V-ati trezit in aceasta dimineata simtindu-va epuizati, stresati, nemotivati si fara puteri, intrebandu-va cum o sa faceti fata si in aceasta zi la locul de munca? Nu sunteti singurii care treceți prin astfel de momente, studii recente realizate de Gallup pe 7.500 de angajati full-time arata ca 23% din acestia se confrunta cu burnout-ul foarte des sau intotdeauna, in timp ce 44% dintre participantii la studiu au raportat ca se confrunta si ei cu acesta din cand in cand.
Conceptul de burnout a fost utilizat pentru prima data in 1974 de catre Herbert Freudenberger, caracterizandu-l ca un complex de simptome ce include epuizarea rezultata din cererile excesive la locul de munca si simptome fiziologice precum insomnie si dureri de cap, dar si sensibilitate la frustrare si gandire inchistata. Intre timp, un numar considerabil de studii au incercat conceptualizarea fenomenului, ajungandu-se la cativa numitori comuni ce astazi definesc burnout-ul la locul de munca: o stare fizica sau emotionala de epuizare ce implica un randament scazut si o scadere a identitatii de sine.
In continuare va vom ajuta sa identificati daca sunteti victima burnout-ului la locul de munca si cum sa gestionati intr-un mod benefic situatia.
Simptomele burnout-ului
Desi multe persoane trec prin astfel de momente epuizante, cercetatorii arata ca majoritatea nu atribuie aceste nemultumiri locului de munca.
Pentru a identifica daca simptomele burnout-ului vi se aplica si dumneavoastra, raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Ati devenit cinic sau critic la locul de munca?
- Va adunati cu greu sa ajungeti la munca si aveti probleme in a incepe sarcinile?
- Ati devenit iritat si nerabdator cu colegii, clientii sau persoanele cu care intrati in contact la locul de munca?
- Va lipseste energia pentru a fi productiv?
- Va este greu sa va concentrati?
- Nu aveti satisfactie in urma realizarilor?
- Va simtiti deziluzionat cu privire la locul dumneavoastra de munca?
- Rutina somnului dumneavoastra s-a schimbat?
- Mancati mai mult, utilizati alcool sau alte substante pentru a va simti mai bine sau pur si simplu sa nu mai simtiti nimic?
- Va deranjeaza durerile de cap inexplicabile, aveti probleme cu stomacul sau alte nemultumiri fiziologice inexplicabile?
Daca raspunsul la majoritatea acestor intrebari este da, atunci inseamna ca va confruntati cu burnout-ul la locul de munca. In continuare va vom prezenta cauzele burnout-ului, efectele sale si cateva strategii de a-l gestiona, insa daca simtiti ca sunteti mult prea epuizati si nu mai puteti face fata situatiei, luati in considerare discutia cu un specialist.
Cauzele burnout-ului
Aceste sentimente ar putea fi rezultatul stresului la locul de munca, care ar putea avea radacini in munca excesiva, in teama de a nu fi concediat sau in conflictul cu seful sau cu colegii dumneavoastra de munca.
Frustrarea in fata cerintelor muncii poate provoca, de asemenea, burnout-ul. S-ar putea sa fiti frustrati din cauza lipsei de recunoastere de catre sef a eforturilor depuse de dumneavoastra, poate nu beneficiati de promovarea pe care considerati ca o meritati sau nu primiti compensatia corespunzatoare.
O cariera sau un loc de munca ce nu va place ar putea fi o alta sursa de stres, cat si frustrare. Multi oameni se confrunta cu alegerea unui loc gresit de munca sau, pur si simplu, o fac intr-un loc gresit. Ambele variante pot provoca burnout-ul.
Efectele burnout-ului
Studiile arata ca burnout-ul, de obicei, poate sa afecteze starea de sanatate fizica, poate duce la depresie, comportamente de munca neproductive, relatii interpersonale problematice si un nivel scazut al satisfactiei la locul de munca.
In anul 1986, cercetatorul Corcoran, intr-un studiu realizat pe asistentii sociali a descoperit ca aceia ce se confruntau cu burnout-ul, percepeau clientii mult mai putin favorabil.
Ce este de facut?
- Relaxati-va! Luati in serios relaxarea, fie ca este ea sub forma unor exercitii de meditatie, vizionarea unui film, o iesire cu prietenii sau o plimbare in locurile care va fac placere. Pur si simplu deconectati-va de la factorii stresanti si acordati-va timp pentru dumneavoastra
- Evaluati-va optiunile. Discutati nemultumirile pe care le aveti cu supervizorul, incercati sa ajungeti la un consens, gasiti impreuna solutii si stabiliti-va obiective cat mai apropiate de prezent: realizati o lista cu sarcini imediate si sarcini ce mai pot fi amanate. Luati-le usor
- Cultivati-va hobby-uri. Incercati sa va focalizati pe lucrurile care va plac in afara locului de munca, fie ca este vorba de voluntariat, sport sau citit
- Deconectati-va un timp de la tehnologie. Inchideti telefonul sau laptopul atunci cand sunteti la pranz sau la cina, dar si inainte de a va pune in pat, seara, inainte de culcare
- Activitate fizica regulata. Fie ca mergeti la sala, sau va plimbati prin parc, activitatea fizica regulata va poate ajuta in combaterea stresului si va permite sa va luati gandul pentru un timp de la munca
- Somnul este important. Nu pierdeti noptile lucrand, incercati sa va formati o rutina a somnului, acest lucru va va ajuta sa va recapatati starea de bine, sa fiti mai productivi si va protejeaza sanatatea
- Mancati sanatos. Atunci cand simtiti nevoia acuta de a manca ceva pe fuga pentru ca nu aveti timp sa terminati sarcinile la locul de munca, incercati sa inlocuiti snack-urile cu un substitut sanatos si sa va formati programul astfel incat la anumite intervale de timp sa opriti ceea ce faceti si sa luati o masa sanatoasa