V-ati trezit in aceasta dimineata simtindu-va epuizati, stresati, nemotivati si fara puteri, intrebandu-va cum o sa faceti fata si in aceasta zi la locul de munca? Nu sunteti singurii care treceți prin astfel de momente, studii recente realizate de Gallup pe 7.500 de angajati full-time arata ca 23% din acestia se confrunta cu burnout-ul foarte des sau intotdeauna, in timp ce 44% dintre participantii la studiu au raportat ca se confrunta si ei cu acesta din cand in cand.
Conceptul de burnout a fost utilizat pentru prima data in 1974 de catre Herbert Freudenberger, caracterizandu-l ca un complex de simptome ce include epuizarea rezultata din cererile excesive la locul de munca si simptome fiziologice precum insomnie si dureri de cap, dar si sensibilitate la frustrare si gandire inchistata. Intre timp, un numar considerabil de studii au incercat conceptualizarea fenomenului, ajungandu-se la cativa numitori comuni ce astazi definesc burnout-ul la locul de munca: o stare fizica sau emotionala de epuizare ce implica un randament scazut si o scadere a identitatii de sine.
In continuare va vom ajuta sa identificati daca sunteti victima burnout-ului la locul de munca si cum sa gestionati intr-un mod benefic situatia.
Simptomele burnout-ului
Desi multe persoane trec prin astfel de momente epuizante, cercetatorii arata ca majoritatea nu atribuie aceste nemultumiri locului de munca.
Pentru a identifica daca simptomele burnout-ului vi se aplica si dumneavoastra, raspundeti la urmatoarele intrebari: