In privinta multor aspecte, sanatatea mamei in timpul sarcinii este strans legata de sanatatea copilului din pantec. O febra foarte ridicata netratata, de exemplu poate interveni asupra dezvoltarii inimii si a fetusului. Si, daca o mama nu are parte de suficient acid folic in dieta in timpul primului trimestru, coloana vertebrala poate sa nu se dezvolte cum trebuie (de aceea medicii sugereaza inceperea unui plan prenatal in care se iau vitamine).
Avand in vedere puternica legatura fiziologica dintre cei doi, nu este o surpriza ca stresul mamei poate afecta dezvoltarea corecta a copilului.
Este stiut de mult timp ca stresul sever poate creste riscul de nasteri cu probleme, de multe ori ducand la nasteri inaintea termenului si la o greutate scazuta a copilului la nastere. Dar cercetarile recente ne demonstreaza ca efectele stresului prenatal, mai ales depresia si anxietatea netratate, pot afecta copiii mult dupa nastere, avand efecte asupra copilariei si chiar asupra viitoarei vieti de adult a copilului.
Iata ce spun studiile!
Un studiu recent demonstreaza ca stresul prenatal poate avea ca rezultat copii agresivi: mamele care au spus ca erau foarte anxioase in timpul sarcinii erau predispuse sa nasca un copil care la doi ani avea sa arate probleme de temperament, neliniste si sa faca des crize de tantrum.
O alta cercetare a demonstrat ca expunerea la stres a fatului in perioada intrauterina a crescut riscul inca de la 6 luni ca bebelusul sa aiba probleme majore in auto-linistire si in variatiile de dispozitie.