Tu ce stil de parenting adopti?
Daria sta asezata la masa si ia cina cu parintii ei. Ea isi doreste foarte mult sa fie o fata buna si sa isi manance mancarea, asa cum o fac si parintii ei. Este o fata foarte draguta si zambitoare care isi doreste foarte mult validarea din partea mamei si a tatalui sau. Insa, nu este intotdeauna usor sa o obtina. In timpul cinei, se ridica de la masa si merge spre toaleta, iar tatal ei tipa tare la ea sa se intoarca sa stea jos la masa langa ei. Tatal ii spune ca nu ne ridicam oricum de la masa, ci asteptam si ne cerem permisiunea dupa ce toata lumea a terminat de mancat. Daria incepe sa protesteze, spunand ca are nevoie sa utilizeze toaleta, insa tatal ei devine si mai suparat si incepe sa tipe si mai tare la ea, fiindu-i interzis sa mai vorbeasca.
Din pacate pentru Daria, aceasta este prea tematoare pentru a spune ceva in apararea ei. Nu vrea sa mai fie certata. De asemenea, stie ca in casa lor, copiii nu trebuie sa aiba niciun argument in fata parintilor. Parintii ei sunt foarte stricti si nu vor vrea sa le fie incalcate regulile.
Parintii Dariei sunt exemplul cel mai clar de parinti autoritari. Sunt stricti, nu sunt conectati emotional cu copiii lor si au asteptari foarte mari de la acestia. Acest stil de parenting poate sa ii faca pe copii sa se deconecteze de la parintii lor.
Daria si-a dorit sa le comunice parintilor ca este nevoita sa utilizeze toaleta, insa nu a putut face acest lucru, deoarece nu i s-a dat permisiunea sa o faca. Acestia nu si-au dorit sa auda ceea ce Daria vrea sa le comunice, deoarece a-si pastra regulile a fost mult mai important pentru ei. In casa lor, opiniile si sentimentele copiilor nu conteaza.
Acest stil de parenting nu este deloc de ajutor pentru copii. Poate sa fie chiar daunator acestora, ii poate lasa cu o stima de sine scazuta, cu probleme emotionale, cu rezultate academice scazute si cu alte probleme de natura mintala.
Cum arata stilul de parenting autoritar?
In anul 1960, teoreticianul si cercetatorul Baumrind a stabilit cunoscuta teorie a stilurilor de parenting. Cele patru stiluri, binecunoscute astazi, sunt autoritar, democratic, permisiv si neimplicat.
Parentingul autoritar implica adesea un stil de parenting strict, cu asteptari inalte pentru copii. Ar putea suna rezonabil si bun pentru a-ti creste copilul. Cu toate acestea, stilul de parenting strict este adesea caracterizat printr-o lipsa de compasiune fata de copil, lipsa flexibilitatii in ceea ce priveste regulile si un control complet asupra comportamentului copilului.
Parintii care utilizeaza acest stil considera ca sarcina si responsabilitatea lor in cresterea copilului este aceea de a controla comportamentul copilului pe deplin.
Iata caracteristicile stilului de parenting autoritar!
- Reguli stricte care nu pot fi schimbate sau modelate.
- Nu doresc nicio implicare a copiilor in aceste reguli. Parintii care utilizeaza acest stil de parenting considera ca opinia copiilor nu conteaza, deoarece ei sunt parintii si ei stiu cel mai bine ce este bine pentru copilul lor.
- Sunt stabilite pedepse severe atunci cand regulile sunt incalcate.
- Exista o deconectare emotionala intre parinte si copil, deoarece parintele nu este interesat de ceea ce simte sau gandeste copilul. Parintele este mult mai interesat in a controla comportamentul copilului pentru ca acesta sa nu se dezica de la reguli.
- Parintii considera ca, copiii trebuie sa le respecte cu strictete regulile, fara nicio exceptie. Daca copilul va obiecta, acesta va fi pedepsit.
- Parintii au asteptari inalte in ceea ce priveste indeplinirea regulilor.
- Parintii considera ca, copiii lor trebuie sa fie supusi si nu este important sa le explice acestora nimic ce ar avea legatura cu regulile impuse. Parintii nu simt nevoia sa explice motivul din spatele regulilor.
Parintii autoritari considera ca trebuie sa isi controleze copiii. Acest lucru inseamna sa le controleze comportamentul pana intr-un punct extrem. Sunt inflexibili si nu iau in considerare emotiile, dorintele sau sanatatea mintala a copiilor lor.
Care este problema cu stilul autoritar?
Parentingul autoritar poate avea multiple consecinte negative asupra starii de sanatate mintala a copiilor. Copiii crescuti in familii unde un astfel de stil a fost promovat, au sanse mai mari sa devina dependenti de alcool sau droguri, pot avea o performanta academica scazuta si probleme crescute de sanatate mintala.
Copiii crescuti intr-un stil autoritar sunt mult mai predispusi in a avea stima de sine scazuta si vor fi caracterizati prin inabilitatea de a lua decizii, iar abilitatile sociale vor avea si ele de suferit.
Cand un copil este crescut pentru a fi invatat zi de zi ca vocea lui nu conteaza, atunci acel copil va fi inradacinat cu aceasta credinta. Acesti copii nu isi vor aprecia propriile pareri, deoarece li s-a spus in repetate randuri ca ceea ce cred ei nu conteaza si nu are nicio valoare. Aceasta duce la o stima de sine scazuta. Daca un copil crede ca gandurile lui nu conteaza, atunci ceea ce crede despre sine in general va fi afectat. Ei nu se vor gandi foarte mult la ei insisi si nu vor crede ca ceea ce gandesc, spun sau fac are valoare. Aceast lucru va contribui la scaderea stimei de sine pe termen lung.
Care este solutia?
Solutia consta in trecerea de la metodele parentale autoritare la practicile parentale democratice.
Parentingul democratic a fost considerat cea mai buna metoda parentala de catre cercetatori. Parintii care folosesc metode de parenting democratice au reguli pentru copiii lor, dar nu cauta respectarea lor cu strictete. Ei recunosc ca relatia cu copilul lor este de o importanta deosebita si, prin urmare, este importanta aprecierea vocii, opiniilor, sentimentelor si gandurilor copilului.
Parintii democratici incearca sa-si indrume copiii, dar nu cauta sa controleze vointa copilului lor.
Totodata, implicarea copiilor in decizi, comunicarea deschisa cu acestia si respectarea dorintelor lor este promovata in cadrul acestui tip de parenting.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.