Ce inseamna mindfulness la copii?
Imaginati-va acest lucru … nu va mai trimiteti copilul care tipa si loveste in camera lui, nu ii mai luati iPad-ul timp de o saptamana si nici nu-l mai puneti pentru un timp la colt.
In schimb, puteti sa ii cereti sa petreaca cateva minute singur pentru a medita si a lucra cu furia, frustrarea, stresul sau cu alte emotii care il determina sa actioneze intr-un anumit fel.
Aceasta forma noua de disciplina are un succes imens in mai multe scoli, observandu-se schimbari majore in randul elevilor.
Putem lua aceste lectii noi din cadrul scolii si sa le adaugam tehnicilor de parenting?
Mindfulness la copii vs. disciplina traditionala
Potrivit unui articol recent din Forbes, pedepsele traditionale din scoala, ca detentia si suspendarea, sunt modalitati ineficiente de abordare a comportamentelor rele.
Aceasta abordare creeaza resentimente si afecteaza relatia dintre profesor si elev.
Elevii simt mai multa negativitate atunci cand sunt nevoiti sa rateze vacanta sau activitatile extrascolare placute.
A aparut in scoli o abordare inovatoare, in care sunt prezente programele de mindfulness la copii si nu metodele traditionale de pedepsire.
In loc sa-i pedepseasca pe copii sau sa-i trimita in biroul directorului, scoala are o “camera de mindfulness“.
Aceasta este o camera confortabila, plina cu lampi, decoratiuni, saci de fasole si perne, in care elevii pot invata cum sa scape de stres si de furie.
Cat timp sunt in aceasta camera, elevii sunt incurajati sa incerce exercitii de respiratie profunda si meditatie, exercitii care-i ajuta sa se calmeze si sa-si recapete echilibrul interior.
Sunt incurajati, de asemenea, sa stea de vorba cu un membru al personalului, special instruit, despre ce s-a intamplat si ce sentimente au avut.
Elevii si personalul lucreaza impreuna pentru a crea un plan care sa-i ajute sa utilizeze tehnicile de mindfulness pentru a putea aborda situatii similare in viitor.
Astfel, elevii devin mai relaxati si isi pot controla mult mai eficient emotiile.
Citeste aici despre CUM SA CRESTI UN COPIL ADAPTAT: 5 RECOMANDARI BAZATE PE CERCETĂRILE PSIHOLOGILOR DE LA HARVARD
Cum pot ajuta tehnicile de mindfulness la copii
Tehnicile de mindfulness la copii inseamna indreptarea atentiei in mod intentionat si necritic asupra starii lor interioare, observand si traind complet toate emotiile, sentimentele si senzatiile din prezent.
Inseamna sa traiasca aici si acum.
Pe masura ce practica mindfulness-ul, copiii incep sa inteleaga mai bine legatura dintre minte si corp si invata sa nu mai fie atat de reactivi la ganduri, emotii si senzatii.
Cu ajutorul tehnicilor de mindfulness la copii se dezvolta calitatea atentiei, care poate fi prezenta indiferent de ceea ce se intampla in jurul lor.
Acest lucru ii ajuta sa simta mai multa pace, usurinta si echilibru in viata lor si sa dezvolte mai multa empatie, compasiune si iubire.
Mindfulness-ul a castigat foarte multa atentie in ultimii ani, deoarece cercetatorii au demonstrat impactul incredibil pe care îl poate avea acesta asupra vietii cuiva.
Mai multe studii arata ca meditatia ii poate ajuta pe copii sa-si reduca stresul si anxietatea, sa-si mareasca atentia, sa se concentreze si sa-si imbunatateasca performanta scolara.
Oamenii de stiinta au fost de fapt martori la dezvoltarea creierului, in zonele care se ocupa cu luarea deciziilor, flexibilitatea emotionala si empatia.
Cum sa folositi si acasa aceasta abordare
Tot mai multi parinti incep sa practice impreuna cu cei mici aceste tehnici de mindfulness.
Una din principalele strategii este aceea de a utiliza un model de invatare reciproc, astfel incat cei mici sa se intoarca acasa si sa-i invete si pe parintii lor cum sa procedeze.
Nu v-ar placea sa va vedeti copiii ca-si pot controla emotiile mult mai eficient?
Ganditi-va sa le creati in casa un colt linistit unde sa-si poata petrece timpul atunci cand sunt iritati, frustrati sau suparati.
Si, in timp ce copiii au acest moment al lor, ar fi bine ca si parintii sa faca acelasi lucru.
Citeste aici despre NE PEDEPSIM COPIII PENTRU CA SUNT UMANI
Programul Bringing Baby Home® din cadrul Institutului Gottman pregateste cuplurile pentru viata de parinti. Afla mai multe.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.