Nu exista nicio bucurie care o poate depasi pe aceea de a avea un copil, in special daca esti parinte pentru prima data. Cei mai multi parinti sunt foarte fericiti si tot ceea ce isi doresc este sa le acorde noilor sositi in familie cea mai buna ingrijire. Despre cum poti fi un parinte eficient poti citi in cele ce urmeaza.
Este important sa existe un plan de parenting, plan care ii va oferi noului parinte repere in aceasta noua provocare de a deveni un parinte eficient. Desi nu exista un model de parenting universal, rezultatul final ar trebui sa fie un copil disciplinat si responsabil.
Cum va realiza un parinte acest lucru, depinde de el. In acest articol, veti gasi 5 sfaturi care l-ar putea ajuta pe fiecare sa-si imbunatateasca abilitatile si sa devina un parinte eficient.
1.Copilul este prima ta prioritate
Cei mai multi parinti au un program foarte ocupat si au prioritati familiale si de munca, care concureaza intre ele. Este important pentru un parinte sa faca diferenta intre sarcini importante si sarcini urgente. A-ti petrece timpul cu copilul tau poate sa nu fie urgent, mai ales daca ai o bona, dar este de o importanta capitala.
In unele cazuri, s-ar putea sa fii fortat sa faci sacrificii in ceea ce priveste cariera, in scopul de a petrece mai mult timp alaturi de copilul tau. Este o decizie greu de luat, dar merita. Sunt parinti care au renuntat la locuri de munca bine platite pentru a-si putea creste copilul. Cei mai multi dintre ei iti vor spune ca a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-au luat vreodata.
2.Iubeste-ti copilul neconditionat
Prima persoana cu care interactioneaza un copil este parintele. Este responsabilitatea parintelui de a-si arata iubirea neconditionata fata de copil si de a-l incuraja pentru ca acesta sa fie increzator. Increderea este cea mai importanta trasatura a fiintei umane si este cel mai bine cultivata in copilarie.
Un parinte ar trebui sa-l faca pe copil sa se simta valoros, prin a-si petrece timpul cu el. Spune-i o poveste, citeste-i o carte pentru copii sau chiar lasa-l pe el sa-ti spuna povesti. Acest lucru il uneste pe parinte de copil si serveste ca un act de iubire. Rasplateste-l cand face ceva bun cu diverse cadouri si descurajeaza-l atunci cand face ceva rau, insa ambele trebuie sa fie facute cu dragoste.
3.Construieste o echipa puternica acasa
Este normal ca parenting-ul sa nu il priveasca doar pe tata. Ar trebui sa fie o munca de echipa pentru mama, tata si ceilalti membri ai familiei. Cu toate acestea, mama si tatal sunt cei mai influenti oameni din viata copilului. In timp ce mamele sunt cunoscute pentru aportul emotional, tatii, pe de alta parte, sunt cunoscuti pentru aportul de independenta si de autoafirmare. Ei lasa copilul sa faca lucruri pe cont propriu.
Aceste doua aspecte, ale ambilor parinti, sunt sanatoase pentru copil deoarece ii permite acestuia sa-si dezvolte un caracter complet. Atat tatal, cat si mama, trebuie sa cada de acord asupra regulilor casei si cum sa-l disciplineze pe copil. Parintii singuri ar trebui sa gaseaca un membru in familie sau un prieten bun care sa fie de sex opus lui si sa indeplineasca rolul de tata/mama pentru copil.
4.Disciplina sistematica
Copiii au tendinta de a se comporta urat, mai ales in cazul in care nu sunt corectati. Un parinte eficient trebuie sa stabileasca reguli care sa separe binele de rau. Regulile trebuie sa fie clare si coerente. Este important sa ii atragi atentia copilului in mod constant, atunci cand acesta face ceva gresit.
Cu toate acestea, nu va pedepsiti niciodata copilul atunci cand sunteti suparat. Intotdeauna asteptati sa va calmati. Disciplina nu inseamna pedepsirea copilului; ea ajuta la intarirea comportamentului pozitiv si amabil.
5.Invata-ti copilul sa fie responsabil
Un copil trebuie sa fie invatat ca este responsabil atat pentru deciziile pe care le ia, cat si pentru urmarile acestor decizii. Acest lucru il va invata, de asemenea, ca fericirea este o alegere pe care trebuie sa o faca si ca nu depinde de circumstantele in care se afla.
Parintii ar trebui sa ii dea anumite sarcini copilului potrivit varstei acestuia. Daca iti cere ajutorul atunci cand da de un obstacol, atunci indruma-l cu dragoste.
Cresterea unui copil este unul dintre cele mai dificile joburi din viata cuiva: chiar daca iti ofera un sentiment de implinire unic, pe care nu il mai simti in alte momente ale vietii, educarea si ingrijirea unui copil reprezinta si o uriasa provocare, dar un parinte eficient va reusi cu siguranta.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.