Mindfulness-ul este o metoda care te ancoreaza in momentul prezent.
Te poate ajuta sa depasesti starile de anxietate si gandirea negativa. Un studiu recent a aratat ca mindfulness-ul poate sa creasca stima de sine, ce va duce la scaderea simptomelor de depresie si anxietate.
Fa exercitii de relaxare
Cu ajutorul exercitiilor de relaxare vei invata cum sa respiri corect, cum sa iti gestionezi anxietatea si atacurile de panica si cum sa te simti mai relaxat.
Stresul mintal activeaza sistemul nervos simpatic, semnaland corpul in starea de lupta sau fuga. In acest proces, hormonii de stres sunt eliberati si poti experimenta simptomele fizice asociate stresului: cresterea batailor inimii, hiperventilatie si tensiune musculara.
Exercitiile de relaxare bazate pe respiratie profunda te pot ajuta sa iti activezi sistemul nervos parasimpatic, care controleaza raspunsul de relaxare.
Sunt multe exercitii de relaxare pe care le poti face singur, acasa, iar noi iti recomandam cateva:
Acceseaza acest link si fa-ti o rutina din a practica un exercitiu de relaxare in fiecare zi, minim 2 saptamani. Vei vedea schimbarile ce vor aparea in starea ta de spirit si in coprul tau!
Petrece timp cu animalul tau de companie
Nu ai unul? Daca nu, este cazul sa adopti!
De ce? Studiile arata ca a avea un animal de companie ajuta la reducerea stresului si iti poate imbunatati dispozitia!
Interactiunea cu animalele ajuta la eliberarea oxitocinei, o substanta chimica ce promoveaza starea de bine psihologica.
Pe de alta parte, a avea un animal de companie elibereaza stresul, deoarece iti da un scop, te mentine activ si iti ofera si posibilitatea de a avea companie intotdeauna, toate aceste lucruri fiind de ajutor si in eliberarea anxietatii.
Daca si tu te confrunti din ce in ce mai des cu stresul si nu il poti gestiona de unul singur, specialistii nostri te pot ajuta cu strategii bazate pe dovezi stiintifice, sigure si rapide, ca tu sa te simti mult mai liber si mult mai fericit.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania