Epuizarea, sentimentele de cinism si eficacitatea profesionala redusa sunt toate simptome ale burnout-ului, pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) il numeste „fenomen organizational”.
Desi epuizarea poate fi prevenita, suntem cu totii expusi riscului de a o experimenta.
Una dintre modalitatile surprinzatoare de evitare a epuizarii este de a adauga structura in ziua ta si de a te concentra pe trecerea deliberata de la o activitate la alta, astfel incat sa nu iti duci munca in viata ta personala si viata personala in munca.
Cu cat alocam mai mult timp muncii de acasa in perioada aceasta, uneori poate lucram acolo unde dormim, lucram ore indelungate, avem copii de varsta scolara pe care trebuie sa ii ingrijim si sa le asiguram o experienta placuta de invatare de acasa, sa echilibram viata personala cu munca, cu atat maim ult poate parea o sarcina imposibila.
Iata cateva strategii pe care le puteti incerca pentru a avea un echilibru si pentru a evita burnout-ul!
Structurati-va ziua!
Chiar daca fiecare zi arata diferit, este important sa va structurati ziua, astfel incat sa puteti trece activ de la o sarcina la alta, fara a fi coplesiti sau suprasolicitati.
Multitasking-ul este inevitabil uneori, pentru ca ne dorim sa fim cat mai proactivi posibil in programarea unor intervale de timp, astfel incat sa putem acorda prioritate activitatilor importante, cum ar fi exercitiile fizice, petrecerea timpului cu sotul / sotia sau realizarea activitatilor personale.
Pentru cei care sunt someri, nu lucreaza sau sunt parinti 24/7, programarea sarcinilor intr-o zi va poate ajuta sa va oferiti motivatie si scop, chiar daca sarcinile par simple, precum gatitul, sunatul unui prieten sau relaxarea. Uneori, specialistii spun ca uitam sa ne relaxam pentru ca nu ne trecem in calendarul zilnic aceasta “activitate”!
Potrivit lui David Rabin, MD, PhD, psihiatru, neurolog si co-fondator al Apollo Neuro, burnout-ul ne suprima sistemul nervos, adica suprima capacitatea noastra de a fi productivi la locul de munca, de a crea, de a dormi bine, de a fi fertili si de a construi semnificativ relatii.
Pentru a preveni epuizarea, Dr. Rabin recomanda adaugarea urmatoarelor sarcini in programul zilnic:
Incepeti ziua cu o sarcina productiva. Acest lucru ar putea include aranjarea patului, efectuarea unui exercitiu de respiratie sau meditatia. Corpurile noastre adora rutina, in special rutina care ne imbogateste viata, explica el, si cu cat cream mai multa structura in viata noastra, cu atat cream mai mult spatiu pentru a ne concentra si a ne recupera din epuizare.
Creati un spatiu de lucru desemnat doar pentru acest lucru. Chiar daca locuiti intr-un spatiu mic, crearea unei zone de lucru separate in care puteti merge sa lucrati, ajuta la sustinerea unui echilibru mai bun al vietii, spune dr. Rabin. Cu acest spatiu, va puteti antrena mintea sa se deplaseze in modul de lucru si in afara modului de lucru.
Luati pauze de pranz. Lucrul de acasa estompeaza fizic si mental linia dintre viata personala si cea profesionala, explica el, asa ca este important sa stabiliti un interval pentru a lua masa de pranz si indepartarea de birou (si de sarcinile de munca propriu-zise).
Opriti ecranul. La sfarsitul zilei, inchideti laptopul, puneti telefonul pe modul „Nu deranjati” si incheiati formal ziua de lucru, spune el. Oprirea ecranului inainte de culcare va poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea somnului si la minimizarea stresului.
Analizati emotiile si constientizati-le!
Indiferent cat de ocupata va este ziua, incercati sa fiti constienti de emotiile pe care le aveti pe masura ce le simtiti si gasiti modalitati active de a le aborda, astfel incat acele sentimente sa nu se acumuleze.
Puteti face o scurta plimbare, yoga, sa va programati o sedinta de consiliere cu terapeutul sau pur si simplu sa stati singur si sa va decomprimati.
Avem nevoie de respiratii constiente pe tot parcursul zilei pentru a ne re-centra in prezent!
Cum sa exersati respiratia constienta
Dr. Rabin recomanda respiratie atenta, care poate fi utilizata in orice moment al zilei si poate fi facuta in doar cateva minute.
Iata trei moduri de a o practica:
Strangeti de buze, dar fara a scoate un sunet.
Inspirati prin gura si expirati tot pe gura.
Simtiti aerul care se misca in corp si care iese din intregul corp.
Inspirati pe nas, apoi scoateti tot aerul afara, pe gura
Iata cateva exercitii de respiratie utile pe care le puteti incerca, aici.
Luati pauze
Pentru toata lumea, structura este critica, dar si flexibilitatea. Daca nu ne facem timp pentru pauze, am putea ramane cu usurinta fara timp pentru relaxare. Acest lucru nu numai ca se poate transforma intr-un model repetat, dar va poate pune intr-un risc mai mare de a va confrunta cu epuizarea. Acest lucru este valabil mai ales pentru parinti.
„Gasirea echilibrului intre munca si parenting necesita gandire si strategie. Este important ca parintii sa-si aminteasca sa-si puna mai intai masca emotionala de oxigen inainte de a se ocupa de nevoile copiilor lor”, spune Aimee Martinez.
Pauzele planificate ii ajuta pe parinti sa pastreze coerenta, le ofera spatiu pentru rabdare, si ii modeleaza pe copii astfel incat sa inteleaga ca toata lumea are limite si ca odihna este importanta.
„Incercati sa alegeti anumite ore ale zilei pentru relaxare si respectati-le”, spune dr. Martinez. „Spuneti-va de fiecare data ca acest interval de timp este pentru mine!.”
Chiar daca nu aveti 30 de minute sau o ora, puteti gasi cateva minute pentru a face pauze chiar si in timp ce faceti altceva- precum respiratia in timp ce va spalati pe maini sau in timp ce spalati hainele sau vasele.
Nu uitati, respiratia constienta va poate ajuta sa va detensionati si sa va simtiti mai relaxati!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania