Orele de somn ale copiilor nu ar trebui sa fie o lupta. Luati in considerare problemele comune de dormit ale prescolarilor – ce sa faceti in legatura cu acestea. Rezultatul ar putea fi un somn bun pentru intreaga familie.
A trecut demult vremea hranitului noaptea sau a schimbarii scutecelor, insa copilul inca nu are un somn bun. Poate ca orele de somn s-au transformat intr-o batalie de vointe, sau va straduiti sa va tineti prescolarul in pat toata noaptea.
Iata cateva strategii simple pentru a scapa de cele mai frecvente probleme legate de orele de somn ale prescolarilor – incepand chiar din seara aceasta!
1. Ora de culcare este haotica
Va simtiti grabiti cand va puneti copilul in pat seara. Solutia este sa faceti o prioritate din ritualul de culcare. O rutina de dormit previzibila si calmanta este adesea cheia unui somn bun.
Ceea ce implica rutina pentru culcare depinde de fiecare, dar evitati jocul activ si dispozitivele electronice, care ar putea fi prea stimulatoare. Ati putea sa-i faceti o baie copilului, sa-i periati dintii, sa-i cititi povesti si sa spuneti rugaciuni.
Laudati-va copilul pentru o anumita realizare sau discutati cu el despre ziua care a trecut. Daca ascultati muzica inainte de culcare, asigurati-va ca este linistitoare. Apoi puneti copilul in pat si spuneti-i noapte buna.
Experimentati pentru a afla ce functioneaza cel mai bine – dar odata ce va stabiliti o rutina, urmati-o in mod consecvent in fiecare noapte.
2.Copilul nu vrea sa se culce
S-a facut ora de culcare, dar copilul mai doreste sa ramana treaz pentru a mai face ceva.
Daca cel mic va aude vorbind, razand sau aude sunete de la anumite aparate electronice, este usor de inteles de ce ar dori sa ramana treaz. Pentru a usura trecerea spre somn, pastrati linistea incepand cu o ora inainte de culcare.
Puneti departe dispozitivele mobile, jocurile video si jucariile. Opriti televizorul si orice computer. Diminuati luminile din casa. Limitati intreaga familie la activitati linistite, cum ar fi cititul sau realizarea de puzzle-uri. Somnul ar putea fi mai atragator daca toata lumea incetineste ritmul inainte de culcare.
3.Cel mic nu poate adormi singur
Copilul are nevoie de voi sa ramaneti in camera lui pana cand adoarme.
Pentru a va incuraja copilul sa adoarma singur, ajutati-l sa se simta in siguranta. Incepeti cu o rutina linistitoare inainte de culcare. Apoi, asigurati-va ca are langa el un obiect de confort, cum ar fi un animal de plus sau o patura.
Daca se teme de intuneric, aprindeti-i o lumina de veghe sau lasati usa dormitorului deschisa. Spuneti-i ca il incredintati in grija unuia dintre animalutele lui de plus, care va avea sarcina de a ramane treaz pentru a mentine camera in siguranta si liniste.
In cazul in care copilul continua sa reziste, ii puteti promite ca o sa verificati ce face la fiecare cateva minute, marind intervalul pana cand acesta adoarme. In timpul acestor verificari, laudati-va copilul pentru ca a fost linistit si a ramas in pat. Amintiti-va ca va ajutati copilul sa invete sa adoarma singur. Daca va urcati in pat langa el, copilul isi va aminti acest lucru – si probabil se asteapta ca a doua zi sa procedati la fel.
4.Copilul nu ramane in patul lui
Va puneti copilul in pat, pentru ca mai apoi sa-l gasiti umbland pe hol.
Daca cel mic se scoala in mod regulat din pat pentru a cere apa sau un animal de plus, incercati sa gestionati aceste nevoi inainte de culcare. Cand rutina de culcare este completa, reamintiti-i copilului ca nu mai exista niciun motiv sa se dea jos din pat. Cand copilul se ridica, intoarceti-l imediat in pat – in mod repetat, daca este necesar. Incercati sa nu ramaneti prea mult timp in camera.
5.Copilul ramane treaz pana tarziu
Timpul de culcare al copilului este la 8:30 p.m., insa pana cand acesta adoarme dureaza mult timp si depaseste chiar si ora voastra de culcare.
Daca cel mic nu este obosit la culcare, este posibil sa fi pierdut deja lupta. Incercati sa gestionati mai bine somnul de dupa amiaza sau sa-l sculati dimineata mai devreme. De asemenea, puteti pune copilul in pat, cu cateva minute mai devreme in fiecare noapte, pana cand va intoarceti la ora de culcare originala. Indiferent de momentul in care va puneti copilul in pat, respectati o rutina linistitoare.
6.Copilul se trezeste in timpul noptii si nu mai poate adormi fara ajutorul vostru
Daca se trezeste si va cheama in timpul noptii, dati-i cateva minute sa se linisteasca. Daca timpul nu va ajuta si acest truc nu functioneaza, puteti merge in camera copilului pentru a-i oferi o reasigurare si a-l linisti.
Daca insa are un cosmar raspundeti-i rapid. Oferiti-i o reasigurare, vorbiti despre vis si, atunci cand copilul este pregatit, incurajati-l sa adoarma.
7.Sunteti frustrati de problemele legate de orele de somn ale copilului
V-ati saturat de plansul celui mic, asa ca renuntati si va lasati copilul sa adoarma in fata televizorului sau in patul vostru. Bataliile legate de orele de somn pot testa decizia parintelui. Totusi, este important sa rezistati. Fiti rabdatori si ignorati tipetele si rugamintile.
Nu este niciodata prea tarziu sa va invatati copilul obiceiurile bune legate de orele de somn. Daca cel mic forteaza limitele, exprimati-va asteptarile si respectati rutina. In cele din urma, consecventa voastra va fi rasplatita cu un somn bun pentru toata lumea.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.