In ziua de azi, copiii sunt expusi la atat de multe informatii despre sex si relatii prin diverse mijloace (de la televizor sau de pe Internet), incat atunci cand se apropie de pubertate, ei deja sunt familiarizati cu multe lucruri pe care nu ar fi trebuit sa le cunoasca. Si totusi, discutia parintilor cu adolescentii este foarte importanta, deoarece informatiile pe care le aud sau le citesc copiii nostri nu vin intotdeauna din surse de incredere.
Iata cum poti aborda aceasta discutie cu copilul tau
Deschide subiectul cat mai devreme
Nu astepta momentul cand deja copilul tau vine cu intrebari legate de schimbarile sale corporale- acea zi s-ar putea sa nu vina niciodata mai ales daca copilul tau nu stie daca e bine sa deschida acest subiect sensibil.
Ideal, ca parinte, ai inceput deja sa vorbesti cu acesta despre schimbarile prin care trece corpul nostru in timpul cresterii. De cand copiii sunt mici, ei au intrebari legate de corpul lor si majoritatea discutiilor probabil ca sunt legate de nevoile acestora.
Este important sa raspunzi acestor intrebari legate de pubertate onest si deschis – dar nu astepta sa deschida copiii aceste subiecte. Cand copiii ajung la varsta de 8 ani, ei ar trebui sa inteleaga si sa stie despre schimbarile emotionale si fizice asociate cu pubertatea. Aceasta varsta probabil ca ti se pare mult prea mica, dar ia in considerare urmatorul lucru: fetele incep deja sa poarte bustiera la aceasta varsta, iar vocea baietilor incepe sa se ingroase treptat in putin timp.
Perioada cea mai buna pentru discutia cu baietii si cea cu fetele
Probabil te gandesti care este cea mai buna perioada sa incepi discutia?
La fete, este vital ca parintii sa vorbeasca despre menstruatie inainte ca fetele lor sa aiba prima menstruatie. Daca nu au idee despre ce se intampla, fetele pot avea un soc cand observa sange si locatia acestuia.
Majoritatea fetelor au prima menstruatie la 12 sau 13 ani, adica dupa 2 sau 2 ani jumatate de la inceperea pubertatii. Insa, in unele cazuri, ele pot avea prima menstruatie si la 9 ani, in timp ce alte fete o pot avea chiar si la 16 ani.
In medie, baietii intra la pubertate mai tarziu decat fetele, pe la 10-11 ani. Dar ar putea sa se dezvolte sexual sau sa aiba prima ejaculare mult mai rapid.
La fel cum noua adultilor ne este de ajutor sa stim la ce sa ne asteptam de la noul job sau cand ne mutam intr-o casa noua, asa si copiii trebuie sa stie la ce sa se astepte de la pubertate.
Multi copii au cursuri de educatie sexuala la scoala. Dar, de multe ori, lectiile sunt segregate si fetele aud numai despre menstruatie si despre bustiere, iar baietii doar despre ejaculare si ingrosarea vocii.
Este important ca fetele sa afle despre schimbarile prin care trec baietii, iar baietii despre cele prin care trec fetele, asa ca, cel mai bine este sa verificati ce le este predat copiilor pentru a putea umple golurile. Este de ajutor sa revizuiti lectiile cu copiii pentru ca acestia s-ar putea inca sa mai aiba intrebari pe care nu le-au putut pune in clasa.
Ce sa le spui
Cand vorbesti cu copilul tau despre pubertate, este important sa le transmiti incredere in sine. Pubertatea aduce atat de multe schimbari, incat este atat de usor pentru copii sa se simta nesiguri si singuri.
De multe ori, pubertatea ii face pe copii sa se simta nesiguri pe modul in care arata, dar, este de ajutor sa le explici cum toata lumea trece prin aceasta perioada, iar schimbarile care vin odata cu ea sunt normale, chiar daca uneori ciudate. Ei ar trebui sa stie si ca schimbarile care vin odata cu aceasta varsta pot varia foarte tare. Acnee, schimbari ale dispozitiei emotionale, cresteri neasteptate si schimbari hormonale- totul face parte din procesul de crestere si toata lumea trece prin asta, dar nu in acelasi ritm.
Fetele pot incepe pubertatea chiar din clasa a doua sau a treia si poate fi uneori ciudat pentru tine ca fata ta sa fie prima care trebuie sa isi cumpere bustiera. Se poate simti singura si diferita, de parca toti ochii din vestiar sunt asupra ei.
La baieti, schimbarile includ ingrosarea vocii, dar si cresterea parului facial. La fel ca la fete, daca baiatul tau este primul care trece prin aceste schimbari, el poate fi afectat de privirile celorlalti.
Copiii ar trebui sa stie urmatoarele lucuri despre pubertate:
Copasele si picioarele fetelor devin mai rotunjite; sanii fetelor incep mai intai sa sa umfle si dupa sa cresca, uneori unul mai mare decat celalalt; atat fetelor, cat si baietilor incepe sa le creasca par pubian si par la subrat, iar, parul de pe picioare devine mai gros si mai intunecat, incepe sa apara acneea si sa transpire mai mult; ei cresc mai repede; la baieti, partile reproductive se maresc; vocile baietilor se schimba, devenind mai groase; baietilor incepe sa le creasca par facial si muschii lor devin mai mari; fetelor le apare menstruatia o data pe luna, mucoasa uterina se umple cu sange ca preparare pentru fecundarea ovulului. Daca ovulul nu este fecundat, atunci va avea menstruatie. Daca este fecundat, atunci ea va ramane insarcinata; menstruatia dureaza de la 3 zile la o saptamana si fetele pot folosi absorbante sau tampoane pentru a absorbi sangele.
Intrebari comune pe care ti le poate pune copilul
Deloc surprinzator, copiii au multe intrebari pe parcursul pubertatii. Este important sa ii lasati sa puna intrebari oricand au oportunitatea si sa le raspundeti cat mai amanuntit si cat mai onest posibil.
Iata cateva intrebari des intalnite:
„De ce am ceva tare la san?”
Fetele vor observa noduli mici si uneori tari sub mamela. Este perfect normal. Nodulii vor disparea cu timpul.
„De ce sunt sanii mei atat de mici/mari?”
Sanii sunt diferiti de la fata la fata. Trebuie sa le explici ca acestia difera si ca nu conteaza marimea. Este destul de greu pentru o fata inca in crestere sa inteleaga acest lucru, insa trebuie sa ii spui ca nu o va afecta cu nimic.
„De ce am penisul atat de mic/mare?”
Baietii sunt concentrati pe penis. Pentru ca nu toti baietii se dezvolta in acelasi timp, fiul tau poate simti ca ceva nu este in regula. Acest lucru se va schimba cu timpul, cu cat se dezvolta mai mult. Trebuie sa ii explici ca exista multe variatii si toata lumea este diferita, iar asta nu il va afecta deloc.
„Sunt baiat, de ce imi cresc sanii?”
Unor baieti le cresc sanii in timpul pubertatii. Aceasta conditie se numeste ginecomastie si este cauzata de schimbarea nivelului hormonal din timpul pubertatii. De obicei, dispare dupa cateva luni sau cativa ani.
„De ce nu mi-a venit inca menstruatia?”
La fel ca orice schimbare din timpul pubertatii, fetele au menstruatia in diferite etape si la diferite varste. Trebuie sa ii explici ca acest lucru este normal si ca i se va intampla si ei acest lucru, dar se poate intampla chiar si la 16 ani. Acest lucru este normal, dar poate fi dificil pentru o fata cand prietenele ei deja au trecut prin asta si ea inca nu.
Fa-ti copilul sa inteleaga ca esti mereu disponibil pentru a discuta. Este important si sa initiezi tu discutii. Ca parinte, este meseria ta sa incerci sa discuti problema pubertatii – si sentimentele asociate cu aceste schimbari – cat mai deschis posibil.
Nu te simti jenat sau ciudat sa discuti aceste subiecte sensibile. Copilul tau va fi fericit ca tu incepi aceste discutii din cand in cand, chiar daca nu o va arata.
Poate fi mai usor pentru tine sa initiezi discutia daca esti increzator ca ai destule informatii legate de subiect. Astfel, inainte sa ii raspunzi copilului tau la intrebari, fii sigur ca ai raspunsurile la aceste intrebari. Daca nu esti sigur pe ceea ce vrei sa spui, incearca sa exersezi mai intai ceea ce ai in gand. De asemenea, infromeaza-te despre orice este legat de etapele prin care trece copilul tau! Fa-ti copilul sa inteleaga ca este normal si necesar sa discutati despre acest subiect!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.