Tu ce stil de parenting adopti?
Daria sta asezata la masa si ia cina cu parintii ei. Ea isi doreste foarte mult sa fie o fata buna si sa isi manance mancarea, asa cum o fac si parintii ei. Este o fata foarte draguta si zambitoare care isi doreste foarte mult validarea din partea mamei si a tatalui sau. Insa, nu este intotdeauna usor sa o obtina. In timpul cinei, se ridica de la masa si merge spre toaleta, iar tatal ei tipa tare la ea sa se intoarca sa stea jos la masa langa ei. Tatal ii spune ca nu ne ridicam oricum de la masa, ci asteptam si ne cerem permisiunea dupa ce toata lumea a terminat de mancat. Daria incepe sa protesteze, spunand ca are nevoie sa utilizeze toaleta, insa tatal ei devine si mai suparat si incepe sa tipe si mai tare la ea, fiindu-i interzis sa mai vorbeasca.
Din pacate pentru Daria, aceasta este prea tematoare pentru a spune ceva in apararea ei. Nu vrea sa mai fie certata. De asemenea, stie ca in casa lor, copiii nu trebuie sa aiba niciun argument in fata parintilor. Parintii ei sunt foarte stricti si nu vor vrea sa le fie incalcate regulile.
Parintii Dariei sunt exemplul cel mai clar de parinti autoritari. Sunt stricti, nu sunt conectati emotional cu copiii lor si au asteptari foarte mari de la acestia. Acest stil de parenting poate sa ii faca pe copii sa se deconecteze de la parintii lor.
Daria si-a dorit sa le comunice parintilor ca este nevoita sa utilizeze toaleta, insa nu a putut face acest lucru, deoarece nu i s-a dat permisiunea sa o faca. Acestia nu si-au dorit sa auda ceea ce Daria vrea sa le comunice, deoarece a-si pastra regulile a fost mult mai important pentru ei. In casa lor, opiniile si sentimentele copiilor nu conteaza.
Acest stil de parenting nu este deloc de ajutor pentru copii. Poate sa fie chiar daunator acestora, ii poate lasa cu o stima de sine scazuta, cu probleme emotionale, cu rezultate academice scazute si cu alte probleme de natura mintala.