Nu numai ca incivilitatea la locul de munca este in crestere, dar, potrivit unui studiu recent, aceasta compromite unul dintre cele mai critice elemente – sanatatea noastra mintala.
Autorii studiului publicat in Jurnalul Psihologiei Sanatatii Ocupationale, au analizat corelatia dintre toxicitatea la locul de munca si insomnie, un simptom comun al depresiei clinice. Ei au vrut sa stie cum sau prin ce mecanism, incivilitatea la locul de munca a afectat negativ calitatea somnului angajatilor, intrucat au existat cercetari limitate asupra acestui factor.
Ce este incivilitatea la locul de munca?
Asa cum a fost descris de McKinsey si Company, este realizarea de actiuni impulsive, care ii face pe angajati sa se simta neapreciati si nerespectati – ignorati intentionat, subminati de colegi sau certati public/concediati de catre un manager insensibil.
De asemenea, a fost definit ca un comportament deviant de intensitate scazuta, cu intentie ambigua de a dauna tintei, incalcand normele de la locul de munca in ceea ce priveste respectul reciproc.
De ce conteaza calitatea somnului
Somnul este un factor critic in bunastarea noastra generala, inclusiv in performanta noastra in munca. S-a stabilit de mult in literatura de specialitate ca o calitate slaba a somnului are implicatii semnificative atat asupra bunastarii noastre fizice, cat si psihologice.
De exemplu, somnul insuficient creste riscul unei persoane de a dezvolta afectiuni medicale grave, inclusiv obezitate, diabet si bolile cardiovasculare. In plus, lipsa somnului a fost asociata cu o durata de viata scurtata.
Efectele ruminatiei negative
In examinarea efectelor indirecte ale incivilitatii la locul de munca asupra simptomelor de insomnie si, astfel, asupra starii generale de sanatate, s-a constatat ca mecanismul determinant este ruminatia negativa, sau derularea mintala a unui eveniment sau a unei interactiuni perturbatoare cu un coleg de la munca mult timp dupa terminarea zilei de munca.
Toxicitatea la locul de munca duce la efecte adverse in principal prin stimularea oamenilor sa rumineze asupra experientelor lor negative de munca. Ruminatia negativa reprezinta o preocupare cognitiva activa pentru evenimentele de la munca, fie in incercarea de a rezolva problemele de munca sau pentru a anticipa problemele de munca viitoare.
Avand in vedere ca cei mai multi dintre noi consumam o buna parte din zilele noastre si din energia noastra la locul de munca, ostilitatea crescanda la locul de munca nu este benefica pentru bunastarea noastra emotionala sau fizica. Cercetarile din ultimii 20 de ani au asociat mediile de munca toxice cu depresia crescuta, consumul de substante si probleme de sanatate in randul angajatilor.
Cercetari suplimentare au aratat ca si organizatiile sufera. Unele dintre aceste efecte adverse includ scaderea productivitatii, niveluri mai scazute ale angajamentului angajatilor si scaderea cifrei de afaceri.
Tehnici de coping pentru a reduce efectele incivilitatii la locul de munca
Vestea buna este ca utilizarea unor metode de coping suficiente pot fi capabile sa atenueze efectele negative ale unui mediu de munca toxic asupra bunastarii angajatilor. Acestea sunt, in special, relaxarea si detasarea psihologica. Abilitatea de a ne detasa psihologic de locul de munca in timpul orelor de munca si relaxarea s-au dovedit a fi cei doi factori atenuatori care au determinat modul in care angajatii au fost afectati sau nu de un mediu de munca negativ.
Angajatii care au fost mai capabili sa se detaseze psihologic sunt capabili sa se relaxeze dupa munca si sa doarma mai bine chiar si in fata incivilitatii la locul de munca.
Detasare psihologica
Detasarea psihologica reprezinta evitarea gandurilor, actiunilor sau emotiilor legate de munca. Studiile au aratat ca cei care reusesc sa se detaseze mintal nu sufera la fel de multa perturbare a somnului ca cei care sunt mai putin capabili sa se detaseze.
Detasarea poate fi favorizata printr-o varietate de activitati specifice, inclusiv exercitii fizice. Planificarea evenimentelor viitoare, cum ar fi vacantele sau iesirile de weekend cu familia sau prietenii sunt exemple de distrageri pozitive in afara locului de munca.
Relaxare
Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca prioritizarea echilibrului dintre viata profesionala si viata personala s-a dovedit a fi un alt tampon eficient impotriva efectelor daunatoare ale incivilitatii la locul de munca. Relaxarea este asociata de mult timp cu mai putine dezechilibre in sanatate si mai putina epuizare si necesitate de recuperare.
Dupa cum ipotezeaza autorii studiului, relaxarea realizata in afara timpului de munca a functionat ca un moderator important al relatiei dintre ruminatia negativa si simptomele de insomnie. In plus, a fost identificat ca un moderator intre caracteristicile muncii si bunastarea profesionala, intre cerintele consumatoare de timp si epuizare si intre nesiguranta locului de munca si nevoia de recuperare de la locul de munca.
Relaxarea ofera oportunitatea persoanelor de a se deeconecta de la cerintele legate de munca, ceea ce este esential pentru readucerea indivizilor la starea lor pre-stresor.
Unele activitati din afara biroului care pot favoriza gestionarea incivilitatii includ voluntariatul, meditatia, plimbarea, ascultarea muzicii si petrecerea timpului cu prietenii si alte suporturi sociale pozitive.
Modul in care organizatiile pot aborda incivilitatea la locul de munca
Pe baza rezultatelor studiului, autorii sugereaza urmatoarele interventii pe care companiile le pot adresa pentru a reduce incivilitatea la locul de munca.
- Cresterea gradului de constientizare
- Asigurarea protectiei angajatilor
- Responsabilitatea
- Antrenarea si modelarea unui comportament adecvat
- Instruirea supraveghetorilor asupra comportamentelor de prevenire a agresiunii
- Imbunatatirea abilitatilor de rezilienta emotionala
- Oferirea de instruire cu privire la practici de mindfulness, relaxare, abilitati de inteligenta emotionala / sociala
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania