La 31 mai 2009, zborul Air France 447 s-a prabusit in Oceanul Atlantic, ucigandu-i pe toti aflati la bord. Inainte de impact, pilotii s-au straduit sa corecteze cat de mult au putut avionul, in functie de citirile de la bord. In confuzia lor, au condus avionul tot mai sus, intr-o urcare tot mai abrupta. In cele din urma, aeronava s-a oprit si a cazut din cer.
Analiza accidentului si a cutiei negre a condus cercetarile pentru a constata ca doua lucruri au dus la tragedie.
- Defectiune mecanica (gheata incorporata in tuburile cheie, ceea ce a dus ca avionul sa dea citiri false). Acest lucru este usor de fixat si destul de comun.
- Tunelare cognitiva.

Ce este tunelare cognitiva?
Tunelul cognitiv sau orbirea neatentionala este o stare mintala comuna in care creierul tau se concentreaza asupra lucrurilor apropiate de tine, in loc sa incerce sa evalueze tot ce este in jurul tau, in ansamblu. Totusi, nu este lipsit de beneficii. Fara el, este posibil sa devenim coplesiti de toate informatiile din jurul nostru.
Cu toate acestea, asa cum ne arata exemplul de mai sus cu zborul 447, exista momente in care o intelegere completa a ceea ce se intampla in jurul nostru este critica si, in acest fel, tunelarea cognitiva poate duce sau nu la dezastru.
De exemplu, daca pilotii zborului 447 si-ar fi luat un moment pentru a evalua pe deplin ce se intampla in jurul lor, este foarte posibil sa fi putut corecta zborul, iar ulterior sa fi aterizat in siguranta. In schimb, prin tunelarea cognitiva, ei nu au luat cunostinta de problema pentru ca nu acordau atentie la ceea ce se intampla cu adevarat.
Focalizarea excesiva orbeste creierul

Asa cum spune Charles Duhigg in cartea sa, tunelarea cognitiva poate determina oamenii sa se concentreze excesiv pe orice este direct in fata ochilor lor sau sa fie preocupati de sarcinile imediate. Este ceea ce ii determina pe soferi sa apese franele atunci cand vad lumina rosie de la semafor.
In majoritatea cazurilor din evolutia noastra ca specie, situatiile in care era esential sa ai o imagine completa a ceea ce se petrecea in jurul tau, in loc de un anumit punct, erau destul de rare. Daca ai fi iesit la vanatoare, de exemplu, tunelarea cognitiva te putea tine concentrat pe rugaciunea ta de a vana ceva si nu pe musca enervanta de langa tine. Orbirea cognitiva reduce informatiile pe care creierul nostru le considera irelevante pentru sarcina care se afla la indemana, dar datorita mizelor noastre actuale, in societatea de mare viteza in care traim, uneori trebuie sa fim constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru in ansamblu.
Fii atent la neatentie

Ce inseamna?
Deoarece tunelarea cognitiva este o stare mintala naturala, nu este ceva ce poti dezactiva cu adevarat. Cu toate acestea, exista doua modalitati de contracarare eficienta a acesteia. Tot ce trebuie sa faci este sa fii atentional: sa anticipezi si sa gandesti.
Anticipeaza
Cand ne reprezentam mintal probleme pe care le-am intampinat deja in trecut, este normal ca mintea noastra sa apeleze la modul in care au fost rezolvate inainte. Acest lucru poate fi eficient, insa nu exista niciun motiv real pentru a crede ca aceeasi solutie va functiona din nou sau este cea perfecta pentru un alt context.
Prin tunelarea cognitiva, mintile noastre vor sari natural peste alte solutii care pot avea succes si se vor raporta la sistemul nostru mai vechi (posibil inferior). Daca nu functioneaza a doua oara, atunci problema ramane, dar de data asta esti orbit de alte solutii.
De exemplu, Bob isi conduce masina, iar motorul i se strica. Isi aminteste cum s-a intamplat asta acum cateva luni si cum l-a rezolvat. Dar de aceasta data solutia nu functioneaza si masina lui inca refuza sa porneasca. Daca Bob ar fi trebuit, inainte de a conduce, sa se gandeasca la masina sa si sa anticipeze ce probleme pot aparea in viitor, atunci el acum ar fi intr-o situatie mai buna, deoarece si-ar fi contracarat tunelarea cognitiva cu mai multe solutii adaptate situatiilor neprevazute.
Nu reactiona, gandeste!

De multe ori nu este clar cand mintea ta este coplesita de informatii si intra in tuneluri cognitive inainte de a fi prea tarziu.
Nimeni nu poate prezice fiecare problema sau urgenta care poate aparea. Dar, in loc sa reactionezi la problema si sa parcurgi robotic o lista de verificare, gandeste-te la aceasta problema, descrie exact ce se intampla si incearca sa anticipezi rezultatele tuturor solutiilor, atunci vei putea stapani orice problema cu care te confrunti.
Nu uita! In loc sa reactionam, este mult mai benefic si sanatos sa actionam!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania