In psihologie, folosim termenul stres pentru a face referire la presiunile sau cerintele impuse organismelor sa se adapteze. Aflati in continuare cum pot fi moderate efectele stresului si ce putem face intr-o situatie stresanta.
Expunerea indelungata la stres poate avea efecte de lunga durata profunde asupra sanatatii noastre mintale si fizice. Majoritatea surselor de stres, pe care le numim stresori, sunt psihologice si situationale, regasite in viata de zi cu zi, precum mentinerea unui job, pregatirea pentru examene, balansarea vietii de familie cu viata profesionala sau ingrijirea unui apropiat bolnav. Toate acestea, si nu numai, isi pot pune amprenta intr-un mod negativ asupra starii noastre de bine.
Cu totii suntem supusi stresului, acesta este un fapt al vietii, insa modalitatea de gestionare a lui poate determina capacitatea noastra de a face fata situatiilor stresante. Fiecare persoana reactioneaza diferit atunci cand este pusa in fata unor momente dificile, iar acest lucru se datoreaza anumitor factori psihologici, unul dintre acestia fiind interpretarea pe care o dam evenimentelor stresante.
In gestionarea si interpretrarea situatiilor stresante din jurul nostru intervin cativa factori psihologici ce modereaza sau reactioneaza ca un tampon pentru efectele stresului.